親子旅遊

跳至

首頁
12345...30

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 jcctiu 於 15-09-09 發表你在

原帖由 maggielau0705 於 15-09-10 發表
Ok.明白,我意思找住宿是和歌山市岩嗎?
咁我落機~和歌山,day2, 和歌山~京都stay 2 nights 返大阪,要買pass嗎?thx

伯爵府

sivam 發表於 15-9-9 23:54
多謝你既資料呀,因為第一次去大阪京都,想請教如果買左呢張pass, 咁我應該由咩站出發先可以用?我住係西田 ...
你間酒店都幾偏辟,如在JR鶴丘站上車只搭JR,可以在京橋站轉京阪.如在西田邊地鐵站上車,可以唔轉車一直搭到淀屋橋站轉京阪,快少少也可以在天王寺站轉谷町線到天滿橋站轉京阪.

伯爵府

maggielau0705 發表於 15-9-10 00:09
咁我落機~和歌山,day2, 和歌山~京都stay 2 nights 返大阪,要買pass嗎?thx
和歌山去京都最方便最快當然是搭由白浜開出的特急,不用轉車個半鐘直接到,不過要3240YEN.最平的PASS搭到這程車是KANSEI WIDE AREA PASS,不過你的行程無理由用8500YEN去買,KANSEI AREA PASS只可以搭HARUKA,其他的特急是要補錢,所以唔想補錢,就要去日野根轉HARUKA,全程時間要約兩個鐘.
比較平宜是坐JR的快速車,在大阪轉一次車,全程約兩個鐘,只需1840YEN.

至於私鐵如南海轉近鐵或南海+地鐵+阪急/京阪,價錢可能會平少少,但就更費時.你在和歌山連巴士都不搭,KTP也不用考慮.

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:maggielau0705 發表於 15-9-10 00:09

原帖由 jcctiu 於 15-09-10 發表
和歌山去京都最方便最快當然是搭由白浜開出的特急,不用轉車個半鐘直接到,不過要3240YEN.最平的PASS搭到這程 ...
好,我研究下行程,唔明再問,因為今次唔過白浜,所以尼張pass就唔多岩我用!thx

大宅

回覆 jcctiu 的帖子

路過此,請指教我訂了三晚Kansai Stargate Hotel

打算
DAY 1: KOYTO one day trip
DAY 2: Universal studio + 去道頓掘晚飯行街
DAY 3: 酒店附近Outlet行下,下午2pm机走

有兩小朋友同行,為了快、直接,我是否應買2 days Kansai JR pass?

我們從東京秋葉原來Osaka kansai stargate hotel , buy one way JR ticket ok? Or any train need to take?

謝謝指教

伯爵府

ALAU 發表於 15-9-11 12:14

路過此,請指教我訂了三晚Kansai Stargate Hotel

泉佐野來回京都又要搭HARUKA,這天一定要買KANSAI AREA PASS.不過DAY 2泉佐野來回USJ,南海有個套票只需1420YEN,如果酒店近南海的站,這天也可以考慮一下這個套票.

東京去大阪的新幹線沒有平的PASS可以COVER,只有侷住用正價近HK$1000去坐.

伯爵府

ALAU 發表於 15-9-11 12:14

其實不明白點解你要住機場!每日一出一入浪費好多時間,住三晚京都或梅田不是好得多嗎?

侯爵府

JM, 請教:

行程:
由東京坐新幹線到大板, 頭尾4天,要在大阪住3晚酒店, 第4朝一早出關西空港早機回港. 已計劃其中一日day trip 去京都. 其餘時間(約日半)係心齋橋, 難波等旺區逛逛食食. 

其中兩晚酒店(連續) 選擇: Metro The 21 or Vista Grande ; 首天晚或尾天晚上打算住Hyatt Regency Osaka (redeem by points).

問題:

(1) 由於Hyatt Regency Osaka地區偏遠, 首天由新幹線到大板時, 應立即到Hyatt Regency Osaka check in 然後再出去市逛一day好? Or 最尾晚係市中心食完玩完才入住Hyatt Regency Osaka第二朝由酒店出關西空港?

(2) 如果住大阪即日來回玩京都(去宇治,伏見稻荷,清水寺,祗園和貴船這些熱門地方) ,買這個京阪電鐵PASS同阪急都是京阪電鐵最好? 我不是由關西港到大阪, 到那裡買好?

Many Thanks.

大宅

ioi 發表於 15-9-8 11:41
唔好意思, 想再問問... 京都巴士一日券可以在機場旅遊中心買到嗎?
其實你去到京都駅買京都巴士一日卷末遲。有3部販售機其實在巴士站附近。買了再去等車。

伯爵府

mum-LCC 發表於 15-10-8 16:20
JM, 請教:

行程:
(1) 最尾一晚住.

