自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:你地學校第一次英文黙書係唔係咁少架?

我仔黎緊默五個words ,五句sentence
English
Maths
boy
girl
teacher
class
classmates
How old are you?
I am eight years old
Happy birthday to you!
Nice to meet you.
He meets a new friend.
I am fine, thank you.
Good morning, Tinky.

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

may.112233 發表於 15-9-17 17:29
如題:
想知小一默書, 有幾多日時間準備?

係星期一比, 星期二要默, 定係有幾天時間準備?

大宅

我覺得係非常非常淺。至於話默a-z,根本連幼稚園都深過佢。
我仔小一第一黙書英文係黙一整課,即不是10句8句。中文係背默。

男爵府

想生BB熱投

多過呢個!句子都四五句

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:我覺得係非常非常淺。至於話默a-z,根本連幼

原帖由 fruitfulsnoopy 於 15-09-17 發表
我仔小一第一黙書英文係黙一整課,即不是10句8句 ...
哇……邊間學校?

大宅

呢間唔係愉快學習嗎?

大宅

回覆:LL1999 的帖子

14/10默

大宅

引用:Quote:原帖由+may.112233+於+15-09-17+發表

原帖由 Sumyeema1 於 15-09-17 發表
派咗張紙,有8句,默書是填充……

E.g. Good (morning)...
太約相同,10句 另加A-Z

男爵府

好淺。
我仔小一第一次默書係readers既其中一個故事裏兩頁範圍,老師會抽默4至5句。

machuchu

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我女默
1-5嘅英文
Hello
Nice to meet you
What is your name
How old are you

仲有背默
My name is____自己個英文名
I am six years old

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

machuchu 發表於 15-9-18 00:12
好淺。
我仔小一第一次默書係readers既其中一個故事裏兩頁範圍,老師會抽默4至5句。
好深啊

名校?

大宅

最關心BB問題熱投勳章

我外甥個間黎緊小一第一次默書範圍... 估唔到間學校比相像中谷...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我囡將要默8句句子,5個詞語

男爵府

回覆樓主:

第二次範圍,第一次都係差吾多。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔少啦,一年班咋

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我地第二次英默範圍同樓主差唔多,不過我覺得唔算深,小朋友都接受到!

伯爵府

朋友個仔小一, 第1次默書範圍

大宅

引用:我覺得係非常非常淺。至於話默a-z,根本連幼

原帖由 fruitfulsnoopy 於 15-09-17 發表
我仔小一第一黙書英文係黙一整課,即不是10句8句 ...
Btw,忘記了,第一次中英文黙書仲有unseen呀

侯爵府

我n年前第一次就good morning good afternoon hello 跟住有好多人名要默

但而家呢個年代,你嗰啲都幾淺

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

通常默A-Z

首頁

尾頁

跳至