親子旅遊

跳至

首頁
12345...30

尾頁

伯爵府

2女女 發表於 15-10-11 16:32
唔好意思,想問埋我可以買京阪one day pass嗎?
因mid night搭木津去難波,唔可以係機場買,仲有邊度可以買?

你住難波要玩京都這三個景點可以講是非常之唔夾,無論你買近鐵或京阪的PASS,都要用好多額外的錢去搭其他交通工具.結果就是買PASS慳到的錢好有限,但如果想用盡啲個PASS,又會浪費好多時間!所以我才提議你什麼也不買,用最快最直接的方法去到景點,慳番些時間好過.

PASS通常在上車的站都會有得買,如京阪PASS在淀屋橋買.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

jcctiu 發表於 15-10-11 16:55
你住難波要玩京都這三個景點可以講是非常之唔夾,無論你買近鐵或京阪的PASS,都要用好多額外的錢去搭其他交 ...
想請教jcctiu,

我會由京都四條大宮搬酒店到難波 南海電鐵附近的Fraser Residence Nankai Osaka

請問係唔係搭阪急電鐵去梅田再轉難波 會好D ?

或者有其他方法 ?

伯爵府

wingyee_ma 發表於 15-10-11 17:33
想請教jcctiu,

我會由京都四條大宮搬酒店到難波 南海電鐵附近的Fraser Residence Nankai Osaka
搭阪急轉地鐵是最好的方法.

大宅

BK Milk勳章

回覆:jcctiu 的帖子

請問以下行程有咩pass可以用?
難波---》龜崗---》坐嵯峨小火車---》嵐山---》清水寺---》河原町
謝謝幫忙

伯爵府

Torres24 發表於 15-10-11 17:47
請問以下行程有咩pass可以用?
難波---》龜崗---》坐嵯峨小火車---》嵐山---》清水寺---》河原町
謝謝幫忙
難波(地鐵) --> 梅田(阪急) --> 嵐山(徒步) --> 嵯峨嵐山(JR) --> 馬崛 (龜崗小火車) ---> 嵐山(阪急) --> 河原町(巴士) --> 五条阪(徒步) --> 清水寺(徒步) --> 祗園,河原町(阪急) --> 梅田(地鐵) --> 難波

買阪急一日證700YEN.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:wingyee_ma 發表於 15-10-11 17:33

原帖由 jcctiu 於 15-10-11 發表
搭阪急轉地鐵是最好的方法.
唔該晒

大宅

BK Milk勳章

引用:Quote:Torres24+發表於+15-10-11+17:47+請

難波(地鐵) --> 梅田(阪急) --> 嵐山(徒步) --> 嵯峨嵐山(JR) --> 馬崛 (龜崗小火車) ---> 嵐山(阪急) --> ...
Thank you

大宅

引用:Quote:HappyJacky 發表於 15-10-11 16:20

Jcctiu 謝謝你,如果我在京都那天唔去低園,改為去這個嵐山花燈海,要點塔車。thx.

伯爵府

HappyJacky 發表於 15-10-11 22:53
Jcctiu 謝謝你,如果我在京都那天唔去低園,改為去這個嵐山花燈海,要點塔車。thx.

...
我不知道嵐山花燈海在那裡,答不到你.

大宅

回覆 jcctiu 的帖子

jcctiu,

想請教持有Kansai Wide Area Pass,是否要從大阪搭JR東海道山陽本線(京都線)新快速 野洲行至京都? 不能於新大阪搭JR新幹線(のぞみ(nozomi)、みずほ(mizuho)、ひかり(hikari)、こだま(kodama) 至京都? 

在yahoo乘車案內,只是列出由新大阪乘坐JR新幹線到京都,那是不是要自費搭JR新幹線比較方便呢(從難波出發往京都)?

謝謝!

伯爵府

okey-dokey 發表於 15-10-11 23:40

jcctiu,
由東京去新大阪的東海道新幹線不是由JR WEST 經營,所以任何JR WEST的PASS都不可以乘坐由京都至新大阪這程新幹線.但Kansai Wide Area Pass可以乘坐所有特急如HARUKA,由難波先搭JR或地鐵去新大阪便可轉乘.比新幹線只慢十幾分鐘.