(2) YES,所有地方都去到,不過你絕對沒有時間一日去晒所有景點.在淀屋橋京阪站買PASS.

侯爵府

引用:Quote:mum-LCC+發表於+15-10-8+16:20+JM,+

原帖由 jcctiu 於 15-10-08 發表
(1) 最尾一晚住.

(2) YES,所有地方都去到,不過你絕對沒有時間一日去晒所有景點.在淀屋橋京阪站買PASS.
Thanks

男爵府

回覆:jcctiu 的帖子

jcvctiu

請指教我的行程
day 1 mid night到難波住
day 2 去嵐山及醍湖
day 3 奈良,東大寺,若草山,宇治
day 4 箕面, 心齋橋,天王寺
day 5 黑目市場, Rinku Outlet, 回港

行程順路嗎?
頭兩天可以用Kansai Thur Pass 嗎?

伯爵府

2女女 發表於 15-10-10 23:10
jcvctiu

請指教我的行程
假設你不會轉酒店,我覺得行程OK.不過你的行程要搭多種交通公具包括有時無可避免要撘較方便的JR,所以KTP無論那一天用都不會慳到錢,倒不如買張ICOCA卡方便不需要次次買票.

男爵府

引用:Quote:2女女 發表於 15-10-10 23:10 jcvcti

原帖由 jcctiu 於 15-10-11 發表
假設你不會轉酒店,我覺得行程OK.不過你的行程要搭多種交通公具包括有時無可避免要撘較方便的JR,所以KTP無論 ...
jcctiu
多謝你回覆。咁 kansai rail pass yen2000 二日可以用嗎?
如果加伏見稻荷應該邊日好?

伯爵府

2女女 發表於 15-10-11 14:56
jcctiu
多謝你回覆。咁 kansai rail pass yen2000 二日可以用嗎?
如果加伏見稻荷應該邊日好?

你是否指近鐵去京都及奈良的兩日PASS?你可以考慮,但慳到的錢不會是太多.

DAY 2因為近鐵只去到京都駅,要去嵐山和醍醐還得要撘其他交通工具,而且近鐵去京都又要轉車時間又耐,好多時都不是最好的選擇.

至於第三日近鐵是去不到宇治,要由奈良先返京都駅再轉JR落宇治,所以會浪費很多時間,其實最好的方法就是搭JR直接由奈良去宇治.

伯爵府

2女女 發表於 15-10-10 23:10
jcvctiu

請指教我的行程
去伏見稻荷可以安排在DAY2,在醍醐地鐵站可以搭地鐵到六地藏再轉JR去稻荷,時間不用半小時.不過這天行程緊迫,一定要早些出門.

男爵府

引用:Quote:2女女 發表於 15-10-10 23:10 jcvcti

去伏見稻荷可以安排在DAY2,在醍醐地鐵站可以搭地鐵到六地藏再轉JR去稻荷,時間不用半小時.不過這天行程緊迫, ...
好的,謝謝你的意見。

大宅

回覆:大阪去京都

麻煩 jcctiu 幫我睇下我的行程,睇下順唔順。🙇🙇

day 1 晚上7點半落機到關西,住道頓堀 或心齋橋。 (唔知塔咩車,係咪要塔jr 或南海電鐵)
day 2 京都去嵐山坐小火車,竹林,有時間就去多個低園,回道頓堀或心齋橋。(要唔要買pass,因我唔係好識塔車)
day 3 奈良大半日,之後行去心齋橋買高達。(去奈良要塔咩車)
day 4 11點到係酒店check out 食完中午飯,租車去白濱,住白濱溫泉酒店。
day 5 白濱溫泉酒店check out, 自駕去toretore市場和三段壁。5點到機場check in後還車,行機場outlet。 (請問白濱還有其他景點嗎?)
謝謝。

男爵府

去伏見稻荷可以安排在DAY2,在醍醐地鐵站可以搭地鐵到六地藏再轉JR去稻荷,時間不用半小時.不過這天行程緊迫, ...
唔好意思,想問埋我可以買京阪one day pass嗎?
因mid night搭木津去難波,唔可以係機場買,仲有邊度可以買?

伯爵府

HappyJacky 發表於 15-10-11 16:20
麻煩 jcctiu 幫我睇下我的行程,睇下順唔順。🙇🙇

day 1 晚上7點半落機到關西,住道頓堀 或 ...

DAY 1 可以搭南海特急RAPIT到難波再徒步或打的到酒店.

DAY 2 可以買個700YEN的阪急一日證,可直接去到嵐山和河源町(即祗園隔離,全京都最旺的地方),搭阪急要在梅田上車,所以在大阪要先搭一程地鐵.

DAY 3 在難波去奈良當然是搭近鐵,如果在奈良不是要搭好多巴士,可以不用買PASS.

DAY 5 有小朋友可以去埋ADVENTURE WORLD.

首頁
12345...30

尾頁

跳至