少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

我要返工,亞仔由細到大,也是由婆婆及工人照顧,先講我仔的 details :

他現年 15 歳,獨子,性格較內向,有少爺皮氣,不善於同人溝通,不太喜歡運動及音樂,近呢年開始打下羽毛球,在家喜歡上下網、打下機(但不沉迷)、睇下卡通、自己手造紙巴士、地鐡、月台等等。

剛升中四,在將軍澳一間 band 2尾中學就讀,由細到大讀書唔得,但小學的成績比中學好。自小六因壓力越來越大,開始常因小病或扭計唔返學,唔容易才捱過升中,中一返學情況比小六好,但到中二開始至中三,不時再發生唔返學情況(有向當時班主任及社工救助),當中有了解他的原因及解決了,但間中也不知為何事也唔願意返學(老師話情況不嚴重,沒有太多關注),問他他又話無嘢,每曰就是活在擔心當中。

9月開學,昨天及今天話唔舒服返唔到學,我話會唔會心理影響而唔舒服?他便發皮氣,話自己真的唔舒服才唔返,並不是咋病。其實過往他每次話唔舒服,我都好緊張叫佢睇醫生及食藥,今次我無啦!因為真的唔知比咩藥佢食 😔

別墅

回覆:maymay_1 的帖子

我想同他去睇心理醫生,請問各位有無推介?

子爵府

回覆:逃避返學 ~ 請問我應該如何是好?

何定邦醫生好好,但你預咗好貴,有時抑鬱症都是有咁既現像

子爵府

會唔會係學校比人蝦??

水晶宮

回覆:逃避返學 ~ 請問我應該如何是好?

在校有沒有朋友?暑假或平時有冇社交活動,如約朋友出外打波、睇巴士模型?

別墅

引用:何定邦醫生好好,但你預咗好貴,有時抑鬱症

原帖由 dobbybabie 於 15-09-08 發表
何定邦醫生好好,但你預咗好貴,有時抑鬱症都是有咁既現像
亞仔小三至小五有睇他,覆診只懂比藥亞仔食,每次也是講相同的說話,我覺得他麻麻地。

別墅

引用:會唔會係學校比人蝦??

原帖由 vickichan 於 15-09-08 發表
會唔會係學校比人蝦??
之前有,因他不夠成熟,行為較幼自,經常比同學笑小學雞,但已解決了。現在剛剛開學,估計這方便問題不大

別墅

引用:在校有沒有朋友?暑假或平時有冇社交活動,

原帖由 birdbird 於 15-09-08 發表
在校有沒有朋友?暑假或平時有冇社交活動,如約朋友出外打波、睇巴士模型?

...
朋友有,但不多,約4-5個;暑假間中約同學去睇過一次戲,其餘時間就無。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我要返工,亞仔由細到大,也是由婆婆及工人

原帖由 maymay_1 於 15-09-08 發表
我要返工,亞仔由細到大,也是由婆婆及工人照顧,先講我仔的 details :

他現年 15 歳,獨子,性格較內向 ...
呢d情況我覺得一早應該揾心理學家跟進下,由細至大婆婆湊,父母與佢關係如何?有冇較要好/較投契親人可以同佢頃倒計?不過你仔已15歲,呢個年紀先走入佢個世界去了解佢絕不容易,再講內向嘅性格亦未必願意表達佢內心世界你地知,通常過了S3就算你唔返學學校亦未必會再管,所以如果佢一向成繢又差,錯敗感又多,缺乏自信,久而久之就會選擇逃避唔返學。嘗試揾個機會同佢頃下,要好似朋友頃計咁了解下佢諗法,如果佢真的無心向學,或者找門手藝去學,或轉讀中專文憑等等,學一技傍身,家長一定要支持同體量佢先得。

男爵府

maymay_1 發表於 15-9-8 14:28

他現年 15 歳,獨子,性格較內向 ...
佢唔返學的情況有幾密呢? 一個月大約有幾多日係唔返呢?

