自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

引用:Quote:Caleung+發表於+15-9-15+11:57+全世

男爵府

畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:怪獸家長定義

由新界搬去41算唔算

公爵府

schoolcat 發表於 15-9-15 12:22
由新界搬去41算唔算
咁我又覺得唔算,搬屋啫!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

公爵府

引用:Quote:原帖由+ume+於+15-09-15+發表咁這些

原帖由 cffw 於 15-09-15 發表
我見過有人買咗個快餐上飛機食,有個小朋友扭計話要食,你係家長你點處理?

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

男爵府

自己唔放手 / 唔放心 及 要求D人跟佢意思做, 呢D咪怪獸嗯!!

珍珠宮

其實怪獸家長唔算可怕,最可怕係唔認自己怪獸!

珍珠宮

引用:由新界搬去41算唔算 +

原帖由 schoolcat 於 15-09-15 發表
由新界搬去41算唔算
唔算,有制度就一定有人跟制度走,人之常情

珍珠宮

冇關愛小朋友,一味著重成績 ;

認叻,唔輸得,人地叻就酸溜溜,就話人係谷出黎 ;

太重得失心,炫耀自己小朋友既分數、獎項;

興趣班不是問題,問題係小朋友冇興趣都要佢返嗰個“興趣班“,原因係呀媽覺得你有潛質;

永遠只覺得“勤有功,戲無益“;

考試測驗甚至默書只睇錯的地方,不會欣賞小朋友做得啱既部分,覺得啱係應該。。。
點解得85分攞唔到9字頭?
點解得92分上次都有95?
點解98分嗰2分都攞唔到?咁就冇咗100分啦,你話你幾大意吖……

珍珠宮

我好怕見到家長話 “驚佢唔開心”,只要有呢個諗法,為咗等佢唔好唔開心順晒佢意,就自然會變咗 child-centered。 好似樓上話人地喺飛機食自己錢買嘅早餐你都要叫停,唔係嘛?? 做任何嘢都要稱職,做父母要有做父母嘅樣,唔可以盲目地就。 我地嘅職責係要教,好多人亦誤解咗講道理 = 唔鬧唔罰

子爵府

我覺得而家呢個term太濫,太容易話其他人怪獸,好似我話唔俾亞囝食糖,我朋友即刻叫我怪獸家長。我朋友幫小朋友申請培正讀書,都俾人話佢怪獸(話培正太谷)....

子爵府

要控制住小朋友嘅成長,唔放手,咁就係怪獸家長,唔只學術上,人生成長都好重要

子爵府

引用:要控制住小朋友嘅成長,唔放手,咁就係怪獸

原帖由 maggielucas 於 15-09-15 發表
要控制住小朋友嘅成長,唔放手,咁就係怪獸家長,唔只學術上,人生成長都好重要

...
Yeah

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

怪獸定義好因人而異,
不過有D野呢,如人飲水,冷暖自知,你覺得OK,人地睇覺得OMG
我覺得
1.控制小朋友(或者到18.22)都一直將小朋友GE事放係自己身上,
完全唔比佢地自由,再者令佢地無自己思考GE能力!
2.覺得人有我有,逼小朋友去做唔鍾意GE事,細個就話學多D搵興趣,呢個算,但大個逼佢去SOCIAL ,去學呢樣學個樣,冇晒童年個D呢
3.成績大過天, 成績好就讚D仔女自己叻,成績差就X爆學校,話學校有問題,教書有問題...,咩都怪外在因素GE家長
4.我唔係教書GE,亦知好多家長水平可能好好,帶唔該帶個腦出黎先,好似今朝個 文具LIST~
5.以為自己個仔女就咩都岩,要人地幫手好似應份咁,基本禮貌同尊重都無教個小朋友
6.最唔LIKE 呢樣: 話其他人"窮、無前途、衰、家底唔夠好" ,唔好同佢玩埋一齊!
以為自己高高在上,真心覺得

暫時係咁多~~有D可能唔係個個都認同,做人阿媽什艱難,但係旁觀者清,唉,再多D咁GE 家長,香港好快玩完~
願身邊人皆有所歸

大宅

畀面勳章

話人怪獸是未做父母 or 冇tak做人父母的, 最喜歡說的批判話, 佢地明d咩? 根本有冇資料話人!!!!
REJOICE

侯爵府

返兩間幼稚園,例如上午中英文幼稚園,下午全英文幼稚園

我朋友個仔,十年前,真實個案

公爵府

引用:Quote:原帖由+ume+於+15-09-15+發表最近有

原帖由 Snoopyboy 於 15-09-15 發表
from FB)
•••••••••••••••••••••••
香港瑪麗醫院兒童及青少年精神科主管陳國齡醫生 ...
非常認同
有D父母眼中只有仔囡,唔會分離超過半日,其實非常唔健康

公爵府

Cowboy100 發表於 15-9-15 12:51
我覺得而家呢個term太濫,太容易話其他人怪獸,好似我話唔俾亞囝食糖,我朋友即刻叫我怪獸家長。我朋友幫小 ...
我都覺得而家呢個term太濫!

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Snoopyboy 於 15-09-15 發表f

原帖由 Joball 於 15-09-15 發表
非常認同
有D父母眼中只有仔囡,唔會分離超過半日,其實非常唔健康

公爵府

引用:Quote:原帖由+Joball+於+15-09-15+發表非常

原帖由 Thelittlepingu 於 15-09-15 發表
之前有個post 話有父母唔帶仔女出街,就係唔錫仔女,佢去邊都帶!
我覺得ED就over 左

象牙宮

要D仔女十項全能咩都學,又寵壞D仔女咩都比佢

首頁

尾頁

跳至