自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

最近有個有關怪獸家長既post好hit,我追post追到傻,見大家都好勇踴躍,想不如大家不是針對某一、兩個特定個案,而純粹因應自己既處境去分享一下大家心目中怪獸家長的定義,歡迎各家長分享。
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

男爵府

引用:最近有個有關怪獸家長既post好hit,我追pos

原帖由 ume 於 15-09-15 發表
最近有個有關怪獸家長既post好hit,我追post追到傻,見大家都好勇踴躍,想不如大家不是針對某一、兩個特定 ...
全世界要圍住自己個小朋友轉,自己無嘅嘢人地都唔可以有

珍珠宮

話人怪獸而自己唔怪獸

公爵府

我自己講先,我算係新手媽媽,有個一歲女女,未做媽媽前可以好容易咁去批評誰人是怪獸,但做咗媽媽後才明白,怪唔怪獸不是簡單地從一、兩個表徵就能決定到的。我有這個轉變或者可能我已經怪獸化了!

不過我女未到一歲我已經研究定在香港的教育體制中,我可以有咩選擇。我發現原來而家啲幼稚園好興會由PG開始收入,會以多數能入返K1來作招來。我本身buy 6歲前係玩為主,一心諗住以玩為主既學校會少啲人掙,原來都唔係咁。所以我最後都幚個女報咗間出名玩既happy school附屬既PG,一星期返兩日,每日1.5小時。So far我見個女玩得好開心,但佢又真係好攰,好難想像有啲同學仔會同時返幾個定期既PG。

nieualma    發表於 15-9-15 12:50

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

男爵府

對住自己仔女好似扯線公仔一樣之餘,仲要圍繞佢生活既人都圍住佢轉

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:怪獸家長定義

我有時會係人類,有時會變身怪獸

男爵府

引用:我自己講先,我算係新手媽媽,有個一歲女女

我自己講先,我算係新手媽媽,有個一歲女女,未做媽媽前可以好容易咁去批評誰人是怪獸,但做咗媽媽後才明白 ...
加油呀!其實女女係你嘅,只有你地先知乜野係對佢好

ume    發表於 15-9-15 12:05

男爵府

多數怪獸家長會話
1.我認我係怪獸架....(好proud of自己)
2.我覺得我唔算,人人都係咁la...(呢d no insight)

公爵府

晴B媽 發表於 15-9-15 12:02
我有時會係人類,有時會變身怪獸
我都有時覺得自己係咁!好驚呀!

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

珊瑚宮

乜都要學 最好一至日學野 休息時間少之又少 仲要學乜考乜 不過我好肯定最終都只會西走曬 學一兩野

公爵府

Caleung 發表於 15-9-15 12:02
加油呀!其實女女係你嘅,只有你地先知乜野係對佢好
其實我相信所有父母都係為佢地既小朋友好,但點先係好才是重點所在,聽下唔同角度有助自己反思一下!

公爵府

meimei11 發表於 15-9-15 12:07
外國有定義架:
" Helicopter parenting refers to "a style of parents who are over focused on their chi ...
直昇機父母我都聽過,同意是怪獸家長既一種!

男爵府

引用:最近有個有關怪獸家長既post好hit,我追pos

最近有個有關怪獸家長既post好hit,我追post追到傻,見大家都好勇踴躍,想不如大家不是針對某一、兩個特定 ...
from FB)
•••••••••••••••••••••••
香港瑪麗醫院兒童及青少年精神科主管陳國齡醫生分享

親愛的家長們:
每天起床,眼睛還未完全睜開,就要變身一輛鏟泥車,把熟睡中的孩子從被窩中「鏟」起來,然後嘩啦啦的吐出連串沒完沒了的問句──吃完早餐了嗎?執好書包了嗎?趕快上校巴了噢!工人姐姐有沒有預備好飯盒?今天誰負責帶兒子上興趣班⋯這種日子,這種壓力,我也曾經歷過。

