興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

亞靚 發表於 22-6-14 16:57
我之前看過而覺着好看的幾個作品~
那村那人那傻瓜(福寶)he
呸!下流胚!(福寶)he

福寶兩本好耐之前睇過幾好睇

公爵府

回覆樓主:

墨書白古言《山河枕》, 呢本係近來睇過覺得唔錯嘅一本~

故事背景外敵入侵本國,男2為皇帝文臣,男主/女主家族為武將,情節不乏打仗守城。

女主男2雙重生,上一世女主放棄原本婚約同男2私奔,男2卻一生對女主愛理不理 ,女主心灰意冷,病死,女主死後男2才後悔。重生後,女主決定避開男2,嫁比上一世嘅未婚夫(男主哥哥,世子),雖然經歷過上一世,知道夫家男丁會死淨男主,但仍然願意出嫁孭起呢個家,更意外地同男主相愛,卻因著叔嫂關係雙方都不敢更進一步...... 故事最後HE

珍珠宮

mymarigold 發表於 22-6-18 18:26

故事背景外敵入侵本國,男2為皇帝文臣,男主/女 ...

呢本我都中意,感覺有d似楊家將。

男爵府

mymarigold 發表於 22-6-18 18:26

故事背景外敵入侵本國,男2為皇帝文臣,男主/女 ...

"山河枕"很久前看了,內容已忘了,但記得是好看的,是會mark低了名字,欣賞的其中一部,另…墨書白的"嫁絝紈'四嫁也不錯看的。

男爵府

kittylam 發表於 22-6-18 20:47
呢本我都中意,感覺有d似楊家將。

妳都看過好多書喎

珍珠宮

亞靚 發表於 22-6-19 13:38
妳都看過好多書喎

我基本上除咗瞓覺,都係睇書或聽書 ,已經變成壞習慣

男爵府

kittylam 發表於 22-6-19 15:15
我基本上除咗瞓覺,都係睇書或聽書 ,已經變成壞習慣 !

不是壞習慣,算是嗜好吧!如妳發現好小說,請借樓主這裏分享下吖

珍珠宮

亞靚 發表於 22-6-19 16:01
不是壞習慣,算是嗜好吧!如妳發現好小說,請借樓主這裏分享下吖
...

閱讀唔係壞習慣,我覺得我太沉迷,所以覺得唔係幾好。
我最鐘意唔係言情小說,所以好小分享,剛剛睇完覺得幾好睇嘅,
系統:蠻荒太子妃只想放羊(宋象白),言情部份好小,但好鬼攪笑
而家睇緊,重生異能狂妻(將離),感覺好似動漫HUNTERxHUNTER,兩本我都覺得好睇,不過唔係正常言情小說。

男爵府

kittylam 發表於 22-6-19 19:27
閱讀唔係壞習慣,我覺得我太沉迷,所以覺得唔係幾好。
我最鐘意唔係言情小說,所以好小分享,剛剛睇完覺得 ...

謝謝你分享的兩小說,都是我喜歡的爽利不拖曳寫法,但…太…太…太長篇了,恐怕沒福消受了。對小說我什麽種類也看很濫看的,只要文筆好最好寫法爽趣,故事精彩最好是節奏緊湊不拖曳,人設有個人魅力,我都喜歡看。
看你分享的兩小說,以下可能你會喜歡
"向師祖獻上鹹魚"(扶華)
"女主都和男二he"(扶華)
"公子求你莫尋死"(丹青手)

珍珠宮

亞靚 發表於 22-6-20 09:08
謝謝你分享的兩小說,都是我喜歡的爽利不拖曳寫法,但…太…太…太長篇了,恐怕沒福消受了。對小說我什麽 ...

第一本唔算好長,第二本就真係長,因為我比較沉迷好快就睇完一本,所以比較中意長篇小說。
「向師祖獻上鹹魚」有留意,我真係對呢類書比較有興趣 ,我尋日先開咗本「重生之名流商女」,又係超長篇,睇完打算睇「向師祖獻上鹹魚」呢本,先多謝你分享

公爵府

亞靚 發表於 22-6-20 09:08
謝謝你分享的兩小說,都是我喜歡的爽利不拖曳寫法,但…太…太…太長篇了,恐怕沒福消受了。對小說我什麽 ...

扶華 向師祖獻上鹹魚 (又名 獻魚), 我睇咗ok呀~

男爵府

kittylam 發表於 22-6-20 14:25
第一本唔算好長,第二本就真係長,因為我比較沉迷好快就睇完一本,所以比較中意長篇小說。
「向師祖獻上鹹 ...

唔駛客氣!原來妳早已留意了"向師祖…這部我直頭二刷呢!
見你話第一本不算長,於是我再返check,原來字數只是66萬,我睇開思兔沒這本,在半夏找到見是458章便誤以是大長篇而放棄,曾開過第一章看,是我喜愛的爽俐筆法,還覺着很可惜,幸好……現已放在我準備看名單中,謝謝妳!

男爵府

mymarigold 發表於 22-6-20 15:37
扶華 向師祖獻上鹹魚 (又名 獻魚), 我睇咗ok呀~

覺着不錯的小說,有人認同真好

珍珠宮

亞靚 發表於 22-6-21 09:40
唔駛客氣!原來妳早已留意了"向師祖…這部我直頭二刷呢!
見你話第一本不算長,於是我再返check,原來字數 ...

「向師祖獻上鹹魚」因為個名特別,睇個名就覺得好好笑 ,系統呢本書笑到我肚痛,好多出人意表,我幾中意呢個作者思維同寫作風格,打算睇埋作者其他作品。
點解唔用app睇書?用app舒服過用網頁,我用終點看書,冇廣告,網落上有嘅書基本上都可以揾到。

男爵府

kittylam 發表於 22-6-21 12:39
「向師祖獻上鹹魚」因為個名特別,睇個名就覺得好好笑 ,系統呢本書笑到我肚痛,好多出人意表, ...

用思兔很久了已成習慣,也滿意它版面 設計,字間格式,最喜歡它有點評,可參考書友們的讀後感。

禁止訪問

侯爵府

kittylam 發表於 22-4-14 02:29
將軍帳裏有糖(一只甜筒)前世男主因為女主幫手收屍得到重生,女主重情重義,可憐又可愛,男主對感情有d遲 ...

睇過呢個作者的《沙雕公主在淺追夫》甜文,呢本都有啲興趣

侯爵府

亞靚 發表於 22-6-14 16:36
你推介的
洞房前還有遺言嗎
第一辭息

-近排睇緊作者:饭团桃子控 《将门凤华》同《名门春事》,兩本都係重生文,少長篇,劇情好睇~

珍珠宮

KAY+2 發表於 22-6-24 22:01
睇過呢個作者的《沙雕公主在淺追夫》甜文,呢本都有啲興趣

呢位作者文筆我幾鐘意

珍珠宮

KAY+2 發表於 22-6-24 22:03
-近排睇緊作者:饭团桃子控 《将门凤华》同《名门春事》,兩本都係重生文,少長篇,劇情好睇~
...

我睇過作者嘅《一品女仵作》好睇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