嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 黑蔗糖沖涼真係掂!

咕怪媽媽
我bb女咁樣得唔得用黑蔗糖沖涼??

我bb囡11個月大,最近佢下面(陰道)紅左一大嗒
有手掌咁大嗒又紅又總,我已經同佢睇左兩次醫生啦!
醫生話佢係(濕疹)但見佢成日喊同成日用手(抓癢)
好心痛好想喊
尋晚見佢已經好眼訓啦但都因為(癢)訓唔到.喊到半夜3:00
先訓到.

有冇媽咪可以幫我呀?
急..............急................急....................
急..............急................急....................

大宅

嘩!冇上嚟一輪,好多回應喎! 我唔知係咪溝咗生水,所以唔係幾得呢。
順帶提一提大家要用"熟"水啊!
My Blue Sky 我的楠楠和天天 想起那天.............老公,我好肚痛,應該作動了。 咁你等陣先,我要沖涼洗頭同攞埋啲書去睇呀!你知啦,要坐好多個鐘加麻。@_@

男爵府

hau,

岩岩響第個 topic 睇到您的 case,都好鄧您心痛。

我諗您試下啦,冇壞的,不過要比少少耐性,未必一兩次可以見效。用黑蔗糖沖完涼,最好再搽埋 cream,皮膚潤返 d 佢就冇咁痕架啦。我囡囡最嚴重果陣,我個工人係每2小時就幫佢搽一次cream架。

順帶一提,而家天氣熱,沖涼水可以較涼少少,因為水溫太熱都會令佢痕同埋皮膚乾的。

希望幫到你 bb 早 d 好返啦。

男爵府

hau,

其實我都覺得無妨......蔗糖沖涼的原理係解毒,滋潤......所以都可以耐唔耐沖下.......妳沖完後可以幫囡囡搽"俄羅立英"........對我個仔黎講都好好架........有時淨係搽"俄羅立英"都ok.......妳都可以一試......and.....金銀花煲水.....原則同蔗糖一樣都好好架 :-P

男爵府

我想偷懶時,會溝熱水壺的熱水,或者用熱水爐開到最高溫加水落去。

您不如都試下,會唔會好 d?
..... 我唔知係咪溝咗生水,所以唔係幾得呢。
順帶提一提大家要用"熟"水啊!

民房

咕怪媽媽,LongLong_ma

好多謝你地回應
我今日收工會去買來試下.
我想問我囡囡成日用手抓癢佢越抓越紅點算呀?

男爵府

DEL

男爵府

christa,

其實我都唔知係咪一樣........"風疹"都係一撻撻紅色.......來無踪.....去無影.....我當時都睇左半年醫生......但我要提醒妳們.......問淸楚醫生.....d葯有無"類固醇"......同唔好長時間用......因為我仔仔當時個半年高得很緩慢........我問過個醫生.....他話食/搽"類固醇"是會影響的.......要等一段時間先會正常.......現在我仔仔都比同齡的小朋友矮

christa 寫道:
Long Long_ma,

"風疹" 是不是等於"風難"呢? 因我的女兒最近經常出"風難", 要吃敏感藥,但一停藥又再出,我又不想她吃那麼多西藥, 如用黑蔗糖沖涼係可行的話,我亦會一試。

大宅

咕怪媽媽,
真的很多謝你的回應。沒有你的sharing,我可能以為冇效,巳經放棄咗。今日天氣可能太焗,一朝早見到佢面仔同手又紅返,不停捽眼!
hau,
我相信沖黑糖係有用,但必需時持之以恆。但如果太嚴重,我相信同佢睇醫生好D,希望可以盡快止痕(治標),唔洗睇住佢咁辛苦,然後再沖黑糖黎幫助(治本)。但未必一睇医生即刻ok,我都轉咗3.4 個醫生先得,如果D藥夾到,第ニ日巳經可以見到明顯改善。我女女之前都係痕到訓唔到,抓到流血,D疹滲水出黎。之後係睇醫生好返 7.8 成。而家間中又會返發,D手腳重係有D鞋拾拾,所以希望用呢個方法,可以改善佢D皮膚,令佢滑返,最重要係冇咁易返發。
死啦,我頭先去攞塊糖黎聞,唔多覺有庶味(我係雜貨店買),都唔知係咪即係用咗片糖黎冲咗咁耐都唔知!明明睇到佢寫住庶糖,又黑過平時買開D片糖,都冇念過會錯!!好彩有mami 講開,真係多謝candy_kent。但我附近都冇百佳,睇怕我要撘程車出去睇下有冇得買。
My Blue Sky 我的楠楠和天天 想起那天.............老公,我好肚痛,應該作動了。 咁你等陣先,我要沖涼洗頭同攞埋啲書去睇呀!你知啦,要坐好多個鐘加麻。@_@

