跳至

首頁

尾頁

民房

Hello! 大家好! 想在這裡認為一些台灣朋友, 因為我明年就會去台北生活, 不知道這裡有
沒有在台北生活的媽媽/太太呢?

一直, 對於去不去台北生活, 我都考慮了好久,
一開始是不能照顧家人和在台北找不到工作,
後來到現在決定了之後, 就怕在一個沒有朋友
的地方找不到朋友。因為到了現在出了工作
幾年, 都很少認識到新朋友.....所以有點擔心,
不知道大家覺得呢?

複式洋房

回覆:在台北生活的媽媽-太太

Hi, 我黎左台北3年,有機會做個朋友呀

洋房

回覆:在台北生活的媽媽/太太

岩岩返左香港生bb 年底會返台北~ 陀b時一個人係台北真的好悶 成個世界都係老公..希望識多d朋友

複式洋房

引用:岩岩返左香港生bb 年底會返台北~ 陀b時一個

原帖由 totorolin 於 15-09-21 發表
岩岩返左香港生bb 年底會返台北~ 陀b時一個人係台北真的好悶 成個世界都係老公..希望識多d朋友

...
我初初嫁黎台灣半年都係甘,國語又唔好,連出街都驚,到返工或做媽媽後就變得好忙,小朋友最重要,唔得閑理老公家啦

洋房

回覆:sharon13188 的帖子

我原本上年搵到工點知有左,而家bb咁細唔敢比人湊..可能要等佢返學~睇黎以後生活都係得老公同bb..真係好唔慣!你而家有無返工呀~

複式洋房

回覆:totorolin 的帖子

我放緊育嬰假,就黎返工家啦,我比奶奶湊,你c6果邊有冇人可以幫手湊?你住台北?我地可以做個朋友呀。另外facebook都有台灣媽媽group可以識多d人家

複式洋房

我在台灣3年半喇,住新莊,真係同d台灣人唔多溝通到,始終文化背景唔同,大多是點頭閒聊兩句,我冇返工,在家湊女,以前未生阿女時,試過無聊到走去西門町撞下d香港人,講返幾句廣東話。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

想問下,你地係台灣定居,頭1年一定要留係台灣11個月嗎?
咁長時間真係會好無聊架,我下個月嫁過去,飛來飛去既生活好累,
但掛住香港既屋企人,你地會幾耐返香港一次架?會去邊到買機票多?
如果搞定居,咁我應該買幾多個月既機票先岩呀?
唔好意思jm們,我咁多問題

首頁

尾頁

跳至