家事百科

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

裝修緊...想問下大家...衣櫃做到頂...頂有縫隙...應該用咩填補?

阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可以打填漨膠, 亦可以用天花線圍邊, 但就咁睇好似唔係好夠位安天花線, 買之前要度清楚以免阻礙櫃門開關.

珍珠宮

回覆 clpapa 的帖子

請問 填漨膠 會不會受天氣影響, 冷縮熱脹, 已姴開, 常常修補?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

未試過會, 但我只DIYer.

大宅

回覆 linggo 的帖子

細罅縫用填縫膠最適合!新手都可以試下,出錯又可用濕毛巾抹,有彈性又可上油又多色選擇!記得唧膠後完全乾等2,3小時,勿用錯玻璃膠。
有犀利牌就用佢,細五金舖就多數買袋鼠。

珍珠宮

回覆:yy.wing 的帖子

請問下已用 填縫膠 封邊,但2星期後,膠已破口,師傅說 冷縮熱脹 問題…是嗎?
常常修補是正常?

珍珠宮

回覆:櫃邊有縫隙 ??!!

推推
師傅講秋冬之時先返黎補油,填縫膠係咁架?用一排會裂?

首頁

尾頁

跳至