自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

大女讀左呢間幼稚園3年,學校都冇話要買,到今年二仔讀k1,尋日收到通告話可以買點讀筆,價錢$6xx,係咪都需要買支?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我冇買, 學校亦冇叫家長買呢樣嘢

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

我仔那間幼稚園老師話有啲英文、普通話教材用點讀筆配合用,有標準發聲,小朋友跟著學最理想

公爵府

回覆:applewingyi411 的帖子

我有2個小朋友, 但都冇買, 因要跟返支筆果套書, 作用唔大, 但如你覺得冇所謂, 想小朋友讀好本書d字, 你可考慮買。

男爵府

好媽媽勳章

引用:我有2個小朋友,+但都冇買,+因要跟返支筆

原帖由 幸福黃太太 於 15-09-09 發表
我有2個小朋友, 但都冇買, 因要跟返支筆果套書, 作用唔大, 但如你覺得冇所謂, 想小朋友讀好本書d字, ...
係囉,因為我見支筆唔係跟學校本書,係另外再有本書會比我,所以都諗緊需唔需要買

水晶宮

以前的人都冇買,一樣出狀元做特首,利益關係,名為教育實為利益....不好

大宅

無買過

公爵府

無買亦不會買, 根本係利益輸送, 賺錢
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

男爵府

熱血勳章

回覆:幼稚園點讀筆其實需唔需要買

我冇買,校長話如果媽媽識就唔需要買,最好親自教,係好好嘅親子活動!

evalau825    發表於 15-9-9 16:44

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

阿仔k1無買, k2時見阿妹會跟尾, 就買左普通話果枝, 可能覺得好得意, 佢地兩個玩住讀, 真係唔差喎!

普通話我覺得ok, 中文書果d家長都識, 唔駛買!
放下自在

珍珠宮

唔駛。自己讀畀佢聽

琥珀宮

無咩需要

水晶宮

引用:大女讀左呢間幼稚園3年,學校都冇話要買,

原帖由 applewingyi411 於 15-09-09 發表
大女讀左呢間幼稚園3年,學校都冇話要買,到今年二仔讀k1,尋日收到通告話可以買點讀筆,價錢$6xx,係咪都 ...
呢啲額外野,唔係平時老師上堂要用嘅,可買可唔買,就好似課外活動同學野咁咋嘛,有家長覺得有需要咪比錢小朋友學囉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

冇買

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:大女讀左呢間幼稚園3年,學校都冇話要買,

原帖由 applewingyi411 於 15-09-09 發表
大女讀左呢間幼稚園3年,學校都冇話要買,到今年二仔讀k1,尋日收到通告話可以買點讀筆,價錢$6xx,係咪都 ...
睇嚟書商/出版商回贈比學校嘅嘢都唔少有用就話啫,都唔係必要,點解學校要咁做呢

大宅

我囡k1學校都有得賣,但我唔會買

男爵府

我無買,CD, VCD, DVD 也沒有買

水晶宮

見過幾個K2/K3學生有買,但係。。。。。。
其實好睇個小朋友自己肯唔肯學。

珍珠宮

no

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:applewingyi411 的帖子

問下老師是否一定要買。
因為好多不是必需買的,但商家的「通告」寫到你看似跟學校課程要買。

首頁

尾頁

跳至