別墅

引用:Quote:原帖由+maymay_1+於+15-09-08+發表我

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-09-08 發表
呢d情況我覺得一早應該揾心理學家跟進下,由細至大婆婆湊,父母與佢關係如何?有冇較要好/較投契親人可以同 ...
小五開始有睇過心理醫生或輔導(私家及公立也有),了解他是不喜歡讀書,但是當時的年紀又怎能不讀書呢?在氹下迫下的情況下便到現在,中二下學期就越來越覺得抗拒。
因工作關係,爸爸較少時間一起,所以關係一般,加上我老公的性格較「無為而治」,所以一向也是我管教他的。我同他關係細個時都不錯,高小開始因要迫佢讀書,影響些少我們的關係, 但不是差,可以用普通來形容。但在呢2年我已用了不少方法、心機同他打好關係,只是不知如何令他對學業上心點?在親友中我姐姐較同他傾到下計,但當他唔想講的話就無辦法了解他想點?

別墅

引用:Quote:maymay_1+發表於+15-9-8+14:28+我要

原帖由 AJIM 於 15-09-10 發表
佢唔返學的情況有幾密呢? 一個月大約有幾多日係唔返呢?
一個月大約 2-3 日

水晶宮

你覺得兒子日常生活開心嗎? 佢有咩目標或將來想做什麼工種?

嘗試將佢喜歡的事與 "讀書" 或創作掛勾.

e.g.1 鐘意打機的小朋友, 老師會鼓勵佢地寫 manual /秘技 教新手打機, 之後再寫埋 game apps or program.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-09-08 發表

原帖由 maymay_1 於 15-09-10 發表
小五開始有睇過心理醫生或輔導(私家及公立也有),了解他是不喜歡讀書,但是當時的年紀又怎能不讀書呢?在氹 ...
明白,即是你仔仔都冇乜人可以頃倒心事,加上性格內向,知心友也未必有。揾機會同佢頃下,睇下佢有咩興趣/專長及強項,鼓勵佢向果方面發展,你兒現今可能全冇方向,讀書又只是陪跑,呢個年紀又唔知自己想點,所以完全冇動力,嘗揾幫佢揾下興趣?中四佢修邊科?有冇特別有天份嘅就鼓勵佢去讀,要幫年青人找到目標,佢地才會有動力。加油!

複式洋房

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

我仔18歲,佢昨晚已申報話今天下午不返學,唉!奈何

珍珠宮

引用:我仔18歲,佢昨晚已申報話今天下午不返學,

原帖由 N.Y.P 於 15-09-11 發表
我仔18歲,佢昨晚已申報話今天下午不返學,唉!奈何
冇記錯你仔好似今年S6? 仲有少少就捱到畢業點解唔番呀?

複式洋房

你咁好記性,是今年是中六嗱,早一晚同我講定下午不返,話d堂好悶要休息下,点知佢又有返喎。

珍珠宮

引用:你咁好記性,是今年是中六嗱,早一晚同我講

原帖由 N.Y.P 於 15-09-12 發表
你咁好記性,是今年是中六嗱,早一晚同我講定下午不返,話d堂好悶要休息下,点知佢又有返喎。

...
係呀,因為我仔又係S6,就怏考 dse 嘛!
其實S6正式都係返到1月左右,好快,之後就係自己操卷/溫習。點都好啦… 佢地大過啦有自己思想,有自己想法,無謂同子女硬碰,多溝通睇下佢地點諗,有咩打算,再幫下佢,切記孩子已長大啦,互相專重不能小,你仔仔唔想返果d可能係補課,由得佢自己決定啦!只要佢有方向知道自己做緊咩,作為父母嘅只可以支持,放手讓年青人成長。

複式洋房

果d不是補課,真係上堂,佢現在都好d,以前中三,四果時一星期差不多有一天冇返,學校就短訊我,咪自己激氣囉。

複式洋房

回覆:N.Y.P 的帖子

中五就二星期不返一天

首頁

尾頁

跳至