自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

回覆:lymchau 的帖子

不如先做下“寄養”家庭先, 再想清楚. Anyways, 你們真的有愛心!

珍珠宮

mcki 發表於 15-9-8 21:01
冇乜點解,係好想有三個,同埋想要個女

想申請女仔有點難

優先次序是沒有子女的家庭,跟住可以全職照顧,很大部份家庭選擇女孩子,要等女仔,就係有排等.
少d人選擇男仔,會快少少.

侯爵府

畀面勳章

支持樓主
不過領養佐就真係要好好教育自己親生果兩個
戲都有做啦 多個冇血緣既兄弟姊妹 教得唔好真係會杯葛佢

男爵府

畀面勳章

回覆:已有兩兒,其實可否申請領養兒童呢?

支持你!最緊要係愛心!

子爵府

回覆:mcki 的帖子

有能力領養到係好事👍

男爵府

我都想等2個仔大個領養個女,我個人prefer大d既小朋友 。
唔知有冇住外國既JM試過咁做呢?
我見依到要申請幾年,重要比$,我覺得咁樣好似買小朋友咁,好抗拒(亦怕係大陸不法買賣既小朋友)

伯爵府

回覆:mcki 的帖子

我覺得可以照申請,但你個機會一定細過未有小朋友嗰啲…

侯爵府

引用:家庭收入絕對穩定及容合唯獨兩公婆朝九晚五

原帖由 mcki 於 15-09-08 發表
家庭收入絕對穩定及容合唯獨兩公婆朝九晚五工作,主力工人照顧

有經驗的mm認為可以嗎?
我上年問過可以申請,只要收入同其他條件乎合佢地要求就得,如果女方係ftm會快好多

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我曾經詢問過有關資料,除左經濟,照顧能力之外,仲要好睇你兩公婆既心態,點解要領養啦?點去處理領養同己出既小朋友既爭執等等。。。。

大宅

回覆 Jnam 的帖子

我當然知道領養小朋友是考慮多因素,現在十劃宋未有一x

子爵府

我唔會, 因為兩個小朋友長大有其他想法

大宅

其實我覺得養小孩錢不是多,我兩小讀學卷幼稚園,小學又津校,我們又不大駛,帶小朋友放假出去飲下荼玩下公園,便是親子活動,看醫生有福利唔駛錢

反而最甘是自己反工駛費及工人開支。。。。。

大宅

欣賞樓主!!!! 不過領養前要同兩子講左先, 始終唔係親生, 喺長大過程中難免有比較, 忽略了任何一方都唔好!

我有兩個仔, 大的就是養子, 不過我養子本身係我朋友的兒子, 所以程序未必完全一樣, 雙職都樣無問題的, 要見社署主任, 做身體檢查, 遞交文件, 仲會做一個評估, 我養子正式跟我之前有曾經相處一段時間, 所以成個過程都好快呀!

大宅

回覆 lady_princess 的帖子

想下姐, 只是一直在我心底好想做的事, 但現實與夢想未必能夠一致...

:)

公爵府

引用:回覆 lady_princess 的帖子想下姐, 只是一

原帖由 mcki 於 15-09-09 發表
回覆 lady_princess 的帖子

想下姐, 只是一直在我心底好想做的事, 但現實與夢想未必能夠一致...
http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_family/sub_listofserv/id_adoptionse/

上社署網頁了解,香港有3間機構(保良局,母親的決擇,香港國際社會服務社)提供評估及支援,社工會幫你研究你家庭是否適合

唔洗理其他人講咩,最緊要你先生及家人都支持

男爵府

我也想領養..仲以為好易..不來要排隊

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得先要兩公婆好好傾清楚,先再作決定。唔好為左只係想要個女,而去領養,有這份心當然係好,但都要考慮各方面的因素及實際環境。

男爵府

始終唔係自己親生, 要刻服比較困難, 要反覆思想自己可否視如己出

大宅

回覆 Angelice-BeBe 的帖子

當然, 之所以話是我的夢想.......不是理想亦不是志願

男爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章

其實我想做寄養家庭多d, 不過又係2公婆返工, 得姐姐. 又係放工,放假自己照顧小朋友. 我稔都應該唔比我呢d申請.

首頁
23456...7

尾頁

跳至