興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

kittylam 發表於 22-6-25 01:17
我睇過作者嘅《一品女仵作》好睇 。

我都有download呢本,遲啲會睇

近兩個星期睇緊夜北的三絕系列,《絕世神偷:廢柴七小姐》《絕世神醫:腹黑大小姐 》《絕世煉丹師:紈絝九小姐 》,暫時睇咗(1),睇緊(2),言情(2)寫得比較多,(1)就青春校園啲,友情方面寫得較好,三本都超長篇,要花啲時間睇

男爵府

KAY+2 發表於 22-6-24 22:03
-近排睇緊作者:饭团桃子控 《将门凤华》同《名门春事》,兩本都係重生文,少長篇,劇情好睇~
...

感謝推介(emoji)(emoji)

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

KAY+2 發表於 22-6-25 09:34

近兩個星期睇緊夜北的三絕系列,《絕世神偷:廢柴七小姐》《絕世神醫:腹 ...

唔記得幾多年前開始睇夜北三部曲,係佢令我由言情文轉玄幻小說 ,夜北所有書都好睇,而家都係最愛玄幻小說,不過呢度比較偏向短篇純言情,所以我好小分享。

珍珠宮

近兩個星期睇緊夜北的三絕系列,《絕世神偷:廢柴七小姐》《絕世神醫:腹 ...

如果鐘意睇玄幻文,睇完夜北可以睇路非嘅萬獸無疆系列!
穿越絕色獸妃:鳳逆天下
鳳舞江山:火爆狼妃太妖孽
第一狂妃:絕色邪王寵妻無道

珍珠宮

夜北小說有毒

侯爵府

kittylam 發表於 22-6-25 13:23
如果鐘意睇玄幻文,睇完夜北可以睇路非嘅萬獸無疆系列!

多謝推介,下次搵嚟睇(emoji)

珍珠宮

KAY+2 發表於 22-6-25 14:28
多謝推介,下次搵嚟睇(emoji)

試下用呢個app睇書,冇廣告,唔使download,用書名或作者名直接揾就可以,基本上網上有嘅書都可以揾到,會自動將網頁模式轉睇書模式。

公爵府

因為我慣咗睇實體書,所以 夜北 我只係睇咗 《絕世神醫》, 好睇!

公爵府

回覆樓主:

黎青燃《第一辭色》,男主復仇,女主為亡國公主,喺男主身邊明面為侍女實質為說客。 情節比較慢,男主姬玉性格有點優柔寡斷,女主喜歡男主但又介意自己棋子嘅身份.... 故事都OK嘅,不過如果可以爽快一點就更好~

公爵府

回覆樓主:

一口氣睇曬8本路非《鳳逆天下》,感覺 一般,女主武值升呢、感情線都寫得唔係好到肉, 梗係好似爭咁啲咁, 同類型相比之下,我覺得夜北寫得較好~

大宅

多謝各位介紹, 剛睇完《絕世神偷:廢柴七小姐》, 剛開始《絕世神醫:腹黑大小姐 》.
一路睇《廢柴七小姐》就一路諗起天蠶土豆《斗破蒼穹》, 《斗破蒼穹》的玄幻世界寫得更細緻, 代入感更強. 鍾意七小姐的朋友, 不妨看看斗破蒼穹

公爵府

回覆樓主:

最近都睇咗一堆現言,冇乜印象深刻。至於古言,睇咗兩本飯糰桃子控古言重生文《國師的追妻日常》、《將門鳳華》, 唔錯呀,感情線幾多,《國》 主要講女主復仇之路,《將》 女主今世想避免上一世被滅門之禍 ,而男女可以見到鬼,同女主一同破案, 呢本有啲位幾好笑。

莫風流《醫判》,超長文,女主行醫+判案,都OK~

而家睇緊雪山小小鹿《風華女戰神》, 玄幻型,女主由低階煉氣到高階,故事不外乎靈獸靈物靈丹,我鍾意~

男爵府

mymarigold 發表於 23-2-7 13:48
最近都睇咗一堆現言,冇乜印象深刻。至於古言,睇咗兩本飯糰桃子控古言重生文《國師的追妻日常》、《將門鳳 ...

睇緊韓劇青春月潭,好似改編簪中錄?

公爵府

jessicasiu 發表於 23-2-25 13:09
睇緊韓劇青春月潭,好似改編簪中錄?

我冇睇呢套韓劇,但睇介紹原著係 《簪中錄》, 呢套好睇嗎?

男爵府

mymarigold 發表於 23-2-28 22:09
我冇睇呢套韓劇,但睇介紹原著係 《簪中錄》, 呢套好睇嗎?

我睇緊第4集,仲追緊,第一集講女主用砒霜毒殺全家, 我喜歡男主,好師,女主麻麻地,吾太襯,暫時感覺一般

男爵府

樓主, 最近唔見妳分享書既?
長相思出咗電視劇, 楊紫做, 我睇咗幾集, 暫時好睇, 拍到小說情節.

公爵府

jessicasiu 發表於 23-8-3 21:58
樓主, 最近唔見妳分享書既?
長相思出咗電視劇, 楊紫做, 我睇咗幾集, 暫時好睇, 拍到小說情節. ...

陸劇《長相思 》都拍到原著小說嘅味道, 楊紫喺訪問到講,劇本盡量用返小說嘅對話,減少改動,可能因為咁所以較貼近原著。 男123 選角都唔錯
初初知佢開拍劇集時,我翻煲咗小說一次 。而家等更新,抽起條癮又再翻煲小說多一次

公爵府

回覆樓主:

一直無停過咁睇書,古言現言一大堆,好難記得逐本分享~

印象深刻啲係龔心文現言《 窗外的蜥蜴先生 》同《魔種降臨》, 前者係講男主不能受控咁變蜥蜴,變返做人後嘅穩定時間又不能受控,同女主多以蜥蜴身份互動,但幾好睇。

《魔種降臨》外星魔種侵佔地球,人類求生,一係進化,一係變成魔種 ,呢本幾刺激,通常講災難嘅情節都會睇到人性嘅醜惡,呢本睇到我發惡夢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