婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

生完之後,奶奶就要我日日食薑飯,飲雞酒(其實我陀住bb ge時候,佢已經成日叫我飲紅酒,我真系彩佢都傻),但佢日日甘問我,我一次次地拒絕,到屈黑臉,我先o系生完第8,9,10日飲,結果尼三日我感覺m痛甘,好辛苦,肚不斷抽抽下,同埋我d惡露其實地7日已經少左d,轉啡色了,就尼三日開始,惡露變鮮紅色,同d量變得好多。我先忍唔住o系第10日講話真系唔飲得,因為我d血多左,轉翻紅,同肚好痛,佢就只系哦一聲,黑住塊面,覺得我唔順佢意。第12日,我d惡露依然多(其實唔飲酒,我一定唔會甘),佢話第12朝要飲薑醋,不斷逼我,我就飲左d,同埋要我食左個蛋,甘我免得佢甘唔妥我,我又做左。結果我d惡露再多左。之後我就唔順佢意了(反正果陣佢要翻翻工,唔會逼到我),但我估唔到影響甘深,今日第54日了,我都未排清。醫生同我講要轉介急怔照超聲波,但因為果日得我一個湊bb,我就拒絕左,宜家都唔知點。或者等bb去健康院打針時,順便同醫生講翻要轉介。唉,我真系好唔中意我99。我宜家系拎我成世人ge健康尼博,為咩?為唔好再逆佢意,但有咩用?佢唔歡喜我就唔歡喜我啦,其實我做咩都無用。記得有次佢煮左薑飯比我,甘我餵緊bb人奶,就話陣間先,bb剛剛先飲。佢就鬧人ge語氣話:“阿x!叫你食就出尼食啦!“(感覺,就系好似叫緊隻狗食飯)99又點?長輩又點?都應該要識尊重人咯!我自己又系,膽細,唔敢反駁,唉。
神的恩典夠你用。

大宅

回覆:因為99,我惡露第54日仲未清

你老公呢?

大宅

唔飲就唔飲 唔食就唔食 冇人迫到你嘅 ! 你明知食左對自己唔好就打死都唔好食啦 。

littlesun    發表於 15-8-24 23:42

琥珀宮

回覆:cloverarra 的帖子

過二十朝,甚至一個月先好補身

大宅

生完食得蛋??!唔會發???
我媽都係煮雞酒 你順定開刀?

水晶宮

BK Milk勳章

拿林去睇e生

複式洋房

順產
當時我唔想關系惡劣就順佢意
直至佢做某件對我個仔唔好ge事
我就真系黑佢面了
好憎佢
之後佢講話做某d野
如果系唔對的話
我就會唔做
唔會理佢黑臉或者向佢d親戚或者我老爺姑仔講我壞話
神的恩典夠你用。

複式洋房

回覆 misti 的帖子

我由細細個就系比較林善懦弱但宜家我開始識保護翻自己,對佢唔好個。行為會真系阻止
因為自己已經系媽媽了,要保護個仔
另外,佢系好強勢ge99,佢d親戚都要敬佢三分(佢話),而且某親戚唔敢擡頭望佢,見到都兜路走(佢話)
而我c6講過:“系啊,你鬥唔過佢(我奶奶)ga“

神的恩典夠你用。

別墅

我娘家都系要甘食咖 系咪福建人呀 我無問題喎 佢都系想你身體好姐 吾系突登煮都麻煩啦

禁止訪問

男爵府

我當年順產左個大B, 都係日日食雞飯, 飲少米茶再加薑醋同旦架喎...又無事喎.. 都係餵人奶~ 唔同既係, 無飲雞酒~ 生完都係食呢D架啦~

禁止訪問

大宅

我都係一生完食薑飯飲代茶, 差唔多完晒惡露先食醋, 約產後20日,順產餵人奶, 不過可能人人體質唔同, 你一係食多些木耳, 睇吓work 唔 work

複式洋房

1. 即刻去睇醫生
2. 同佢講妳唔飲, 話知佢黑面

伯爵府

熱血勳章

無任何人比自己重要, 99唔通夾硬你個口咩
加油比啲勇氣

大宅

育兒性格勳章

呢2樣無咩問題,佢出自好心者,唔係整都費事啦,況且唔一定關事,好多人都係咁食。仁安都送薑飯。試下好好溝通下。

別墅

我讀過陪月,惡露清晒先可以飲雞酒、薑飯,如餵人奶更加吾可以用雞酒或藥材補身,飲左酒要隔好多個中先可以餵奶架!你99對你好,不過無乜常識,老人家覺得自己活多我地幾十歲講野就係聖旨!我諗你依家睇中醫調翻好d經痛同未清既惡露先,然後乜都話醫生叫吾食得囉

大宅

BK Milk勳章

係醫院,護士好似叫唔好食薑飯,我奶奶都諗住炒俾我,C6同佢講唔好。

咁個個體質唔同,有人食左無野⋯

但樓主今次大鑊,搞成咁⋯睇完西醫,無事就搵中醫調理吧。

別墅

樓主唔好彩遇到個堅持己見既99,不過為自己身體著想,一定要say no ga,你去睇睇中醫啦,同佢講你既情況,睇下可以點改善,仲要同c6講番。
不過我99幫我坐月果陣,日日都係薑飯,米水,12朝比左1次薑醋我食,食完問我惡露有冇多左,冇至比我再食架。其實都好睇你受唔受得薑同酒咁活血既野

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至