自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

各位JM, 我想plan 2016暑假同小朋友去旅行,我大仔今年六年級,想請問一下有經驗嘅JM, 升中7月頭派咗位同註冊之後,啲中一預備班、分班試係咪都會7月內搞埋,如果我plan 8月頭去旅行係咪應該冇影響?

水晶宮

畀面勳章

回覆:想請問有升中子女嘅JM,關於暑假旅行

我仔今年升中,佢嗰間中學8月中開始返學。

大宅

呢個問題好多人都答你唔到,因為間間學校唔同,我囡今年都係升中一,我都唔敢plan,我囡就八月尾返,我朋友囡就8月頭返

公爵府

個人經驗 8月頭至8月中去旅行比較穩陣
你可以去心儀/有信心間中學網站
入去睇下上年新生入學d通告安排
因為一般年年都差唔多

wcpcelia    發表於 15-9-4 08:58

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:各位JM, 我想plan 2016暑假同小朋友去旅行

原帖由 candyPo 於 15-09-04 發表
各位JM, 我想plan 2016暑假同小朋友去旅行,我大仔今年六年級,想請問一下有經驗嘅JM, 升中7月頭派咗位同註 ...
其實間間中學唔同,穩陣就知道中學個時間表先去訂機票酒店。 我個女都係小六,我都諗住咩都唔搞住,費時撞日子就頭痕了。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我女今年f1,剛過去既暑假乜活動都無報,佢8月頭起番左3星期,之後就29號番去聽家長會同佢做下班務,佢有d同學就7月尾番,真係間間唔同

大宅

間間學校唔同, 我仔上年升中, 一早買咗機票8月頭去旅行, 好彩學校安排7月內攪掂哂. 今年有朋友仔升中, 佢哋學校安排8月中先上預備班

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

應該無人答到你

我女同外甥女今年都中一

外甥女7月中已經開始返到7月尾

我女就8月中先開始

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

又吾知派邊間,又吾知出年邊個做校長..要放都無法啦..我阿囡返左2星期,分3個WEEKS.仲有超多功課,做到8月31日.吾係佢懶,係讀書報告要睇晒都好辛苦..SO..去吾去..年年都有人問..

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係好難講, 間間學校唔同!!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

以個人經驗, 你最好乜都唔好plan住, 因為無人會答到你, 啲學校安排年年都唔同, 就算你問番中學, 佢都唔會依家答你, 到時要註冊, 又要買書、做校服, 之後仲有bridge course, 都多野攪, 到時攝到時間咪去囉, 唔係就留番第二年先去啦!

男爵府

BK Milk勳章

呢個暑假會好忙,盡量安排下個暑假先去~

水晶宮

candyPo 發表於 15-9-4 08:43
各位JM, 我想plan 2016暑假同小朋友去旅行,我大仔今年六年級,想請問一下有經驗嘅JM, 升中7月頭派咗位同註 ...

如果係自由行, 要一早安排既, 我會打探下心儀中學每年 BRIDGING COURSE 既時間, 例如: 7,8月頭, , (呢個可以問師兄姐)

派位日期: 72ND TUE

PRE S1 日期

但如果自己冇咩把握派入個間心儀中學, 就好難預啦!

如果係跟團就好好多, 到時出左SCHEDULE, 1,2星期報團已可以, 煩少好多野, 又唔怕撞期

D家長唔理3721, 旅行照去, BRIDGING COURSE 請假都有, D學校都會接受

只要自己唔怕撞時間, 咁幾時去旅行, 其實冇咩所謂

好多時中學都會有好多暑期功課, 所以去玩都要預D時間比小朋友做到功課, 因為都唔會太少

珍珠宮

當年我3月已有直資offer, 連隨已有晒summer bridging course 時間表,所以可以plan 到旅行,如你是抽獎,勸你不要訂旅行,有太多未知之數,通常升中一有bridging course

禁止訪問

大宅

間間學校都唔同,最好升 F.2先去。

有朋友 8月尾先返幾日,另有返朋友 8月 返 2星期, 返學校拿書都要返2次。

禁止訪問

公爵府

我今年都係放咗榜,註咗冊,有晒適應課時間表先買機票。係會貴d, 但唔想小朋友覺得去玩緊要過升中適應。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

最好出年先去旅行,有學校7月尾,有學校8月尾,中間有時家長會,買校服丶書等。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆:heilok 的帖子

所以我們選擇復活節去旅行,考完呈三先來個鬆一鬆。未派位好難 plan,除了 bridging course,仲要考慮有可能要叩門

首頁

尾頁

跳至