自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:怪獸家長定義

奶奶眼中:
新抱由得個孫自己吃飯唔餵,由得個孫自己做事=怪獸

新抱幫個孫做事=怪獸

所以奶奶眼中嘅新抱=怪獸

ume    發表於 15-9-16 10:01

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 bkfans 於 15-09-16 發表我又

原帖由 ume 於 15-09-16 發表
因為有啲因話出世前就報定學校係怪獸,咁我估這些都影響唔到小朋友,所以我覺得唔算怪獸囉!

...
啲人唔知幼稚園真係會揀人,唔收人

珍珠宮

引用:同自己唔同就係怪獸我平日唔會同bb講英文、

原帖由 luckybaby2011 於 15-09-15 發表
同自己唔同就係怪獸
我平日唔會同bb講英文、冇報名校、遇到上進果批、就俾人話咁太輕鬆害左個仔、要 ...
而家啲人好怪,你放鬆話你怪獸,教下小朋友嘢又話怪獸

公爵府

咖央 發表於 15-9-16 08:53
而家啲人好怪,你放鬆話你怪獸,教下小朋友嘢又話怪獸
都係!好似之前個姐妹話齋,這個Term似乎太濫了!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

伯爵府

環保接龍勳章

係中西區版,有媽咪要求介紹\"學術較高嘅N班\"

陰功,2歲就要學術高,唔要太happy school........

公爵府

咖央 發表於 15-9-16 08:51
啲人唔知幼稚園真係會揀人,唔收人

的確係!我唔係做咗呀媽,都唔知原來有啲學校只要有醫生紙有預產期就要報架喇!其實唔單只係父母癲晒!其實學校都扮演著一個好重要既角色!唉~
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

公爵府

chingcging 發表於 15-9-16 10:05
係中西區版,有媽咪要求介紹\"學術較高嘅N班\"

陰功,2歲就要學術高,唔要太happy school........
唔係吓嘩!

伯爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:chingcging 發表於 15-9-16 10:05 係

唔係吓嘩!
你過去睇吓,真係嚇死你架

公爵府

chingcging 發表於 15-9-16 10:09
你過去睇吓,真係嚇死你架
剛剛睇到!

公爵府

我自己既理念係適時做適當的事,太早催谷會另小朋友錯過了當時應該要建立到的性格特質,例如好多人覺得細時太happy,會令他們上小學時不習慣功課的壓力,所以要提早習慣,但既忽略了原來6歲前既開心係有助建立他們的抗迍能力。我不想有一日成為A1主角的媽媽,所以我很堅持開心的童年很重要!

珍珠宮

引用:Quote:咖央 發表於 15-9-16 08:51 啲人唔知

我6年前想報救世軍,全日n班,以為佢喺禾輋邨,無人報,原來真係出咗世有出世紙已報得。佢好似一年得廿個位

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我見解:
報大堆興趣班,堅持小朋友係自願又學得超開心
經常將小朋友同其他人的成績同進度比較
不停說服自己同其他人「我都係為佢好咋,唔駛輸在起跑線將來辛苦。。。」下刪一百字
不接受小朋友失敗同放棄

公爵府

引用:Quote:原帖由+ume+於+15-09-16+發表本帖最

原帖由 咖央 於 15-09-16 發表
我6年前想報救世軍,全日n班,以為佢喺禾輋邨,無人報,原來真係出咗世有出世紙已報得。佢好似一年得廿個位
...
一樣啦!我報北角救世軍!我一直都唔知要咁早報,到我知時已經陀住5個月,佢地同我講得7個位!但我排88!

大宅

回覆:ume 的帖子

我個女幼稚園係讀happy school, 上小學時10個字有8個字唔識,經過一年既努力,變成全級第三!發生在自己女兒身上,令我深深感受到小朋友既能力不是你要她學幾多興趣班就會有幾叻,而是做父母要引導小朋友讀書既態度才是最重要!

大宅

K1 就話要補習+ 一星期有5日就要學野, 成日驚輸在起跑線, 世界圍住子女轉果d, 我就會覺得佢係怪獸

公爵府

引用:我個女幼稚園係讀happy+school,+上小學時10

原帖由 dausze 於 15-09-16 發表
我個女幼稚園係讀happy school, 上小學時10個字有8個字唔識,經過一年既努力,變成全級第三!發生在自己女 ...
同意!

侯爵府

親子王國15週年勳章

其實好矛盾~~~ 有時為小朋友做得多, 好似好怪獸。但有時人人做自己唔做, 又好似好懶無盡責咁.......

話人怪獸好易, 咩都唔理天生天養都好易 (至少唔洗做勁多資料搜集去apply咩學校上咩 playgroup), 但要盡責得來唔過火, 有空間比小朋友發展黎攞個平衡點就好難~~~

侯爵府

親子王國15週年勳章

cffw 發表於 15-9-15 12:21
我見過有人買咗個快餐上飛機食,有個小朋友扭計話要食,你係家長你點處理?
好攪笑, 咁嗰個人有無理佢???

如果個小朋友係花生敏感我食會影響到佢, 我會停。但如果純扭計, 我會繼續食睇下個阿媽攪唔攪得掂自己個B

禁止訪問

引用:Quote:cffw+發表於+15-9-15+12:21+我見過有

伯爵府

引用:多數怪獸家長會話1.我認我係怪獸架....(好p

原帖由 大笑姑娘 於 15-09-15 發表
多數怪獸家長會話
1.我認我係怪獸架....(好proud of自己)
2.我覺得我唔算,人人都係咁la...(呢d no insight ...
我覺得係唔係怪獸都唔重要,但要認。最怕d人唔認自己係怪獸,但就保護小朋友到不得了,咁先恐怖。

首頁

尾頁

跳至