興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為成日要print hand out,又要幫小朋友copy exercise,所以想揾一部家用all in one laser printer,要可copy到F4 size,請問各位有好介紹嗎?

子爵府

回覆:家用printer

用緊canon, fax ,影印,掃描,printer 4合1幾好用,1千有找

大宅

引用:用緊canon,++fax+,影印,掃描,printer+4

原帖由 csdenis 於 15-09-21 發表
用緊canon, fax ,影印,掃描,printer 4合1幾好用,1千有找
咁抵?!laser color print嗎?

子爵府

fion_bbgirl1 發表於 15-9-21 23:14
咁抵?!laser color print嗎?

inkjet...

http://www.canon.com.hk/tc/product/catalog/productItemDetails.do?prrfnbr=200935

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆 fion_bbgirl1 的帖子

F4既PRINTOUT要買A3既PRINTER架.我2個讀書都吾要印F4...可否縮細影?A3機好貴...我用XEROR機,暑假買,好好用..

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

A4 copier 應該都可以印到F4, 但影印就要用自動入紙, 唔可以平面掃瞄, 因為好多塊玻璃面都唔較長.

我用開兄弟 既all in one 黑白laser printer, 都可以印到F4, 只要改一改個紙盆, 或者用單頁入紙

大宅

how much is the quality of brother laser? good ? price expensive? worth ?

大宅

引用:A4+copier+應該都可以印到F4,+但影印就要用

原帖由 clpapa 於 15-09-22 發表
A4 copier 應該都可以印到F4, 但影印就要用自動入紙, 唔可以平面掃瞄, 因為好多塊玻璃面都唔較長.

我用開 ...
因為我自己都有hand out要print,所以想要部color printer

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Laser Color printer, Brother 同Fuji Xerox 都可以印到 F4 紙, 平既都係2K-3K, 但唔係真laser 技術而係LED printer, printer out 都係用炭粉, 係冇Laser 咁sharp 不過基本上係分唔出.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆 clpapa 的帖子

係呀,真係要教下我點PRINT啦..最近阿囡無啦啦要用F4紙,我周圍搵都買吾到.最後用A3紙界左幾張俾佢用...而家想學下AIR PRINT..即係用手機SENT返屋企印出來..係未要放D文件係CLOUD度先得架?

版主

F4 雖然唔太普及大D既文具店應該有.

From 維基百科
F4是一種在東南亞很常用的紙張格式,與美國的Legal Size相近,但較為窄和短。F4紙可以細分為F4A、F4B及F4C三種長度,其中F4A的長度為343毫米,F4B長度為330毫米,而F4C長度又比F4B更短,一般而言,如果沒有說明,則F4紙指的就是F4B;至於寬度,三種都是216毫米。 在香港,很多唱粵曲的長者都喜歡用F4A的紙張來印製曲譜。而且有很多學校在無論工作紙或者考試試卷上,都經常使用F4B紙張。

由於F4紙並非國際標準,又跟美國對應的Legal Size不同長、闊,使用戶要使用F4紙時遇到困難。要不,如果軟件允許的話,就可以使用自定的紙張大小,否則就要使用美國的Legal Size,並在邊界上作出調節。

東南亞地區使用的F4尺寸: 216毫米×330毫米
美國的Legal Size尺寸是:8.5" x 14"(約是220毫米 x 360毫米)

首頁

尾頁

跳至