親子旅遊

跳至

首頁
34567...30

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:maggielau0705 發表於 15-10-24 11:2

原帖由 jcctiu 於 15-10-24 發表
搭嵐電到嵐電嵯峨站,向北行約五分鐘便到JR和小火車的車站.如果搭到總站嵐山駅(嵐山最旺的中心區),就要 ...
麻煩晒!你尼張圖我可以在那裡download?thx

伯爵府

chuchuee 發表於 15-10-24 11:06
回覆 jcctiu 的帖子

Hi Jcctiu, 唔好意思!! 見你之前解答其他谷友好詳細, 想請教你有關行程及京阪pass, 1 ...

DAY 2 金閣寺五點鐘關門,所以必須於四點前到達,奈良去金閣寺最少要預兩個鐘,可以搭JR或近鐵到京都駅轉巴士.河源町,祗園夜晚去就可以了(11月京都五點開始天黑)

酒店(徒步) -> 難波(近鐵) -> 奈良(近鐵) -> 京都駅(巴士) -> 金閣寺(巴士) -> 河源町,祗園(阪急) -> 梅田(地鐵) -> 酒店

如果奈良不需要搭多次巴士,可以什麼PASS都不買.

DAY 4 可以買張500YEN的阪神一日證搭去神戶,在神戶就主力搭JR,那三程JR每程都是好平約200YEN,平過你買張1300YEN的阪神垂水舞子一日PASS.

酒店(徒步) -> 難波(阪神) -> 三宮(JR) -> 新長田(鐵人28)(JR) -> 垂水(OUTLET)(JR) -> 三宮(阪神) -> 難波(徒步) -> 酒店

伯爵府

maggielau0705 發表於 15-10-24 16:15
麻煩晒!你尼張圖我可以在那裡download?thx
其實我在YAHOO的圖片裡SEARCH.

大宅

引用:Quote:maggielau0705 發表於 15-10-24 11:2

搭嵐電到嵐電嵯峨站,向北行約五分鐘便到JR和小火車的車站.如果搭到總站嵐山駅(嵐山最旺的中心區),就要 ...
想問下,我會11月中去大阪白濱同京都。
行程如下:
Day1 到大阪已是晚上,住大阪
Day2 遊大阪市內
Day3 大阪去白濱
Day4 白濱去京都
Day5 嵐山小火車, 竹林,渡月橋
Day6 京都市內單車遊
Day 7 京都去宇治,之後返大阪,買大阪周遊2days pass,
Day8 用大阪周遊2 days pass, outlet, 機場返香港

呢個行程一定要買 kansai wide 5 days pass, 想問我咪應該day3 active?
而呢張pass 可以响京都行程用得著嗎?

預先多謝你

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:maggielau0705 發表於 15-10-24 16:1

其實我在YAHOO的圖片裡SEARCH.
你打什麼字去search?thx

大宅

回覆:大阪去京都

以下係我的三日大阪京都快閃紅葉行程,可請教下可以買什麼pass是最慳?(因為是次trip,我係後join+早走with家人,所以住的地方係怪怪的,但跟家人,冇法)
Day 1半夜到着,等天光早車(bus or train,both ok)出去行心x 橋激安殿,then checkin in 道頓掘(等家人起身,然後開始是日行程到京都- 嵐山坐小火車(要預先book ticket?and where?),會用大半日,之後返回大阪行街

Day 2, 早上黑門breakfast,then check out, 然後又再到京都,checkin京都車站附近酒店,然後伏荷千鳥居,then shopping around(待定河原町或祗園),6pm開始夜行清水寺n 周邊

Day 3 ,京都車站周邊行,然後rinku outlet ,然後搭5pm機

伯爵府

maggielau0705 發表於 15-10-24 19:10
你打什麼字去search?thx
嵐山

伯爵府

Ruby05 發表於 15-10-24 16:56
想問下,我會11月中去大阪白濱同京都。
行程如下:
Day1 到大阪已是晚上,住大阪
除非你搭巴士去白浜,否則JR KANSAI WIDE 5 DAYS PASS是必須的.你的行程DAY3-7用會略略比DAY1-5用慳到錢.在使用PASS的日子盡量搭JR,例如去嵐山,宇治等都用得著JR PASS.

大宅

引用:Quote:Ruby05 發表於 15-10-24 16:56 想問

除非你搭巴士去白浜,否則JR KANSAI WIDE 5 DAYS PASS是必須的.你的行程DAY3-7用會略略比DAY1-5用慳到錢.在 ...
多謝你嘅意見,希望都順利啦,大阪比東京交通複習,要用多點時間去計劃

大宅

回覆:jcctiu 的帖子

Thanks jcctiu!

大宅

回覆:jcctiu 的帖子

請問:難波→奈良餵鹿+宇治→京都睇紅葉 1日來回可以買咩pass 呢?

伯爵府

久利生柯南 發表於 15-10-27 02:00
請問:難波→奈良餵鹿+宇治→京都睇紅葉 1日來回可以買咩pass 呢?
難波去奈良,近鐵是不二之選,但近鐵去不到宇治,JR是奈良去宇治唯一交通工具.既然要搭不同交通工具,當然沒有買PASS的必要.紅葉天黑後便不需要去看,玩完宇治建議你不如搭京阪去祗園,河原町行吓夜街,再搭阪急返大阪.

