想生BB

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

8月7日抽卵,4粒,只有兩胚胎可放、grade 2 (姑娘話佢地個lab甚少比grade 1,即係比grade比得好嚴)
8月10日放兩胎、1個8cell, 1個9cell

然後打油針、塞藥、日復日………

22,23號已開始心郁郁想用clearblue check

但好怕失望、比多幾日盼望比自己

今日按姑娘指示返去驗血…… hcg 643!

今晚先敢補返clearblue: 兩條線啊!

ccyxfr    發表於 16-5-27 16:55

別墅

回覆樓主:

范范嘅書係我嘅精神食糧
2015-08-25 20.37.45.png

twinstar258    發表於 15-8-27 15:41

別墅

回覆:IVF bingo sharing

Congrats

大宅

回覆:IVF bingo sharing

恭喜

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 畀面勳章

回覆:Sinyeung 的帖子

我同你都好似,抽到4粒,點知1粒唔識生長,2粒 grade2,1粒 grade 3,最後放2粒grade 2,放胎後第3日大感冒打定輸數1,點知2粒都著牀,孖仔現在5個月大

別墅

今次已是我的第三次ivf

頭兩次都唔成功,不過嗰時有子宮肌瘤,未割就直接Ivf

前傳係咁嘅......

2012年中開始試
年底check到肌瘤
有些醫生建議切除
有些又不建議
已36了

之後都係決定再試下先
有食排卵藥
仍是掛有些希望,喺輕鬆嘅身心狀態下成孕
可惜冇消息

2013年底開始尋找人工式協助
對iui ivf 冇乜認識
感覺上瑪麗d做法應該有根有据啩
咁就走去排私症

直到2014年4月先見到醫生
6月就抽卵和放胎
抽3粒,兩胎,day 2放
(嗰時對day 2, day 3, day 5嘅不同完全冇概念)
(後來先知瑪麗會放day2 胎)
放後塞小白球
⋯可惜大姨媽頌早過平時黎探我

別墅

第一次嘅失敗
決定換下環境
況且都冇雪胎

轉去中環某clinic
瑪麗d驗血報告佢地accept
所以唔洗驗過晒
但有驗d extra野 eg AMH, 瑪麗冇驗的

AMH:低
FSH:高
子宮有肌瘤、兩個大、5-6cm左右

諗返轉頭都覺得牌面好弱⋯

大宅

其實我都有朱古力瘤同肌腺症
醫生唔建議割朱古力瘤,我已做左一次iui失敗,今日day 1,又準備iui了!如今次不成功就轉Ivf了!

想問你係唔係同一個月抽卵加放胎呀?(我真係完全唔知道)你最後係中環用左大約幾錢?thanks

別墅

littlecrystal 發表於 15-8-25 22:32
醫生唔建議割朱古力瘤,我已做左一次iui失敗,今日day 1,又準備iui了!如今次 ...

係呀,同一個cycle,放day3鮮胎

現已38, AMH又低,直接ivf lu

到而家已用左$100,000 up, exact數要計計

呢間係貴嘅,first visit都唔使點排期,其他clinics不少要等半年呀

響瑪麗失敗左、除非再試瑪麗,否則找私家好多都要等

不過,如果你同一醫生做iui, ivf,應該冇等嘅問題

別墅

littlecrystal 發表於 15-8-25 22:32
醫生唔建議割朱古力瘤,我已做左一次iui失敗,今日day 1,又準備iui了!如今次 ...

係呀,同一個cycle,放day3鮮胎

現已38, AMH又低,直接ivf lu

到而家已用左$100,000 up, exact數要計計

呢間係貴嘅,first visit都唔使點排期,其他clinics不少要等半年呀

響瑪麗失敗左、除非再試瑪麗,否則找私家好多都要等

不過,如果你同一醫生做iui, ivf,應該冇等嘅問題

大宅

引用:第一次嘅失敗決定換下環境況且都冇雪胎轉去

原帖由 Sinyeung 於 15-08-25 發表
第一次嘅失敗
決定換下環境
況且都冇雪胎
你AMH有幾低?
我細過1

B B快啲返黎我身邊啦

別墅

我都係,睇左本書令我有番D勇氣同希望

大宅

Congrats!! 想問下你之前有子宮肌瘤最後呢次IVF前有冇搳除先再做? 因我都有個 5CM 左右,唔知會唔會影響我做 IVF。 Thanks!

別墅

sweet820tata 發表於 15-8-25 23:46
你AMH有幾低?
我細過1
我好似係<1exact figure唔記得左
只記得醫生個句……AMH好低

男爵府

引用:Congrats!! 想問下你之前有子宮肌瘤最後呢

原帖由 Sans 於 15-08-26 發表
Congrats!! 想問下你之前有子宮肌瘤最後呢次IVF前有冇搳除先再做? 因我都有個 5CM 左右,唔知會唔會影響我 ...
肌瘤,腺肌瘤,乜瘤都好,唔係一定要割,但割完機會高d, 唔割又唔等於無機,咁你想機會高定低既啫。我就割晒先做ivf, 一次就bingo.

別墅

Sans 發表於 15-8-26 00:01
Congrats!! 想問下你之前有子宮肌瘤最後呢次IVF前有冇搳除先再做? 因我都有個 5CM 左右,唔知會唔會影響我 ...
今年頭割左d肌瘤開刀割
跟住休息半年有多,今個月先至再試ivf呀

肌瘤每個case情況都唔同
最好問你嘅醫生啦

別墅

引用:Quote:Sans+發表於+15-8-26+00:01+Congrats

原帖由 Sinyeung 於 15-08-26 發表
今年頭割左d肌瘤開刀割
跟住休息半年有多,今個月先至再試ivf呀
你肌瘤的情況是怎樣的?位置在哪?有無影響內膜?

複式洋房

首先,恭喜你。我也來沾沾孕氣!我今日打算開針,希望一切都順利!請問你做lVF之前,有無食d咩來調理身體?

別墅

Luikm 發表於 15-8-26 10:35
你肌瘤的情況是怎樣的?位置在哪?有無影響內膜?
醫生話其中一粒有大d機會影響著床但都有講不是一定會影響
因為子宮壁仍有其他位置可供著床

醫生通常會衡量你年齡、瘤嘅位置etc再建議先割還是先試ivf

別墅

同埋開刀割的話
要等3-6個月才可懐孕
否則傷口好易爆

首頁
12345...8

尾頁

跳至