自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

回覆:已有兩兒,其實可否申請領養兒童呢?

希望你成功

一個人 不怕雨天。。。兩個人 就是晴天

男爵府

引用:樓主有冇諗過去大陸領養?

原帖由 桃花源 於 15-09-08 發表
樓主有冇諗過去大陸領養?
香港大把須要領養嘅小朋友,點解仲要返大陸領養?

大宅

真係唔明白d人點解一開頭就要質疑樓主既好意?欣賞人地既善意係咪咁難?樓主有能力養得起教得到咪得囉
係香港,想去領養細路既人多數事業穩定身心健康,仲正常過好多親生既家長tim,你估社署咁易批領養啊?
樓主,支持你!行動吧!很多可愛的小朋友正等待你們給他愛!

baby_lover    發表於 15-11-2 02:43
orangekkkkk    發表於 15-11-1 19:26
pandamother    發表於 15-9-8 23:47

大宅

純粹金錢支助就好易,要帶番屋企就好難,要查好多野,夫妻本身有仔女或仲有生育能力已不行,而且領養的小孩不是你可以選擇,也可能他本身有問題缺陷的。還有定期家訪少不了。總之真係極度有愛心,條件好先得。所以我最後選擇養狗仔。

大宅

引用:Quote:原帖由 桃花源 於 15-09-08 發表樓主

原帖由 catcat2056 於 15-09-08 發表
香港大把須要領養嘅小朋友,點解仲要返大陸領養?
當然香港同大陸既孤兒都好慘,但我前幾年去探訪啲大6孤兒真係慘到冇人有,食同著都冇,成身係幾日冇得沖涼,晚餐係得白飯同青菜一碟,已經算係因為有人探訪而食得好好。我冇去過香港孤兒院,只係果陣留係我記憶入面既印象太深刻啦

Miga3    發表於 15-9-9 17:53

侯爵府

mcki 發表於 15-9-8 19:12
家庭收入絕對穩定及容合唯獨兩公婆朝九晚五工作,主力工人照顧

有經驗的mm認為可以嗎?
支持!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:那我其實應去邊部門申請呢

原帖由 mcki 於 15-09-08 發表
那我其實應去邊部門申請呢
搵社署

水晶宮

好似要審夫妻好多野,有冇乜病,居住環境等

別墅

我一諗到嘅係, 那小朋友的雙親有探訪權嗎? 我諗得好遠, 只怕小朋友雙親將來搞事會被牽連,放棄小孩的, 家境多數複雜

伯爵府

和老公孩子傾清楚。

祝心想事成

珍珠宮

樓主好好,希望你成功領養。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 catcat2056 於 15-09-08 發表

當然香港同大陸既孤兒都好慘,但我前幾年去探訪啲大6孤兒真係慘到冇人有,食同著都冇,成身係幾日冇得沖涼 ...
係都幫香港孤兒先啦。

侯爵府

樓主支持你!

水晶宮

愛心滿溢!世上幸有像你這樣的人,記著要堅持!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 遊學勳章

支持!

水晶宮

引用:樓主有冇諗過去大陸領養?

樓主有冇諗過去大陸領養?
香港有BB等領養(母親的抉擇),不需要去大陸領養!

大宅

其實領養係好事,但係樓主要諗一樣野
領養既小朋友想法好極端(當然都有好既)
佢地會同樓主自己既小朋友爭竉
乜都爭一餐,甚至會蝦小朋友。。
返學俾同學仔知道佢係孤兒都會俾人蝦俾人笑
佢地係好渴望「愛」同「關懷」
如果唔係長期對住佢地,係好難觸摸到佢地個心
如果對佢地認為你對佢唔好,長大後好容易學壞
樓主搞掂唔搞掂得到先?
不過樓主要加油呀!希望你成功啦支持你!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

firefighter 發表於 15-9-8 22:18
我一諗到嘅係, 那小朋友的雙親有探訪權嗎? 我諗得好遠, 只怕小朋友雙親將來搞事會被牽連,放棄小孩的, 家境 ...
基本上等待領養孩子的父母已放棄撫養權, 是沒有探訪權. 放棄得撫養權時親生父母已知是沒有探訪權, 亦不會知道孩子給誰領養. 社署並不可強迫父母放棄撫養權, 就是父母殺人放火, 虐待, 精神病, 智力不足也一樣, 有些父母更是長放孩子在保良局, 但因沒放棄撫養權,所以並不會被領養. 但亦相同道理, 若較大的孩子被雙親放棄撫養權,通常那幾年也不會過得好, 好些更曾上報, 情緒上必定需要更多照顧

小孩成長中樣貌變化可以好大, 不易被親生父母找到. 當然如孩子日後想尋根亦可能找回親生父母, 但這些在孩子成人前一定要得到養父母認可, 亦有養父母打算一世也不告訴孩子是領養的,社署並不會管這些, 就像親生孩子一樣, 很多事是由養父母決定.

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

只想分享一個小故事:

親戚多年前因為自己兩個都是仔而收養了一個女孩, 是由嬰兒時期收養, 親戚並沒告之不是親父母, 但孩子應該是知道的 (始終親戚長住一處, 鄰居, 其他親戚也不會不懷疑), 親戚待她如親兒, 甚至可說比親兒更疼, 親戚家裏算有財有勢. 孩子長大後親戚適逢家有巨變, 女孩(約18)那時在外讀書, 跟人私奔, 直至現在也有七, 八年, 不曾聯絡親戚.
其實直到現在也沒人知道為什麼她一聲不響就走了,究竟跟她是領養有沒有關係.

可能是親戚給她的愛不能滿足她, 是付出不足, 還是感受不足...

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

不是,朋友兩個返工,自己生了一個女,領養了一個仔,家姐好叻好乖,弟弟就過度活躍,做阿媽天天後悔,還作比較,其實對小朋友不公平,他不知道自己領養,大家可以怪她但其實也明白她!所以,你還是想清楚吧!

首頁
12345...7

尾頁

跳至