親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

孖胎媽媽 發表於 16-3-16 18:40
請問幼稚園小孩需要購買rapi:t ticket 來回機場/難波嗎?見JR好似話6歲小學生以下免票,咁私鐵……其他地鐵 ...
一般交通工具六歲以下不佔坐位免費.

伯爵府

happily611 發表於 16-3-16 21:22
去京都想買京阪pass.由淀屋橋去三条這一程會包含在內?或只是在京都內可以用?

用乘換案內app,沒有顯示搭 ...
京阪電車個PASS 700YEN,但這程車410YEN,有需要買PASS嗎?

大宅

畀面勳章

回覆:jcctiu 的帖子

Thank you.

請問kids plaza 近似香港科學館嗎?
幼稚園小孩去 kids plaza 適合D 或
去枚方樂園好D? 遊畢各需時多少?謝

伯爵府

孖胎媽媽 發表於 16-3-17 14:23
Thank you.

請問kids plaza 近似香港科學館嗎?
兩個地方都沒有去過,因仔仔已讀中學,不過樂園你預最少玩半日.

男爵府

引用:Quote:孖胎媽媽 發表於 16-3-17 14:23 Than

原帖由 jcctiu 於 16-03-17 發表
兩個地方都沒有去過,因仔仔已讀中學,不過樂園你預最少玩半日.
請問6日5夜想去京都,神戶,奈良,但只book 了大阪難波酒店,行程會否太多?

別墅

請問: 住天王寺, 想去嵐山(坐或不坐小火車) + 清水寺(租和服) , 應該是搭JR嗎?

洋房

引用:Quote:KAMAI+發表於+16-3-5+22:16+可唔可以

原帖由 jcctiu 於 16-03-06 發表
以下這個網頁你一定要看,看完之後就可以成為專家了.

關西交通攻略 » 小氣少年的部落格
你好!
新手大阪京都自由行,有老有少,7月18日到22日返香港。
行程如下,請給意見,如何可以慳交通費,謝謝。
17/7 17:15 到關西機場,直接去京都。住京都塔別館。
18日 去淸水寺,嵐山,金國寺 住京都。
19日 京都市心行街,下午或晚上回大阪,住環球影城
20日 全日環球影城+哈利波特,住環球影城。
21日 去大阪城,住ibis。
22日 心齊橋,黑門市,19:00 回香港

請問要買什麼pass?
行程安排OK?
要買大阪旅遊Pass?
謝謝

伯爵府

sayangda 發表於 16-3-20 11:46
你好!
新手大阪京都自由行,有老有少,7月18日到22日返香港。
行程如下,請給意見,如何可以慳交通費,謝 ...

機場去京都建議坐JR特急HARUKA,有ICOCA卡特價1600YEN.

18日這樣玩會比較趕,比較好是18日玩完嵐山到金閣寺,最後返京都駅行街.19日就玩清水寺,玩完去祗園,河原町,錦市場行街,最後返酒店.

買唔買PASS視乎行程,例如大阪地鐵一日證,你搭超過800YEN買PASS就可以慳到錢,否則就用ICOCA卡.

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

for*for 發表於 16-3-18 16:46
請問: 住天王寺, 想去嵐山(坐或不坐小火車) + 清水寺(租和服) , 應該是搭JR嗎? ...
日本交通好複雜,唔同時間出發都可以有唔同配搭,
最好自己學識點查

你可以搭 JR,又可以搭其他,
視乎你當時情況,
試下用呢個查,
只需打頭站同尾站站名,
最好有日期同時間

http://transit.yahoo.co.jp/

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:大阪去京都

可否幫眼睇睇,大阪日本橋到京都大宮,只在淡路轉一次車?地鐵淡路落車,同一月台上車即可?

但睇地鐵圖,界筋線只到天神橋筋六丁目,圖中又講可去到淡路

伯爵府

ahmama 發表於 16-3-20 18:38
可否幫眼睇睇,大阪日本橋到京都大宮,只在淡路轉一次車?地鐵淡路落車,同一月台上車即可?

但睇地鐵圖, ...
是,只需要在淡路轉一次車,而且就是在2,3號月台等下一班開去河原町的阪急列車.

在日本,不同鐵路和其他鐵路有互通的路段都幾普遍,一方面鐵路公司增加了路線的競爭力,另一方面乘客又可以減少轉車的次數,可謂一家便宜兩家著.

水晶宮

引用:Quote:ahmama 發表於 16-3-20 18:38 可否幫

原帖由 jcctiu 於 16-03-20 發表
是,只需要在淡路轉一次車,而且就是在2,3號月台等下一班開去河原町的阪急列車.
同月台等方便好多,行李唔洗搬上搬落。thx.

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

ahmama 發表於 16-3-20 18:38

但睇地鐵圖, ...
係可以由日本橋直坐到淡路的,你可以係日本橋個站旁,
Click 番「時刻表」個項,
睇番個時間表,
就會見到佢架車一直去。

大宅

JM們,請教路。
3月尾去大板,住心齋橋 BEST WESTERN OSAKA FINO HOTEL 打算一日來回亰都. 1) 請問由酒店出發,可以㸃去?點可以快D?要預早買車票嗎?
2) 清水寺㚈,有咩景㸃推介,同沿途點去?

麻煩指點一下!謝謝

洋房

引用:+本帖最後由+jcctiu+於+16-3-20+17:01+編輯

原帖由 jcctiu 於 16-03-20 發表
多謝提點!修改行程。

珍珠宮

引用:JM們,請教路。3月尾去大板,住心齋橋 BEST

原帖由 LittleSheep 於 16-03-21 發表
JM們,請教路。
3月尾去大板,住心齋橋 BEST WESTERN OSAKA FINO HOTEL 打算一日來回亰都. 1) 請問由酒店出 ...

日本交通好複雜,唔同時間出發都可以有唔同配搭,
價錢亦唔一樣,
最好自己學識點查

你要搭乜野車,
視乎你當時情況,
試下用呢個查,
只需打頭站同尾站站名,
最好有日期同時間

http://transit.yahoo.co.jp/

水晶宮

引用:Quote:ahmama 發表於 16-3-20 18:38 可否幫

原帖由 shinku 於 16-03-20 發表
係可以由日本橋直坐到淡路的,你可以係日本橋個站旁,
Click 番「時刻表」個項,
睇番個時間表,
好清楚,thank you.

首頁

尾頁

跳至