親子旅遊

跳至

首頁
56789...30

尾頁

男爵府

Hi Jcctiu, 你好, 我plan 咗以下行程, 想請教有關 搭車 及 購車票 問題, 唔該晒:

DAY 1 夜晚7點半到, 會 stay 機場 hotel 一晚
DAY 2 Rinku outlet 去 難波, 搭 南海電鐵, 時間大約要幾耐?
DAY 3 難波 去 環球影城, 搭 御筋堂線 去 梅田, 再轉 JR大阪環狀線?
DAY 4 難波 去 京都, 清水寺, 應該買京阪一日PASS?
DAY 5 難波 去 嵐山, 應該買 阪急一日PASS? 如果再 轉乘 嵯峨野線, 去亀岡駅坐 Torokko 小火車, 阪急一日PASS 包唔包坐埋?
DAY 6 難波 先去 六甲山滑雪, 再過 有馬溫泉, 應該 搭JR神戶線到三宮, 在神戶線 再 購買友六甲山套票?
DAY 7 有馬, 搭高速巴士 返梅田? 再返難波
DAY 7 難波 去 天保山, 應該 搭 地鐵 中央線 去大阪港站?
DAY 8 中午, 難波 去機場, 搭機場巴士?

大宅

回覆:大阪去京都

請指點下,我住難波9點出發會去→伏見稻荷→清水寺或東福寺→京都塔→祗園 ,請問點次序比較順,及怎樣坐車呢?原本諗住買京阪1日pass 但發現京都塔無站,請協助thx

伯爵府

久利生柯南 發表於 15-10-30 17:30
請指點下,我住難波9點出發會去→伏見稻荷→清水寺或東福寺→京都塔→祗園 ,請問點次序比較順,及怎樣坐車 ...
伏見稻荷→東福寺(JR)→京都塔(巴士)→祗園,其餘京阪

別墅

引用:Quote:babyvincent 發表於 15-10-29 07:41

原帖由 jcctiu 於 15-10-30 發表
可以在JR的COUNTER買,不過網上訂了,去到出票會快一些.如果買其他JR PASS就一定要網上訂咗先,即場買會貴約10 ...
Jcctiu謝謝回覆!請問你知道JR office最早幾点開?同埋拎已訂嘅pass需時多久?謝!

大宅

引用:Quote:久利生柯南 發表於 15-10-30 17:30

原帖由 jcctiu 於 15-10-30 發表
伏見稻荷→東福寺(JR)→京都塔(巴士)→祗園,其餘京阪
謝謝回覆,那要買pass ma?

男爵府

引用:Hi Jcctiu, 你好, 我plan 咗以下行程, 想請

原帖由 chankomi 於 15-10-30 發表
Hi Jcctiu, 你好, 我plan 咗以下行程, 想請教有關 搭車 及 購車票 問題, 唔該晒:

DAY 1 夜晚7點半到, 會 s ...
請問你提前買環球影城飛嗎,定去到先買?thanks

男爵府

回覆:jcctiu 的帖子

多謝你回覆呀!
Tks!😊

[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

伯爵府

babyvincent 發表於 15-10-30 17:58
Jcctiu謝謝回覆!請問你知道JR office最早幾点開?同埋拎已訂嘅pass需時多久?謝!

...
關西機場站5:30~23:00

無人排隊幾分鐘,人多排隊半個鐘

伯爵府

久利生柯南 發表於 15-10-30 18:18
謝謝回覆,那要買pass ma?
要搭京阪來回大阪京都,再加一程京都車程,費用不止一千YEN,當然買個700YEN的PASS啦.

伯爵府

baobao520457 發表於 15-10-30 18:43
請問你提前買環球影城飛嗎,定去到先買?thanks
在香港EGL買定,不想浪費時間排隊買票.

男爵府

引用:Quote:原帖由+oil1017+於+15-09-07+發表請

原帖由 sankichan 於 15-09-07 發表
我下星期都係伏見稻荷+清水寺 買京阪1day pass
請問京板1day pass 係唔係呢個?

複式洋房

京都裏面要座巴士。其實一日只可以去到最多兩三個景點。多啲嘅,你根本睇唔到乜嘢,享受唔到。所以一日pass都未必須要。

男爵府

引用:京都裏面要座巴士。其實一日只可以去到最多

原帖由 ponolunok 於 15-10-31 發表
京都裏面要座巴士。其實一日只可以去到最多兩三個景點。多啲嘅,你根本睇唔到乜嘢,享受唔到。所以一日pass ...
如果從心齋橋去京都清水寺,係咪用ic卡都可以搭任何交通工具?因我去的景點少所以唔打算買pass

複式洋房

大阪卡係icoca, 京都都可以用。不過好似有啲巴土線/公司係唔收,JR嘅一定得。大多數日本巴士裏面都有自動找錢機,如果座嗰架唔收卡,到時咪俾現金。

伯爵府

JJ0211 發表於 15-10-31 12:19
請問京板1day pass 係唔係呢個?
這個PASS是近鐵的,如果唔去奈良基本上不需要考慮.

男爵府

引用:Quote:JJ0211+發表於+15-10-31+12:19+請問

原帖由 jcctiu 於 15-11-01 發表
這個PASS是近鐵的,如果唔去奈良基本上不需要考慮.
如果我住難波,會去京都住一晚,再由京都去奈良,奈良返難波,係咪近鐡2日票啱用?
京都會去清水寺,衹園一帶

伯爵府

brima 發表於 15-11-1 08:53
如果我住難波,會去京都住一晚,再由京都去奈良,奈良返難波,係咪近鐡2日票啱用?
京都會去清水寺,衹園一 ...
相比阪急(700,1200)和京阪的PASS(700,1000),近鐵這張PASS(1500,2000),無論一日或兩日我覺得都不便宜.基本上你搭的三程長途車如搭私鐵都不需要2000YEN,所以除非你在奈良搭好多巴士,否則你買近鐵的兩日PASS一定會賠本,而且大阪去京都最好不要坐近鐵,因為時間最長,又要轉車,而且只去到京都駅,比起阪急和京阪的實用性少得多.

你的行程我會建議什麼PASS都不買,只用八達通就可以了.

大阪去京都 : 阪急或京阪
京都去奈良 : JR或近鐵
奈良去大阪 : 近鐵

複式洋房

brima 發表於 15-11-1 08:53
京都會去清水寺,衹園一 ...
京都住兩晚都唔厭多LA~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

jcctiu 發表於 15-11-1 15:40
相比阪急(700,1200)和京阪的PASS(700,1000),近鐵這張PASS(1500,2000),無論一日或兩日我覺得都不便宜.基本上 ...
請問京阪 1 day pass,可在那裏購買?如在難波出發去京都?是否可以坐阪急去京都烏丸四条?謝謝!

男爵府

引用:Quote:brima+發表於+15-11-1+08:53+如果我

原帖由 ho566 於 15-11-01 發表
京都住兩晚都唔厭多LA~
唔會啦,以前跟團去過京都同奈良

首頁
56789...30

尾頁

跳至