自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

星期六放假, 一早起身落惠X買野,
我通常一買就會買成車, 所以會借埋手推車,
買完可以成車推返屋企, 超方便。

情景:
惠x門口得一個門口, 原有五支欄柱,
為方便手推車出入, 職員把其中一支抽起左,
我準備推車出去之際,
突然有班小朋友從後跑出, 為免掙路整親佢地,
我立即推車埋牆閃避。

4至5歲個班小朋友順利跑出門口,
但仲有個2歲左右既小朋友行得慢塞住個門口,
由於本人比較中意小朋友,
所以用充滿愛心同好溫和既語氣同小妹妹講:
“妹妹, 慢慢行, 小心撞到呀”

突然後面有把女聲大嗌:
乜事呀你!!想點呀!!如果撞到我個女,點算呀!!
跟手拖走個小朋友, 我就冷冷咁望左個女人一眼。

我冷眼, 唔係因為你好似潑婦咁大叫,
而係,如果你咁緊張d小朋友,
唔該好好拖實佢地係自己身邊,
唔好比佢地亂衝亂撞, 意外便隨即減少。

不單子唔識羞愧,
仲成隻獅子老虎咁咆吼,
其實醜既係你自己。

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

回覆:請照顧好自己小朋友

好心著雷霹

珍珠宮

熊寶 發表於 15-9-5 12:41
買完可以成車推返屋企, 超方 ...
唔好嬲,睇睇下就慣, 佢未見過惡人者.

珍珠宮

所以咪個個都變得冷血,熱心問句又俾人話返轉頭,好人難做!

男爵府

回覆:熊寶 的帖子

好怕呢d又要緊張但又唔睇住自己小朋友即家長

嗰次同6299飲茶,有個兩三歲既小妹妹响茶樓裡面走黎走去,雖然佢媽媽有跟住後面,個部長為安全理由,勸籲佢帶小妹妹返位坐,點知個媽媽就鬧返個部長「你理得我啫,我會睇實架啦」,好彩此時有其他茶客幫口話,有滾水又誠,危險架嘛,你要行就出去出面行,個媽媽先死死氣拖返小妹妹出去有咩事起上黎,佢真係後悔一世呀

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大把呢類怪獸

子爵府

引用:星期六放假, 一早起身落惠X買野, 我通常一

原帖由 熊寶 於 15-09-05 發表
比我真是嬲嬲地回佢一句: 痴孖筋,咁緊張就用狗帶綁住個女啦,對呢啲人,口賤啲都唔緊要

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

複式洋房

呢D人唔洗理佢啦

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:所以咪個個都變得冷血,熱心問句又俾人話返

原帖由 喜喜天使 於 15-09-05 發表

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:好怕呢d又要緊張但又唔睇住自己小朋友即家

原帖由 bbtarget 於 15-09-05 發表

嗰次同6299飲茶,有個兩三歲既小妹妹响茶樓裡面走黎 ...

水晶宮

侯爵府

發現一個奇景~在公眾地方遇見一些頑皮或做緊危險動作或騷擾別人的小朋友,大部分都唔似有家長陪伴,但一有大人同小朋友說話(勸喻)家長就會9秒9出現起哂鋼,惡人先

子爵府

係,我見到小朋友趴街都唔敢扶,驚比佢父母鬧

大宅

wyeth冷知識勳章

真係,有時見自己果個同人玩都要打醒12分精神,怕俾人話

大宅

引用:好怕呢d又要緊張但又唔睇住自己小朋友即家

原帖由 bbtarget 於 15-09-05 發表

嗰次同6299飲茶,有個兩三歲既小妹妹响茶樓裡面走黎 ...
係有咩上黎,個家長仲會話你地好整到佢個小朋友,依家d人變曬歪理

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我會大叫,呢度唔係兒童樂園囉

男爵府

好多人都係咁架啦! 不必上心。 人種有好多,睇你咁的啱遇到邊個囉! 下次遇到個好既,會拖住小朋友叫: 唔好阻住叔叔(哥哥)/姨姨(姐姐), bye bye!! Have a nice day!!

首頁

尾頁

跳至