做家長,少一點組織和解難能力,都足以令生活大亂,於是,我們總是很不自覺地,把全副精神放在孩子身上,全家人就圍着小孩團團轉,上班作息以小孩為中心,他吃飯你吃飯,他睡覺你睡覺。周末放假也沒把軸心轉移,依舊是他想吃什麼家人就陪他吃什麼,他要郊遊一家人就陪他郊遊,哪管大人工作了五天已累得要死,只想賴在床上睡個半天…

別做一個child-centered family(家庭以孩為中心),這是我對自己,也對其他家長的提醒。

我常跟醫院裏那些年輕女醫生說,上班、進修、生孩子是可以同步進行的。不一定要等事業上軌道才生孩子,也不必要等到孩子長大了才去考專業試。事業發展與家庭發展是雙軌的,可以是比重的問題,而不是先後次序的問題。

說穿了,生孩子不過是人生中一個過程。
孩子是我的一部分,除了孩子,我還有自己的工作和嗜好,我也有自己的喜怒哀樂。

今天我常見很多家長,情緒都給孩子牽着走。孩子默書一百分,開心足好幾天;孩子考試強差人意,家裏就被烏雲蓋頂,有媽媽甚至失眠好幾天。這種child-centered family(家庭以孩子為中心),對孩子,對大人,都非好事。

父母總是忘記,夫婦關係才是一個家庭的重心。一個parent-centered family(家庭以父母為中心), 良好的夫婦關係,就是一個穩紥的根基,無論遇到任何風浪,都可解決。而這段夫婦關係,不只關乎兩個人,也是給孩子最好的禮物,比一擲金千替他買樓、為他鋪路入名校,都寶貴得多。

我們做父母的,常常覺得要把孩子揹上一輩子,就此把自己壓個半死。有些孩子已念大學的家長常憂心忡忡的對我說:「阿仔讀得唔好,要不要補習?」有些畢業生出來找工作了,家長仍忙於為他開山劈石,搭通天地線。但其實家長「跟車太貼」,很容易出「意外」。
譬如學校的事,就交回給老師吧!

今天家長的教育水平大可能高於老師,有些家長就用自己的學識和見識來「壓倒」老師,或許給你勝了一仗,但在孩子面前,你做了最差的示範,是愛與尊重的反面教材。老師的處事手法或許並非十全十美,但這正正就是我們的社會啊!也就是我們應該學習的事。

近年教育界人士都說,教孩子難,教家長更難。我天天對着很多孩子的家長,也深有同感,小孩難搞,卻怎也不及大人難搞。
要做一個得人喜歡的父母,或許可從愛錫及照顧自己和伴侶多一點開始。

公爵府

Caleung 發表於 15-9-15 11:57
全世界要圍住自己個小朋友轉,自己無嘅嘢人地都唔可以有
咁這些係本身自己個人有問題啦,這類人應該唔做家長都係怪獸,我估!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我未做媽咪前好易一句話人怪獸

做左媽咪後,唔會再質疑別人為怪獸

suisuisui    發表於 15-9-15 13:07
Cowboy100    發表於 15-9-15 12:32
schoolcat    發表於 15-9-15 12:21

公爵府

Snoopyboy 發表於 15-9-15 12:11
from FB)
•••••••••••••••••••••••
香港瑪麗醫院兒童及青少年精神科主管陳國齡醫生 ...
Thanks for sharing

大宅

回覆:ume 的帖子

咪就係好似hit post既家長咁,問人自己係咪怪獸,人地話係,佢又走去駁人果d囉!

大宅

有種高高在上睇怪獸咁,指點其他人一定易,有邊個會認怪獸

公爵府

tester5 發表於 15-9-15 12:12
我未做媽咪前好易一句話人怪獸

做左媽咪後,唔會再質疑別人為怪獸
我都係!做父母真係好多時身不由己!唉~

首頁

尾頁

跳至