烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

成日淨係識整紅酒牛尾煲, 唔知各位姊妹仲有乜嘢提議? 唔該哂!

男爵府

黃淑儀教過牛尾炆油鴨脾,我整過,OK

上網找找吧

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:牛尾煲

牛尾用紅蘿蔔薯仔西芹去炆都好味,另外可以用冬菇加節瓜炆

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

回覆:122510 的帖子

唔該哂呀!我住緊外國難買臘鴨脾, 遲啲返香港一定試

大宅

引用:牛尾用紅蘿蔔薯仔西芹去炆都好味,另外可以

原帖由 rose-mag 於 15-09-22 發表
牛尾用紅蘿蔔薯仔西芹去炆都好味,另外可以用冬菇加節瓜炆
冬菇節瓜未諗過喎, 請問有冇食譜呀? THX!

大宅

回覆:牛尾煲

可以做羅宋牛尾煲

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

PurpleMagnolia 發表於 15-9-21 16:33
冬菇節瓜未諗過喎, 請問有冇食譜呀? THX!
材料:
牛尾1條
節瓜兩至三條(刮去皮切厚片或滾刀件)
冬菇10至12隻(大隻就切開一半)
蒜頭兩粒
薑3片
蔥兩條(切段)
乾蔥頭兩個(切半再切薄片)
鹽1茶匙
蠔油2湯匙
冰糖1湯匙份量
生抽1湯匙
清水適量(留用浸冬菇水)
**可加柱侯醬/沙茶醬

1)牛尾汆水,瀝乾水份,斬件。
2)冬菇用熱水浸軟身,去蒂切半(如肉厚大隻的話),浸菇水留用。
3)煲或鑊下薑片、蒜頭、蔥段、紅蔥頭略爆乾身,下油爆香,加冰糖、鹽,放入牛尾撈勻,再下蠔油及生抽爆炒一下。
4)牛尾加入浸冬菇水至水浸過面(不夠用加清水),水滾後用中細火炆15分鐘,加入冬菇及節瓜,大概再多15至20分鐘後熄火,不開蓋焗至所有材料熟透淋身。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至