親子旅遊

跳至

首頁
12345...12

尾頁

伯爵府

catshiuwa 發表於 15-10-28 09:52
Jcctiu....
想請教多次, 請問我以下行程買什麼pass是最抵?
Day 1 機場去心x 橋checkin in, 跟住想去坐嵐 ...

Day 1 機場去心x 橋checkin in, 跟住想去坐嵐山坐小火車 (請問坐阪急去嵐山要幾耐? 定係由大阪坐JR去京都再去嵐山快D) , 晚上回心x 橋梅田去約一個鐘,JR未必快過阪急,因為要兜個彎先去京都駅,而且JR價錢貴一倍,但若果你要搭小火車順流而下,搭JR會比較順路和方便.

Day 2, 早上又再到京都,checkin京都車站附近酒店,然後伏荷千鳥居,黃昏清水寺 阪急一日PASS

Day 3 ,京都車站周邊行,然後rinku outlet ,然後搭5pm機 搭JR去大阪轉關空快速去RINKU TOWN,唔使買PASS

其實你DAY 1點解要住心斎?兩晚住京都駅不是更方便嗎?

伯爵府

久利生柯南 發表於 15-10-28 14:55
行程有更改:難波→奈良餵鹿→京都祗園花見小路,想加插1寺廟賞楓,應該東福寺或清水寺較順路呢?

...

東福寺順路得多,可以在奈良搭JR新快速,半個鐘多一些便到.而且單計賞紅葉,東福寺應更勝清水寺.玩完東福可搭京阪去祗園.

伯爵府

babyvincent 發表於 15-10-29 07:41
Jcctiu請問Haruka +icoca、的票不在網路訂購,在關西機場售票机能買到嗎?謝!

...
可以在JR的COUNTER買,不過網上訂了,去到出票會快一些.如果買其他JR PASS就一定要網上訂咗先,即場買會貴約10%.

伯爵府

e.t.c. 發表於 15-10-29 08:47
搭地鐵先看目的地價錢,然後入錢,最後揀該價錢的票買,如難波去梅田買240YEN的票便可以了;阪急去京都一程400 ...
阪急一日PASS,在阪急梅田的TIC有售.

伯爵府

AppleChow 發表於 15-10-29 13:13
謝謝你的回覆.
對我十分有用.
另請問Day2, 至淀屋橋轉京阪電車去(用700Pass), 到那個站落車才可到伏見稻荷 ...
另請問Day2, 至淀屋橋轉京阪電車去(用700Pass), 到那個站落車才可到伏見稻荷呢? 伏見稻荷,日文的稻字寫法不同 大約時間多少? 近一小時 因在路線圖上找不到此站.
由伏見稻荷怎樣再到清水寺呢? 搭京阪到清水五条站 需時多久? 十幾二十分鐘 另錦市場是否亦在祇園附近? 是,徒步可達

伯爵府

久利生柯南 發表於 15-10-30 17:30
請指點下,我住難波9點出發會去→伏見稻荷→清水寺或東福寺→京都塔→祗園 ,請問點次序比較順,及怎樣坐車 ...
伏見稻荷→東福寺(JR)→京都塔(巴士)→祗園,其餘京阪

伯爵府

babyvincent 發表於 15-10-30 17:58
Jcctiu謝謝回覆!請問你知道JR office最早幾点開?同埋拎已訂嘅pass需時多久?謝!

...
關西機場站5:30~23:00

無人排隊幾分鐘,人多排隊半個鐘

伯爵府

久利生柯南 發表於 15-10-30 18:18
謝謝回覆,那要買pass ma?
要搭京阪來回大阪京都,再加一程京都車程,費用不止一千YEN,當然買個700YEN的PASS啦.

伯爵府

baobao520457 發表於 15-10-30 18:43
請問你提前買環球影城飛嗎,定去到先買?thanks
在香港EGL買定,不想浪費時間排隊買票.

伯爵府

JJ0211 發表於 15-10-31 12:19
請問京板1day pass 係唔係呢個?
這個PASS是近鐵的,如果唔去奈良基本上不需要考慮.

