嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

最近經常唔食野,之前已經係唔肯咬,直接吞,呢排更加吞都唔吞,完全迫唔到佢食。。。食蛋糕,佢會含住好耐,等溶先吞。。
呢個階段係咪正常架?因為佢食唔夠固,成日飲奶,半夜都飲

一個人 不怕雨天。。。兩個人 就是晴天

大宅

回覆 小姐變太太 的帖子

我仔20個月, 近來都係唔鍾意食固, 好懶咬.

您好 小姐變太太,如果BB飲奶太多會影響左食固體既胃口架! 這年紀小朋友愛模仿,媽媽可以多D同BB一齊食,用較誇張的咀嚼同吞嚥動作等佢學習下,時常改變BB既食材,進食方式,顏色鮮艷同味道突出都可以吸引到BB食慾,熟食物黎整壽司、飯團、三文治、焗薯、番薯、粟米,仲可以鍛鍊BB手、眼協調。另外,多D帶BB 去遊樂場跑跑跳跳,做完運動/肚餓既小朋友胃口都會好d。媽媽要加油!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

男爵府

引用:回覆+小姐變太太+的帖子您好+小姐變太太,

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 15-09-17 發表

您好 小姐變太太,如果BB飲奶太多會影響左食固體既胃口架! 這年紀小朋友愛模仿, ...
我嘗試一下先,謝謝

Angela@牛欄牌媽咪專線    發表於 15-9-18 11:05

大宅

我bb都係咁
都係17個月
好煩惱

男爵府

引用:我bb都係咁都係17個月好煩惱

原帖由 porey918 於 15-10-03 發表
我bb都係咁
都係17個月
好煩惱
我知我仔咩原因喇因為佢仲係要食爛飯,硬少少都唔食

大宅

我bb中午果餐吾太肯食Abc粉來的

晚餐食飯又時好時壞

大宅

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 BK Milk勳章

回覆:17個月bb唔食野

我b都就17個月,一直食固都差,宜家直情要一啖麵包一啖固先肯吞,唔係就一直含住,我都冇晒辦法

禁止訪問

大宅

回覆:17個月bb唔食野

我個女16個月都係咁,之前好乖,唔知點解😭😭😭😭😭

首頁

尾頁

跳至