男爵府

請問以下行程應買那些Day Pass 較好:

Day1: 下午約5:00到機場, 搭南海電車再轉地鐵至日本橋道頓堀民宿check-in, 晚餐
Day2: 道頓堀難波去京都: 清水寺, 伏見稻荷,祇園, 花見小路, 應搭那些車?
Day 3: 道頓堀難波去奈良-睇鹿, 下午行心薺橋,黑門市埸,地下街, 美國村
Day 4: 上午去大阪城公園, 海遊館, 晚飯道頓堀吃蟹, 請問有那間較好呢?
Day 5: 10:00 check-out, 行李寄存難波車站 Coin Locker, 行心薺橋, 黑門市場, 約2:00到
Rinku Outlet , 約6:00 到機場(搭8:45機回港)

請問以上行程我應買那些Day Pass 最好呢?

Tks!

[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

男爵府

Jccitu

你好,

10日大阪遊

第一日, 下機去京都, 京都遊, 住京都

第二日, 睇祇祭, 住京都

第三日, 京都去奈良, 餵鹿, 住心齋橋

第四日, 環球片場

第五日, 淡路島

第六日, 神戶

第7日, legoland, 海遊館, 大阪市自然博物館, 拉麵發明館
第8日, 心齋橋, 難波, 道頓堀, 黑門市場

第9日, 天神祭

第10日, 上機

行程順嗎? 有需要更改嗎? 我可以買什麼pass?

thanks

伯爵府

AppleChow 發表於 15-10-27 09:39
請問以下行程應買那些Day Pass 較好:

Day1: 下午約5:00到機場, 搭南海電車再轉地鐵至日本橋道頓堀民宿chec ...
DAY 1 在南海COUNTER買1500YEN的YOKOSO! OSAKA TICKET,可以搭RAPIT,地鐵一日票留第二日用.另在機場地下TIC買一張700YEN的京阪一日PASS也是DAY 2用.

DAY 2 搭地鐵去淀屋橋,用京阪PASS去伏見稻荷和清水寺,回程在祗園搭京阪番大阪.另在地鐵站站長室買2550YEN的海遊館+地鐵一日票 DAY 4用.

男爵府

請教如果住心齋橋點樣可以去京都,一日往返買乜車票呢?thanks

男爵府

心齋橋, 難波, 道頓堀, 黑門市場 呢四個地方需要搭地鐵逐個去嗎?無去過完全無頭緒

複式洋房

回覆 jcctiu 的帖子

請問, 我以下行程, 買咩pass啱呀? Kansai Thru Pass 又啱唔啱呢?

我會5晚都住難波swissotel, 咁係KIX airport係咪搭南海電鐵返hotel最直接?

我由swissotel去京都, 想去清水寺, 八板神社, 祗園 和河原町, 點搭車法呀? 係咪搭地下鐵御堂筋線到梅田轉乖板急電車京都線到河源盯總站? 搭地鐵去梅田時, 轉阪急電鐵去京都河源盯, 係咪係車站內 轉乘? 要唔要出閘又再入閘架? 如我係 d 賣票機買飛, 我係咪買梅田地鐵站做目的地, 再係梅田嘅阪急電鐵站買去京都河源盯嘅飛? 係河源盯站去清水寺係咪要搭taxi? 大概how much?

另一日, 會由hotel去京都嵐山, 想搭嵯峨小火車, 我係咪應由JR難波站搭去京都-->JR馬堀站-->步行到龜岡站-->搭觀光火車-->嵯峨嵐山站? 之後可步行去渡月橋竹林嗎? 果樹有無野食架? 回程點返難波 ?

另一日去奈良睇鹿, 係咪係大阪難波站搭近鐵去奈良總站呀? 之後行去鹿公園? 有無其他景點架?

LAST DAY會HOTEL去 RINKU OUTLET, OUTLET係咪有LOCKER可放LUGGAGE? 果樹去KIX AIRPORT搭SHUTTLE BUS要多久時間架?

因未去過JAPAN自由行, 所以無IDEA, 希望幫忙解答. 謝謝.

男爵府

jcctiu 發表於 15-10-27 20:16
DAY 1 在南海COUNTER買1500YEN的YOKOSO! OSAKA TICKET,可以搭RAPIT,地鐵一日票留第二日用.另在機場地下TIC ...
Jcctu,
多謝你的回覆. 以下有些不明:

1. DAY 1 在南海COUNTER買1500YEN的YOKOSO! OSAKA TICKET, 搭Rapit亦可到天下荼屋嗎?
因我是下午5:00才到機場, 你說有一張地鐵一日票可用, 即是我可於當天用來轉乘地鐵至日本橋道頓堀民宿嗎? 還是這程要另買票,
那地鐵一日票在Day2那天用還是另一天用才最合適?
2. TIC是否即機場旅遊中心? 在1/F嗎? 700Yen 一日是京阪電鐵Pass嗎?
3.我住近道頓堀, Day 2 是否需在難波搭地鐵至淀屋橋可再轉京阪電車(用700YenPass)直去伏見稻荷,清水寺,最後至祇園再搭京陂回難波可以嗎?
4. 2550YEN海遊館+地鐵 是可在難波或日本橋站長室購買嗎? 有無限即日買即日要用呢?

不好意思, 因帶父母去比較多問顥顧慮.

Tks!

[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

大宅

Jcctiu....
想請教多次, 請問我以下行程買什麼pass是最抵?
Day 1 機場去心x 橋checkin in, 跟住想去坐嵐山坐小火車 (請問坐阪急去嵐山要幾耐? 定係由大阪坐JR去京都再去嵐山快D) , 晚上回心x 橋

Day 2, 早上又再到京都,checkin京都車站附近酒店,然後伏荷千鳥居,黃昏清水寺

Day 3 ,京都車站周邊行,然後rinku outlet ,然後搭5pm機

首頁
34567...30

尾頁

跳至