伯爵府

brima 發表於 15-11-1 08:53
如果我住難波,會去京都住一晚,再由京都去奈良,奈良返難波,係咪近鐡2日票啱用?
京都會去清水寺,衹園一 ...
相比阪急(700,1200)和京阪的PASS(700,1000),近鐵這張PASS(1500,2000),無論一日或兩日我覺得都不便宜.基本上你搭的三程長途車如搭私鐵都不需要2000YEN,所以除非你在奈良搭好多巴士,否則你買近鐵的兩日PASS一定會賠本,而且大阪去京都最好不要坐近鐵,因為時間最長,又要轉車,而且只去到京都駅,比起阪急和京阪的實用性少得多.

你的行程我會建議什麼PASS都不買,只用八達通就可以了.

大阪去京都 : 阪急或京阪
京都去奈良 : JR或近鐵
奈良去大阪 : 近鐵

伯爵府

kinglongma 發表於 15-11-1 16:59
請問京阪 1 day pass,可在那裏購買?如在難波出發去京都?是否可以坐阪急去京都烏丸四条?謝謝!
...
京阪的PASS有好多的TIC都有售,詳情請上官網看.京阪和阪急是兩種不同的私鐵,只有阪急去到烏丸四条.

伯爵府

JJ0211 發表於 15-11-1 21:26
如果我住難波,一日去京都,一日去奈良。我需要買pass嗎?八達通是icoca咭嗎?

...
視乎行程;是

伯爵府

JChan 發表於 15-11-1 23:23
jcctiu, 你好

我計劃咗以下行程, 想請教有關 搭車 及 購車票 問題, 唔該晒

你住京都又要去這麼多較冷門的寺廟神社,好多都只有巴士可達.如果一日搭到三次巴士,就買巴士一日證.不過如果有些地方鐵路比較方便就唔好慳搭鐵路啦.

伯爵府

goldapple 發表於 15-11-9 15:11
jcctiu.. 你好, 我想請教你
因我第一次去大阪, 又怕plan錯行程, 浪費時間
麻煩你可幫解答我問題嗎? 感謝

30/11出發

Day 1 12:45pm關西落機 > 開西outlet > Metro21 check in > 夜晚大阪城公園 3D光陣盛宴

Day 2 大阪出發去京都 如買京阪一日pass 建議行程點好? 但主要想去清水寺

京阪電車可以去到宇治,伏見稻荷,清水寺,祗園和貴船(要轉另一條鐵路)等熱門景點,所以建議由大阪出發的一天遊 : 宇治 -> 伏見稻荷 -> 清水寺 -> 祗園, 如果不想太趕,就宇治,伏見稻荷二選一.

Day 3 大阪出發去奈良睇鹿 (應搭什麼交通工具?) > 梅田展望台睇日落

METRO 21近難波,去奈良當然是搭近鐵; 奈良回程去梅田有多個選擇 :

JR直接去大阪(梅田),不用轉車800YEN (如買兩張票會平一些, 奈良去天王寺 470YEN + 天王寺去大阪 190 YEN = 660YEN)

JR去天王寺轉地鐵 470 + 280 YEN = 750 YEN,

近鐵去難波轉地鐵 540 + 240 YEN = 780 YEN

Day 4 黑門市場 > 心齋橋 > 道頓堀

Day 5 美國村 > 回程18:30起飛

麻煩你幫我睇睇行程可以嗎? 會否好趕?

DAY 4 & 5的行程都好HEA,點算趕!

伯爵府

goldapple 發表於 15-11-9 18:47
太好了... 唔該哂你呀
或者我會將Day3同 Day4 掉轉
我照跟你京都果日既行程, 咁想問下你... 由酒店出發去京 ...
你間酒店好似最近日本橋地鐵站,如果要搭京阪電車,可以在此站搭堺筋線到北浜站轉京阪.PASS最好在機場買定,因為京阪的站是沒有得買的.近鐵難波去奈良最快的非特急車大約要50分鐘.

伯爵府

mslala 發表於 15-11-10 15:34
jcctiu, 你好
我今個星期六, 有老有嫩咁出發去睇紅葉, 唔知自己有冇PLAN錯, 所以想請教下行程, 由於5日都同 ...

Day 1
到關西(12:15PM) --> 難波(METRO 21) check In --> 黑門市場Tea time, 行心齋橋, 道頓堀 --- 水上觀光船

酒店在道頓堀,而道頓堀又在難波,心齋橋和黑門市場中間,所以所有景點都可徒步到達.

