自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

一位男性朋友是香港永久居民,太太是外國人但在香港工作,是香港居民但未夠七年,不是永久居民。

現在太太剛懷孕,打算回原居地生BB, 佢話香港產檢等兩個鐘睇五分鐘,又言語不通 (佢識講廣東話,但英文流利啲,不過亦非母語),佢原居地啲醫生可以傾好耐,又好仔細,所以會回原居地生BB。

朋友原來未諗定BB喺邊度住和讀書,話諗住兩邊住下,但無意移民,佢阿媽就反對,我都覺得咁做好有問題。

想問如果BB唔係香港出世,係咪只係冇「永久居民」,但都可以係「香港居民」,可以在香港讀書? 但幼稚園的學券、或者讀小學,會唔會有問題? 朋友只係做小生意,未必有錢俾小朋友讀國際學校。

謝謝。

水晶宮

引用:一位男性朋友是香港永久居民,太太是外國人

原帖由 Potato001 於 15-09-13 發表
一位男性朋友是香港永久居民,太太是外國人但在香港工作,是香港居民但未夠七年,不是永久居民。

現在太太 ...
唔喺香港出世點會係香港居民呢?喺第二度出世想做香港人嘅話要出世後申請囉

禁止發言

回覆:BB在外地出生,身份問題

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Potato001 發表於 15-9-13 17:28

現在太太 ...

你朋友可以睇國籍法第5條,申請“核實香港永久性居民身份“ (包括佢份申請表),之後自己參透箇中意思。

如果你朋友冇外國護照又冇外國居留,外國出世既bb有機會係香港永久性居民。不過以前都見過有長住香港又有外國居留既 jm 話佢地響外國出世既bb 可以係永久居民 (理由應該係佢地長住香港o卦)。 人人case 都唔同,網上d 人個個都係講d 唔講d,所以你朋友最好問入境署,不過都預左佢地d 答案都係無稜兩可,因為佢地要有真憑實據至可以話批邊種身份俾 bb。

學券果d我唔清楚。

你朋友話兩邊住下,點為之兩邊住下.... 聽落去好傷財又無謂,叫佢諗清楚將來想點。佢太太唔係講英文,bb 響香港只能由佢太太口中學佢既第二語言。 佢有心移民的話,最好響小朋友入學前要走,等小朋友早d 學當地語言,入學時會順利d,佢都可以後生再做多盤生意或者打工。 如果唔想移民就專心響香港打理好盤生意,去外國當去旅行算啦。

子爵府

回覆:cherrieloy 的帖子

其實朋友係唔清楚「香港永久居民」和「香港居民」在讀書上會否有分別,如果bb返香港住,會申請做香港居民,但佢外地出生,如果冇跟媽媽國籍,冇護照唔知點入境。

就算只係香港居民,如果長住夠七年都可以申請番「永久居民」,但五歲幾已經要讀小學,未永久唔知有冇影響。

禁止訪問

回覆:Potato001 的帖子

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

在香港既醫院講英文無論政府定私家都唔會語言不通嘛,姑娘同醫生唔通唔識英文咩,基本溝通點會有問題?不過如果係純粹想返原居地生就冇得講啦

大宅

好奇一問, 如果BB 將來讀書, 點樣兩邊住下?

子爵府

其實好睇父母,如果想接受香港式學校教育就係香港出世,相反就返自己國家,我覺得咁樣幾好,方便又經濟

子爵府

引用:其實去私家醫院產檢同生,咪唔使等兩個鐘睇

原帖由 jay2933 於 15-09-14 發表
其實去私家醫院產檢同生,咪唔使等兩個鐘睇五分鐘囉,咁樣是否考慮在香港生,所有問題解決曬

...
就係睇私家都得好耐,佢話好多大陸人去私家醫生度產檢,不過我唔知佢睇邊個醫生。佢太太雖然識英文和廣東話,但唔識啲醫學用字,普通對答ok, 太深會唔明。

讀書香港壓力大,但原居地唔係講英文嘅,係東南亞國家,又冇香港咁先進。朋友媽媽就想個孫喺香港俾佢湊。

禁止訪問

男爵府

回覆:Mt.Fuji 的帖子

這是不可能的,其實"凡事都能"...................

水晶宮

如果外地出生後, 決定來港, 可申請 dependent visa 留港, 留港七年後便成為永久居民, 留港七年期間, 教育/醫療福利完全同永久居民, 沒有分別.

首頁

尾頁

跳至