民房

Sukiooo
好多謝你!
我冇用黑蔗糖沖涼呀!我行晒成個荃灣都找
唔到,所以我係藥房買左金銀花煲水幫佢沖涼.
同今朝又在同佢轉左第二個醫生睇多次啦!
醫生話佢係尿布疹同細菌感染好嚴重,要星期日
在覆診,但我bb女越生越多紅點,連pat pat都
生左好多呀!我真係好擔心,成晚訓唔著,我今朝
終於係醫生面前喊左出來啦!總要醫生來安慰我
我覺得我真係好失敗.............攪到個囡咁樣

大宅

我BB的面及心口處都生了很多粒粒,密麻麻的,有的還像起膿般的有黃點在粒粒上,不知是否天氣熱的關係起油粒,還是胎毒(醫生說的,我的bb剛滿月)看見了很心痛。
各媽媽們,你們的寶寶的粒粒是這樣的嗎?請問金銀花煲水的方法,分量,可否加生水呢
我怕如果bb的粒粒是油脂粒,用黑蔗糖及抺cream會令bb的皮膚不乾爽

民房

在次多謝大家關心.
好開心呀!
我囡囡尋日轉左睇第二個醫生好返好多啦!
冇咁紅啦開始退皮.希望我囡囡快d好番.

洋房

hau

好明白你既心情,振作點啊,太古既黑蔗糖在惠康也可以買,但packing 不是寫明'黑蔗糖',只是你一比較之下,佢既顏色明顯係黑啡色而唔係黃啡色.

祝你bb早日康服

男爵府

To 咕怪媽媽,
(1) 想問如果剩係煲一煲水比阿B沖涼,咁咪得好少水咯.如加普通滾水,咁會唔會令到d糖水太烯呀??

(2) 請問你用那隻cream (愛麗她)在那裡買ga?

Thank you very very very much!!!

男爵府

To 咕怪媽媽,
(1) 想問如果剩係煲一煲水比阿B沖涼,咁咪得好少水咯.如加普通滾水,咁會唔會令到d糖水太烯呀??

(2) 請問你用那隻cream (愛麗她)在那裡買ga?

Thank you very very very much!!!

男爵府

winniepoon,

之前響度討論的 bk 媽咪,係教用兩片片糖的,我自己怕甜爺爺痴立立,改成只用一片唧。如果你怕唔夠力,可以試下用兩片喎。不過要記住,一定要加"熟水",唔好加"生水"。

愛麗他 Oilatum - 屈人寺, 萬O都有,不過街邊藥房仔會平的。

daydaybaby,

我估你 bb 個 d 係胎毒,唔係濕疹。所以建議你最好問一問醫生先啦,用錯左唔知會有乜後果架嘛,bb 咁"京"貴,唔好亂試呀。

民房

各位我好唔開心呀..................!:-( :-( :-( :-( :-( :-(
我囡囡雖然好番d但佢原全冇晒胃口食野
尋日由朝早7:00起身到夜晚10:30只係食
6安奶同4份1碗粥其他咩都肯唔食點算呀??
佢而家11個月大18磅都唔到呀!我見到佢咁樣
真係好心痛.

有冇人可以教下我可以整d咩比佢食等佢開胃d呀?
佢平時都係食奶同粥仔,總有咩可以比佢食呀?

水晶宮

hau,

唔好唔開心啦. Bb成日都係會出粒粒紅疹, 真係唔知佢地幾時會好, 幾時會返發. 我個仔都係咁, 本來塊面仔好地地, 呢排天氣勁熱, 又出番d濕疹, 仲比以前利害. 已用o左片糖沖涼4/5日了, 加埋搽藥膏都仲係咁, 我都冇晒辦法, 唯有望天打掛啦.

Bb冇胃口, 可試下比開奶荼佢飲. 又或者在粥內加d木瓜/南瓜, d粥仔會甜甜地, bb可能會食多d ga.

我在百x搵唔到咕怪媽咪話o個隻’黑庶糖’, 我而家都係用緊’太古片糖’, 唔知有冇分別呢?

伯爵府

我今日係百隹買到黑糖(太古),但我老公話正宗黑糖係好黑的,但anyway,我都會試下的
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

男爵府

To 咕怪媽媽,

Thanks for your sharing ah..想問一下"愛麗他 Oilatum"可唔可以搽在塊臉上ga,因為我個囡囡D濕疹主要生在臉上. Thanks again!!

首頁

尾頁

跳至