使多千幾YEN快十零分鐘,如果你覺得OK就沒有問題.

男爵府

回覆:大阪去京都

請教大家,
10月尾首次到大阪,住梅田近一蘭,其中一日計劃去京都,希望去清水寺, 宇治,另如果加埋嵐山竹林會太趕嗎?那我是否應買阪急一日證?京都是否有一日巴士pass. 雖要買嗎?

男爵府

引用:我都係買京板一日Pass,700円果只由天滿橋

原帖由 carcarhu 於 15-09-07 發表
我都係買京板一日Pass,700円果只由天滿橋坐電鐵到伏見稻荷
請問京阪一日pass的英文全名是什麼?

公爵府

引用:+本帖最後由+jcctiu+於+15-10-11+16:41+編

正呀,多謝分享

伯爵府

sizzlers 發表於 15-10-12 00:44
請教大家,
10月尾首次到大阪,住梅田近一蘭,其中一日計劃去京都,希望去清水寺, 宇治,另如果加埋嵐山竹 ...
如果唔搭嵐山小火車,只用個零兩個鐘行吓竹林,渡月橋,天龍寺等都勉強OK.

梅田(阪急,400YEN) --> 嵐山(阪急,220YEN) --> 河原町(徒步) --> 祗園四条(京阪,310YEN) --> 宇治(京阪,310YEN) --> 清水五条(徒步) --> 清水寺(徒步) --> 祗園(徒步) --> 河原町(阪急,400YEN) --> 梅田

京都巴士可以去到的景點最全面但慢,如果有方便的鐵路最好不要搭巴士,這天其實你完全可以不用坐巴士.買個700YEN的阪急一日PASS(慳320YEN)和500YEN京阪京都一日PASS(慳120YEN)就可以COVER晒所有交通費了.

男爵府

jcctiu 發表於 15-10-12 07:05
如果唔搭嵐山小火車,只用個零兩個鐘行吓竹林,渡月橋,天龍寺等都勉強OK.

梅田(阪急,400YEN) --> 嵐山(阪急, ...
謝謝你Jcctiu, 非常之詳盡, 咁我跟你的行程好了, 唔該晒你呀,
另請問阪急一日pass和京阪京都一日pass可以喺邊度買?

伯爵府

sizzlers 發表於 15-10-12 09:08
謝謝你Jcctiu, 非常之詳盡, 咁我跟你的行程好了, 唔該晒你呀,
另請問阪急一日pass和京阪京都一日pass可以 ...

京阪的PASS可以在機場的INFO CENTRE買定,阪急PASS就在梅田阪急的TOURIST INFO CENTRE買.

大宅

jcctiu,
謝謝你! 我會自行查一下特急時刻表!

另外想請教一下,如果我在網上預訂kansai wide area pass, 到關西機場領取pass時,還要填一份申請表,因我想先把資料填好,不知這申請表可在那裏索取?

男爵府

jcctiu 發表於 15-10-12 17:57
京阪的PASS可以在機場的INFO CENTRE買定,阪急PASS就在梅田阪急的TOURIST INFO CENTRE買.
...

請問京阪pass 是否一定在機場買? 因為我會坐Peach 零晨機, 到關西是5:30am, 預計等行李及過關, 約6:30am 攪掂, 機場info center 咁早開咗未呢?

另外, 有需要買大阪周遊卡嗎? 真係太多資訊太複雜, 睇極都唔係好明, 咁多問題, 唔好意思

伯爵府

sizzlers 發表於 15-10-13 14:25
請問京阪pass 是否一定在機場買? 因為我會坐Peach 零晨機, 到關西是5:30am, 預計等行李及過關, 約6:30am ...
不一定,大阪及京都的TOURIST INFORMATION CENTRE都有售.

如果你會去多個周遊卡指定的免費景點那就買,否則買地鐵一日PASS可能會更適合.我的意見是如果在大阪你沒有什麼指定的地方要去,那就不妨買張周遊卡,跟卡上的免費景點PLAN行程,盡量用盡卡上的優惠(PLAN得好分分鐘慳到幾千YEN).但如果你已經有好多明確的目標要去,而這些地方周遊卡又不是免費,那就無謂買周遊卡了.

首頁
12345...30

尾頁

跳至