自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

今年阿女K3,係時候申請小學,申請表已經拎左但唔敢填,好驚揀錯學校

心儀一間幾多人揀嘅學校,入讀機會好緲茫,但唔試就放棄又好似太細膽。但萬一真係入唔到,阿女派到山卡拉咁遠又係出事。。。

平時做咩決定都係一人做事一人當,今次我做錯決定,揀錯學校就要阿女承擔唉,點算點算

男爵府

回覆:準備小一自行分配學位,超頭暈

自行收生計分嫁,唔中會去統一派位,你最好攪清楚先

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

引用:今年阿女K3,係時候申請小學,申請表已經拎

原帖由 kk0626 於 15-09-11 發表
今年阿女K3,係時候申請小學,申請表已經拎左但唔敢填,好驚揀錯學校

心儀一間幾多人揀嘅學校,入 ...
有冇睇過填表策略?
要小心揀自行,因好多學校要求111叩門。

Childhood is journey, not a race.

伯爵府

同你一樣

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

same here! 好驚填錯, 累左亞仔!

放下自在

男爵府

引用:自行收生計分嫁,唔中會去統一派位,你最好

原帖由 peggykwan 於 15-09-11 發表
自行收生計分嫁,唔中會去統一派位,你最好攪清楚先
係呀,我知道,但好多學校都話111先可以叩門。。。
第一個1,就係自行分配學位,所以要諗清楚揀邊間囉,揀左就要揀到尾,冇得返轉頭

男爵府

引用:Quote:原帖由 peggykwan 於 15-09-11 發表

係呀,我知道,但好多學校都話111先可以叩門。。。
第一個1,就係自行分配學位,所以要諗清楚揀邊間囉,揀左 ...
哦,我就放棄111,因我覺得呀囡唔適合果d大熱學校,而且叩門都唔會入。我自行會揀次熱而又15分都有機既學校,希望抽中,唔中統一都可以再抽。唔想咁搏害左個囡,好彩我區d小學大部分都幾好。

子爵府

我都頭痛中

男爵府

我女下年先k3,留毛學野

水晶宮

畀面勳章

我上年玩完,
不過如果你得15分,預左唔得,
因為真係好多人都唔得,
到第二輪要抽,更加睇運氣
如果你預左叩門,
當然同佢死過,
玩抽獎

pomanlife    發表於 15-9-14 16:46

公爵府

我都煩左好耐,睇中屋企樓下,但係區內熱門,又得15分,一間有20分,但地點遠d,如果無校車搭唔知點算,我又有兩個細既跟尾,真係好煩惱。

大宅

我諗到頭爆,一間有20分,但唔算區內最hit,但都算幾好,一間得15分,區內大熱,徘徊在博與唔博之間

伯爵府

引用:我諗到頭爆,一間有20分,但唔算區內最hit

原帖由 wigwig 於 15-09-11 發表
我諗到頭爆,一間有20分,但唔算區內最hit,但都算幾好,一間得15分,區內大熱,徘徊在博與唔博之間

...
如果得15分,而且係大熱,自行多數吾得,但如果你真係好想入尼間大熱,甘又真係要焗填尼間,因為就算自行吾中,大抽獎吾中,你要111先可以叩門!

大宅

邊有錯唔錯,入到固然好,入到第二D又唔係一定參,未讀過又點知唔適合自己小朋友呢?就算入到心儀都可讀不上,所以填就照填,無論將來讀邊間,最重要是觀察小朋友適唔適合,開唔開心。

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

上年玩完呢個遊戲
仲有時間,想清楚先

只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

侯爵府

如果得15 分都唔洗点諗la

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

我又係,一間唔差有20分,另一間我同老公心儀15分,唉! 好難揀!!!!!!! 尤其是今年

男爵府

係咪去20分好D,同case, 樓下大熱15分,出區外20,其實唔想六點幾起身返學,不過聽講樓下叩門唔使111,所以現在偏向20分,中咗先算,唔使驚到六月,仲報區內平民私立,多個保障,大家認為好無?

伯爵府

15分就係冇得諗,攞張自行已經頭痛,心儀係大熱小學,第一志願都未必中,但叩門最好111,1516中

伯爵府

到中學,仲煩

首頁
12345...7

尾頁

跳至