自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:geminihk 發表於 15-9-4 17:02 有N5

原帖由 tkkmama 於 15-09-04 發表
唔想傷你心的, 事實上我亞二上年自修考左N4了.
可以pm 我用什麼材料自修o馬?

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:草 發表於 15-9-4 16:57 回覆 gemini

原帖由 geminihk 於 15-09-04 發表
咁學呢D好舊又類似文言文既日文
真係學黎無用嫁喎
我地中國人都唔會識文言文啦
考grammar 係會俾幾個意思好相近的, 要你揀最合適果過。

listening就會講埋好多無謂野去distract 你。

珍珠宮

geminihk 發表於 15-9-4 17:09
係呀, 所以大部份人覺得N5課程根本無需要讀
平時有睇少少日本漫畫/日劇已經自然會識晒
但我個人悟 ...
我對語言都無乜天份, 連五十音都記唔實的, 考試??真係連諗都唔會諗.

大宅

tkkmama 發表於 15-9-4 17:10
當今世代都唔一定了..
機率問題
鬼佬老細出手豪爽既機會確實比華人/日本人老細高
我有個朋友跟鬼佬老細
原本人工15K, 4個月前話辭職, 加人工加到佢18K
今個月再話辭職, 老細加到佢24K

Thelittlepingu    發表於 15-9-4 17:26

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我而家又學返, 一星期上一堂, 有時諗究竟學幾耐先可以同D日本同事溝通到?

珍珠宮

林嬌嬌 發表於 15-9-4 17:10
可以pm 我用什麼材料自修o馬?
好普通的材料乍.. [大家的日本語]乍.

大宅

tkkmama 發表於 15-9-4 17:11
我對語言都無乜天份, 連五十音都記唔實的, 考試??真係連諗都唔會諗.
睇你有無心啦
正常資質既人, 我問過D讀日文既朋友佢地都係用1-2日已經記熟晒五十音
但我太蠢,居然記左成兩個星期!!!

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:[日文]能夠PASS N1程度的人, 日語能比上日本人嗎?

我cousin n1, 佢喺日本讀書,宜家喺日本做野,佢都話超難,唔係人讀

子爵府

我係N1

但去過日本留學都會知道,
N1唔代表D咩,因為呢個考試全部MC題目,
無ORAL考,所以同樣N1的人,一樣有人好似啞左咁講唔到

而且好多詞匯係靠平時多聽多睇多留意(例如睇多D日本新聞)
唔係考完N1就代表可以好流暢咁同日本人傾計

翡翠宮

我個朋友仔今年N1 PASS, 佢冇去過日本留學, 高中後因為入唔到大學, 讀副學士又貴, 所以學日文FOR將來搵食. 兩年全職讀, 去到N2. 跟住打日本工.
我好多朋友, 日文都N2, 去日本留學. 又或者真係初中已經學日文. 佢係算大個才學.

呢樣都吾太勁, 佢韓文都好勁. 韓文係上過幾星期, 跟住自學要來追星. 佢係字蒂組. 仲要係最難翻譯的韓國綜藝.

睇劇的字幕組招攬. 韓文要6級. (即最高級) 反而日文N2已經可以當字幕組STAFF. 所以我估N1好難考.
BTW, 我有時食飯見到, 明明係全部香港人, 我有些朋友都係. 都係喜歡用日文交流, 唔想比人知佢地講咩野吧. 不過有點怪, 佢地當日文係家鄉話.

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:[日文]能夠PASS N1程度的人, 日語能比上日本人嗎

我老公成十年前考咗一級(嗰時仲係分四級), 佢本身有d語言天份(雖然讀理科), 而且有興趣,閒時會睇下日本書,當時有跟日人老師1 to 1 上堂。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

sg51244 發表於 15-9-4 17:16
我係N1

但去過日本留學都會知道,
可否籠統講下N1係學D乜?
你當時每星期溫幾個鐘書黎PASS N1?
N1既野日常生活用唔著的話, 讀完後咪好快洗腦唔記得晒囉?

大宅

回覆:geminihk 的帖子

唸都無唸過考n1呀我雖然老公有鼓勵,算啦,做ftm好難行出第1步

21/7) 13W3D 7.32CM [HR164bpm]

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

geminihk 發表於 15-9-4 17:21
N1既野日常生活用唔著的話, 讀完後咪好快洗腦唔 ...
我可以答你: 係好快就唔記得晒. 俾返晒佢

大宅

N1 真係好難,無諗過要讀~

珍珠宮

引用:Quote:tkkmama 發表於 15-9-4 17:05 唔想傷

但我個人悟 ...
唔緊要
我覺得語言要講天份
同要時間慢慢浸呀
加油呀

子爵府

引用:Quote:sg51244 發表於 15-9-4 17:16 我係N1

N1既野日常生活用唔著的話, 讀完後咪好快洗腦唔 ...
N1嘅文法基本上連日本人自己都好少用,所以pass左之後,記得個文法嘅解釋都已經足夠,反而如果想黎係日本工作,學埋商業日語先得,因為返工嘅日文又同平時日常生活唔同

我自己本身對日本好多野都有興趣
所以平時已經學左好多生字,
文法就自己作下句,睇多啲小說,做下相關級數嘅paper(網上搵下會有)等等

珍珠宮

引用:Quote:tkkmama 發表於 15-9-4 17:05 唔想傷

但我個人悟 ...
反正我地都輸在起步線
咪慢慢行囉

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

老實講,我考完N3,都覺得夠la, 再讀上去真係吾掂,頂吾住,太多野記。。

大宅

aliensss2008 發表於 15-9-4 17:37
反正我地都輸在起步線
咪慢慢行囉
你都係要由N5讀起嗎?
我報左N5個朋友勁後悔報N5, 佢話浪費錢+時間
我係第一日語(港島校)讀, N5個課程居然仲要讀成年!!
好多直上N4/N3既人話N5課程自修一頭半個月, 什致唔駛點讀已經識晒
我居然要比錢上堂仲要讀成年

首頁

尾頁

跳至