嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

poo poo 應該係一舊舊 or 一pat pat好似泥膠咁呢?

BB仲有一星期就8個月大, 而家食緊1餐粥仔+4餐奶,有時2餐粥+3餐奶. 粥仔就係魚+菜or 瓜, 奶就係s26.

在未開始食固體食物之前, bb 的poo poo 係 一pat pat好似泥膠咁, 日日都有, 但間唔中都會冇, 同埋一舊舊好硬. 食o左粥仔之後, d poo poo 而家都係日日有 (1-2 times, little for each time), 但就變o左做一舊舊, 去時, bb仲會出聲, 好似要用好大力咁.
想問:
1. 係唔係bb轉o左食固體食物之後, poo poo就會係一舊舊, 唔以前咁一pat pat 呢?
2. 如果唔係, 有什麼方法可以改善呢?
3. 從奶粉入手? 我個仔仲未轉2號奶粉, 食S26 No.2 or other brands ?

請賜教.

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

Re: poo poo 應該係一舊舊 or 一pat pat好似泥膠咁呢?

Hi, Birdbird,

我囡囡在十月中出世,跟你兒子差不多大,她都是吃S26(一餐1號,兩餐2號,8-9oz),加一餐粥(瘦肉+魚),另外下午茶時間吃果蓉+果汁(4-5oz)。

她的便便不錯,每隔一至兩天一次,多數都在第一餐奶之後,很定時。

跟你一樣,囡囡吃了固體食物後,便便變硬了,不單只「一舊舊」,一粒粒也試過!有時她會很用力「努」出來,自己叫ng ng聲,更有一次「努」出少少血呢!

替囡囡打針時,醫生說是因為固體食物的水份較少,而且消化時段會吸走體內部分水份。所以,他建議我們要多給BB喝水,每次吃完粥或奶都喝一點,睡醒後又喝一點;養成了喝水的習慣後,便秘的次數就少了。現在囡囡的便便不錯,多數像「唧」牙膏,軟身的。(她已不「賴屎」,我解開尿片讓她大大)

還有,S26的2號奶比1號更甜、更熱氣,惠氏的姑娘提醒我,轉奶後每天最少要喝8oz水;不肯喝開水也要果汁搭夠。

水晶宮

Re: poo poo 應該係一舊舊 or 一pat pat好似泥膠咁呢?

yan_yan_mummy,

真係多謝你的回應. 我已經每餐之間比d水bb飲, 又比佢食香蕉, d poo poo 都係唔好. 呢2日, 仲只得一粒仔, bb痾得好辛苦. 我而加都好苦惱呀.

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

Birdbird,

如果仔仔精神,肯吃肯玩肯睡,就不必太擔心。

我都是新手媽媽,所識的不多,很多湊仔心得都是老人家教我的。

聽我媽說,粥會令大便變硬;因為老一脫的人,如果小孩子肚瀉,就會餵粥水,那麼稀便就會停止。

你仔仔每餐吃多少粥?米的份量又多少?我囡囡每次吃一碗(BB碗)用四分一「mug」米煲成的粥。

我的兒科醫生說過,一歲以下的BB的營養主要來源始終是奶,吃固體食物主要是訓練他的咀嚼能力和為日後的飲食習慣鋪路。我記得醫生說過,六個月大的BB一天最少也該喝24oz奶。

如果便秘持續,你或者可以試試減少吃粥的數量�次數,或煲較稀的粥,然後多些喝奶、喝水。我媽說香蕉「寒涼」,大蕉又「濕熱」;「水」始終是解決便秘的良方妙藥。

近日天氣熱,八、九個月的BB又愛叫愛動(尤其是男孩子),流了汗就更加要補充水份。記著,每天最少要喝8oz水。

最後一句,如果BB的事令你擔心得影響日常作息,就看看醫生,求個安心!

水晶宮

yan_yan_mummy,

我個仔而家每日食一餐粥仔, 每次1 – 1.25個bb碗. 初頭, 個工人煲d粥好杰, 而家, 我都會再加 d水, 令到d粥仔稀d.

我昨日看完你的回應, 我都叫工人比香蕉同西梅蓉比阿仔做snack, 大便即刻變番稀, 阿仔係唔係痾得好辛苦就唔知啦. 都叫做好過之前啦.

而家阿仔都keep到一日at least 3餐奶 (should be 4 meals, 有時佢訓o左, 夜晚o個餐奶就skip), 每次7-8oz. 佢食奶都食得幾好. 就係飲水, 佢就唔係好鍾意飲. 冇法架la, 唯有叫個工人逼阿仔飲水, 或者用匙喂啦. 我會一日比阿仔飲一次溝稀的果汁(佢都幾鍾意飲),補番佢唔飲水的份量.

首頁

尾頁

跳至