自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

除左煲魚頭湯 仲有咩食物可以減少頭痛頭暈thx

水晶宮

ting8503 發表於 15-9-21 14:49
必理痛

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:ting8503 發表於 15-9-21 14:49 除左

原帖由 pbpk03845784 於 15-09-21 發表
必理痛
我成日頭痛 唔想成日靠食藥止痛

侯爵府

回覆 ting8503 的帖子

你食飯多唔多,因有排减肥晚歺唔食飯,會成日頭痛

男爵府

飲咖啡/ 可樂 1小時後, 試下閉目或訓半小時 (個人經驗不喜勿插).

複式洋房

引用:除左煲魚頭湯+仲有咩食物可以減少頭痛頭暈t

原帖由 ting8503 於 15-09-21 發表
我覺得首先要搵出頭痛原因,頭痛都有好多成因,不同成因的頭痛有不同的醫治方式。

男爵府

畀面勳章

引用:回覆 ting8503 的帖子你食飯多唔多,因有排

原帖由 kayen 於 15-09-21 發表
回覆 ting8503 的帖子

你食飯多唔多,因有排减肥晚歺唔食飯,會成日頭痛
我午餐晚飯都有食飯 但早餐就求其食 有時餅乾咁 唔知係米都有影響。

男爵府

畀面勳章

引用:飲咖啡/ 可樂 1小時後, 試下閉目或訓半小時

原帖由 timothylee520 於 15-09-21 發表
飲咖啡/ 可樂 1小時後, 試下閉目或訓半小時 (個人經驗不喜勿插).
thx 等我試下

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 ting8503 於 15-09-21 發表除

原帖由 ccf1988 於 15-09-21 發表
我覺得首先要搵出頭痛原因,頭痛都有好多成因,不同成因的頭痛有不同的醫治方式。

...
我係經前經後都會頭痛頭暈 睇過中醫 食左中藥都係咁

複式洋房

引用:Quote:原帖由+ccf1988+於+15-09-21+發表我

我睇快樂X門人講,我估長者同青年人的頭痛問題都應該相若。若以中醫角度會如何處理,註冊中醫師林宗冠指出,頭痛會分為「外感」及「內傷」:長期被冷氣直吹頭部,導致風邪入侵而頭痛,可分類為「外感」;如長者自身氣血不足,五臟功能較弱,加上情緒有波動,因而引起頭痛,稱之為「內傷」。

不同頭痛位置代表不同的受邪經絡,例如額頭方面的頭痛代表「陽明經」受風邪入侵,而耳朵兩旁之頭痛稱為「少陽經」頭痛,大多為情緒問題所引伸之頭痛現象。如頭部及頸部感到「腫脹」,在中醫的角度稱之為「頭脹」,乃血氣運行欠佳的表現,一般乃情緒問題所引起。

反覆頭痛,連止痛藥及頭部按摩亦不能舒緩之時,中醫師會按病情處方湯藥,亦會以針灸或推拿協助舒緩,而湯水「天麻白芷川芎魚頭湯」及「夏枯草菊花茶」,一個禮拜服用一至兩次可減輕頭痛的情況。要預防頭痛,長者出入冷氣空間時需留意補暖衣物,亦應避免冷氣直接吹頭部,以免風邪入侵。

大宅

引用:Quote:原帖由 ccf1988 於 15-09-21 發表我

我同妳一樣,以前經期前後會頭痛到爆,靠食藥,後來持續痛,由以前一個月痛幾日,至後來一個月只有幾日唔痛,唔想日日靠食藥止痛,去左睇專科,醫生只係話可能係壓力問題,如果成日諗太多,可能有抑鬱,我而家盡量放鬆自己,已冇咁痛。所以我覺得係心理問題。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+ccf1988+於+15-09-21+發表我

照你咁講可能都是血氣不足引致,你可以睇多個中醫師,聽多個專業意見,對症下藥,頭痛真係好困撓日常生活。

男爵府

BB防敏心得分享勳章

我係坐月時吹到風,而家一吹風就痛,要即刻用白花油擦,冬天會煲天麻白芷川芎魚頭湯,或羊頭湯喝,

大宅

回覆:cckmandy 的帖子

同你的情況好似, 係經前經後頭痛,一個月有半個月頭痛,必理痛無效,已維持一年多。 近半年一直睇中醫,通常經前一星期睇一次,經後睇一次,而家已有好轉,一個月頭痛1,2日。 我睇既中醫只是博愛醫院中醫流動車。

別墅

引用:除左煲魚頭湯 仲有咩食物可以減少頭痛頭暈t

如果成日痛最好去检查下

別墅

引用:除左煲魚頭湯 仲有咩食物可以減少頭痛頭暈t

如果成日痛最好去检查下

大宅

我半年前坐月入佐風,後經同事介绍食祛風歸地丸,连食幾盒,明显好佐好多,之前返工吹冷氣都痛。百幾蚊一盒,早晚各一次。裕華,北京同X堂都有賣,你可以去咨询了解下。之前煲佐好多天麻鱼頭汤,反反覆覆都唔得,仲煲佐半年姜水洗頭都系搞唔掂。我系深受頭痛之害的人,因穿唔到冷氣,连份工都辞佐。这個薬是真心不錯!

333s    發表於 15-9-22 07:34
333s    發表於 15-9-22 07:34

象牙宮

ting8503 發表於 15-9-21 14:49

天麻炖...
多吃姜去風.

头風.
我現就是... 搞了几个月. 看中医.
並叫我帶帽子.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:ting8503+發表於+15-9-21+14:49+除左

原帖由 333s 於 15-09-22 發表
天麻炖...
多吃姜去風.
請問喺邊度買?

大宅

回覆:頭痛問題

用白花油按摩個頭,用生姜都得,盡量不要晚上洗頭

首頁

尾頁

跳至