Day 2
今昔館 (9:00 am) --> 天守閣 --> 天王寺動物園 --> 海遊館 --> 天保山摩天輪 --> 心齋橋 Dinner

去今昔館如果要借和服穿要早少少去,上個月我未夠9點半去都已經BOOK到十一點幾,最後當然是沒有借.今昔館隔離有條大阪最長的步行街-天神橋步行街,這裡有好店舖都有平貨執,而且遊客比心齋橋少得多,所以好行得多.

你這天的景點似乎是太多了,如果得兩公婆都OK,但有老有嫩就不大可能.天王寺的動物園其實好一般,沒時間我覺得可以不去.

Day 3
難波--> 奈良---> 春日大社 ---> 東大寺---> 梅田shopping ---> 空中展望台

有老有在奈良玩最好多搭的士(多人搭平過搭巴士,100YEN的平價循環觀光巴士只有六,日,假期才開),因為火車站和兩個景點都相距幾遠,最好是少行路多搭車,特別是回程要搭JR,奉勸你最好搭車,因為JR個站行好耐才到.

建議在梅田搭的士去空中展望台,這個景點超級難找,無半個鐘都去不到,我去過兩次但再去我都沒有把握,因為梅田實在是太大了.

如果打算買兩天的大阪週遊卡就DAY 2和DAY 3用.

Day 4
難波 --> 京都坐嵯峨小火車(最早果班)--> 渡月橋,嵐山公園,天龍寺,竹林--> 錦市場 --> 心齋橋

十一月是搭小火車的最旺季,要有心理準備會有好大機會BOOK不到.你可以試試DAY 1在機場的JR COUNTER碰碰運氣,又或者試吓當日早些去排隊買第五卡,或者有幸買到尾班車的車票.所以這天的行程好可能要就BOOK到的火車班次,不過在嵐山,渡月橋無論如何都應安排最後才去,因為去完可以順便搭阪急去河源町和錦市場.

Day 5
難波 --> 京都---> 清水寺 --> 八板神舍 --> 伏見稻荷 -> 祇園

建議搭京阪先去伏見稻荷,再搭京阪去清水五条站,搭的士上清水寺,行完徒步下山,經二,三年阪,八阪神社再到祗園.

Day 6
難波 --> 心齋橋---> 開西outlet ---> 關西機場(5:00)

伯爵府

goldapple 發表於 15-11-11 17:57
jcctiu , 咁我想問問, 搭地鐵或jr到梅田站, 再搭的士去展望台大概要幾錢?
不用跳表,6XX YEN.

伯爵府

mslala 發表於 15-11-11 11:50
回覆 jcctiu 的帖子

好多謝你既回覆呀!

但我想問下我除左買2日大阪周遊咭外, 要買京阪PASS?? 如果我坐JR去到馬堀站買唔到小火車飛, 咁我可以坐咩去番嵐山, 定係我坐阪急直接上嵐山, 放棄坐小火車比較穩陣, 如果係係又邊個站落車? 買張KANSAI THUR PASS係咪好過買京阪?? 另外如果我搭近鐵去奈良, 站外截的士有難度嗎, 我地一行62, 分兩架車?

DAY 5如果你跟我的建議玩,就會搭三程京阪,車費要超過1000YEN,當然是買個700YEN的PASS,最好在機場地下TIC買定,順便買埋大阪周遊卡.記住小朋友細過六歲搭車免費,也不用買周遊卡(沒有兒童).

你第一日在機場先去BOOK小火車票,如果BOOK不到就唔好去馬堀站(小火車龜岡站)冒險,去嵐山(小火車嵯峨站)試吓買唔買到即場,買到就上車,買唔到就行其他景點.(在馬堀可以坐JR返嵐山)

請注意阪急嵐山站行去JR嵯峨嵐山站/小火車嵯峨站要約20分鐘步程,但阪急去嵐山的價錢平JR一半以上,而且仲可以用700yen的一日pass,所以搭阪急或JR去嵐山搭小火車你自己決定.

KTP方便但價錢好貴(KTP 1733-2000yen/day vs 京阪 500-700yen/day),如非去和歌山或姬路等好難回本.

奈良火車站外截的士不難,在東大寺的巴士站也容易截到,其他地方就好難講.你地八個人當然要分兩架車.

伯爵府

bkfans123 發表於 15-11-12 22:08
Hi Jcttiu
可否比d意見……
因book了京都酒店,由京都去難波站心齋橋搭咩鐵?去宇治又應坐咩車?感謝
視乎你住那裡.

首頁
12345...12

尾頁

跳至