婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:終於忍唔住,請走左個未來弟婦

雖然我只係生花友,但都鄧你唔抵,呢d嘢點讓俾人,

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

毛!

禁止訪問

大宅

你太善良了。

複式洋房

當晚我入房之後,其實個人好平靜,無再喊,熄左電話就瞓。第二朝醒左,個人都好似好平靜。打開房門,見到細佬瞓左喺廳,我去拍醒佢,佢望住我問我發生咩事。我諗左一諗之後,竟然嘩一聲咁,好似小朋友俾人打果種喊。嚇到我爸媽一齊衝出廳,我只係不斷講'我唔嫁啦', '我無得嫁啦',一路喊。我細佬就扶我坐低,俾我捱住佢膊頭喊。

其實我一向都好硬淨,一直我都係堅強果種,依家諗返,當時真係好令父母搶心。

過左一陣,我父母打俾c6, 原來c6一早已經去左我屋企附近。因為我熄左電話,佢搵我唔到。我父母以為c6對我唔住,叫c6上來傾清楚。c6上到我屋企,我唔想見到佢,唔想聽佢覆述件事,所以入左房。

大家可能覺得我反應得太早,始終弟婦有左件事係未證實。 但我唔知點解有預感,佢係有左,而6299望住我叫我讓個日子出來果下,真係令我好傷心。話哂我都同佢地相處左6年, 佢地知我有幾期待同c6的大日子。再加上,明明係我要入門先,點解變左係弟婦先?! 明明係我辛苦揀好的期,揀好的場地,都叫我讓左俾佢?!

仲有我d親戚朋友都知道哂我就結婚,有d連金器都買定,我點交待?! 最重要係我唔想親戚朋友講我父母閒話。

果朝我同c6都返唔到工,c6同父母交待左發生咩事,就俾我父母叫佢走,叫佢返屋企問清楚佢細佬先好搵我。 而我下午就照常返工,諗住捱埋個星期五下晏,我就可以休息下。

當日c6係請足全日假的,同事問起我只係話佢屋企有事。當時我公司除左老闆知我婚期外,其他同事未知的 。我地只打算之後再請同事食飯。因為同
c6同為management level,諗到同事封人情時會好為難,所以請佢地食飯唔駛封人情就算啦。

臨放工, c6打我直線,我先發現我一直未開返電話,佢話弟婦真係有左。我就只係問c6, 問佢想點?

複式洋房

我知大家睇到,都會覺得我太無用,但當時6299望住我,同我講佢地無左大哥大嫂,唔想無埋個孫個樣,我反抗唔到,我唔知點解當時會咁無用,但事實係我真係讓左。

至於錢,我其實一開始未計較到,一開始係因為婚事推遲而唔開心。 之後到講錢,我同c6就同叔仔弟婦有個小爆發啦

伯爵府

好媽媽勳章

嫁左未?未嫁要諗清楚。麻煩奶奶,麻煩妯娌,係唔會容易過架。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

睇到都嬲!

milky_red    發表於 15-9-21 16:17

珍珠宮

ImaNewbie 發表於 15-9-13 22:24
一年唔娶得兩個新抱係垃圾,玩傳統?未婚大肚浸豬籠啦頂你!
至於酒席,區區十圍求其酒樓兩間房仔 ...
講得好,玩傳統真係要浸豬籠啦,仲學人講結婚。

如果係我,我就算今年唔結婚,我都唔會讓d酒席出來,我寧願撻訂,要擺酒咪自己搵場地囉。

蘿絲頭    發表於 15-9-22 05:23
Silviawai0505    發表於 15-9-18 09:23

已刪除用户

子爵府

回覆:maggieyhy 的帖子

好心啲6299啦!
一事還一事
咁傳統就唔會接受大肚入門啦!
選擇性咁跟鄉例就唔係傳統,係籍口!

大宅

你弟婦好面懵,大左肚仲擺咩酒,算鬼數啦

複式洋房

回覆 藍尾巴 的帖子

如果我一早知呢個習俗原因就好啦...因為我屋企無咩傳統野,最多係新年唔好講唔吉利野,唔好鬼節出咁多夜街果d。所以當時真係無藉口拒絕..

男爵府

你弟婦超級過份

大宅

公爵府

唔好就佢,最多一拍兩散!

複式洋房

咁大個你自己比人搞大個肚米自己負責
唔結婚就唔生咪叫佢咪生囉
拎個B做籌碼個老母咁仆街
你c6肯都有問題啦
要擺度度都擺到。。又要靚又要大就小心啲
咁Q大個人

大宅

我都凳你唔抵,太過份啦

洋房

超級過份,至憎啲人拎個b黎做籌碼!

大宅

樓主你要堅強,如果你bf保護唔到你,都唔使旨意做你c6

首頁

尾頁

跳至