自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

係架小巴度,有個小朋友由上車嚎哭,係咁摷媽媽個袋,打媽媽。。。。我大概聽到係,佢做錯野,媽媽堅持要懲罰唔俾玩電話,大家都試過,小朋友係車上癲左咁喊,好老實真係好煩,但問心如果個媽媽唔堅持,小朋友就會知道係大庭廣眾喊,係能夠想果樣要果樣,以後更難教。頭先就有兩,三年紀大嘅炸兩,係咁問小朋友係咪肚餓呀,眼瞓呀 ,個媽媽都當聽唔到,講真我幾欣賞佢。。。。出呢個帖,係想大家幫幫手,係未知咩事嘅時候,唔好變身正義超人,更唔好影人相放上網(除非真係有虐兒成分),唔係我地嘅下一代更難教

oneonemama    發表於 15-9-25 01:19
榛子媽媽    發表於 15-9-25 00:43
Jvanvan    發表於 15-9-25 00:03
jpangel    發表於 15-9-24 08:01
emt1314    發表於 15-9-23 20:04
jnkbb    發表於 15-9-23 17:05
至誼    發表於 15-9-23 16:59
kittychung122    發表於 15-9-23 16:29
wuwucancan    發表於 15-9-23 16:23
費安娜    發表於 15-9-23 16:00
wcpcelia    發表於 15-9-23 15:10

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

係呀!仲有lur買玩具,唔買就lur地,好彩我囡細個冇發生過~

侯爵府

回覆:小朋友變成公主,王子,大家都有責任

佢會俾佢發展到打阿媽,係公眾地方咁行為不檢,已經代表佢阿媽之前就係縱容佢太多次,先有今日既果。。。

bigbighei    發表於 15-9-24 09:40
jolo    發表於 15-9-23 15:58
wonderlulu    發表於 15-9-23 15:47
wonderlulu    發表於 15-9-23 15:47

水晶宮

回覆 wing51110 的帖子

啱!所以我教女都絕不手軟. 佢係玩具XX城整冧嘢, 我一定要佢自己執! 我會幫佢手. 但好多媽媽都叫工人執, 我唔會囉.

大宅

2024年龍年勳章

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:係架小巴度,有個小朋友由上車嚎哭,係咁摷

原帖由 wing51110 於 15-09-23 發表
係架小巴度,有個小朋友由上車嚎哭,係咁摷媽媽個袋,打媽媽。。。。我大概聽到係,佢做錯野,媽媽堅持要懲 ...
前兩日搭小巴見到個老豆鬧女(7歲到),唔準個女坐低。開車啦,都唔俾坐低,司機叫佢坐低先,個女仔都唔敢坐。跟住成車人望住呀老豆,老豆先俾佢坐低

你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

樓主,講得好!

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我細女4歲半,就係你講個種小朋友

唔係我唔想教,但佢好識睇場合黎發癲想得到某d野,我會唔出聲,唔就範,由得佢喪喊,

佢喊得一陣,知唔成事就會收聲,佢喊期間,我知好多人當我地怪獸咁睇,又亞之亞jor,

我當聽唔到。

發癲場地最多係巴士站侯車時 & 巴士上

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

小朋友好醒,一次得逞就有第二次,有D大人覺得煩就佢就會變本加厲,
以後更難教,所以話唔得就係唔得,冇就係冇,我兩個仔女從來唔敢要玩電話,
因為佢地知道媽咪個電話唔玩得,而且我冇game喺電話度,根本冇得玩,
不過我會影相影video,仔女想睇就要開口問準至得。

講開公眾場合小朋友扭計,正如樓主所講,實在太多人做炸兩,
又有判官上身,我就一定唔阻人教仔,我仔女細個果陣總之一扭計,
就會俾我的走上車,好多時都係行商場或超市多手,於是就會即走,
有嘢買就留俾我老公買,我帶扭計果個上車,佢係車上發顛喊叫我都唔會理,
只會重覆又重覆講點解要走,要佢明白自己做錯咩,有時真係要狠心至教到。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

引用:係架小巴度,有個小朋友由上車嚎哭,係咁摷

原帖由 wing51110 於 15-09-23 發表
係架小巴度,有個小朋友由上車嚎哭,係咁摷媽媽個袋,打媽媽。。。。我大概聽到係,佢做錯野,媽媽堅持要懲 ...
有日飲茶,三歳仔食飯扭計
大喊

周圍三張枱D人眼望望
我刻意提高聲缐
BB
媽咪唔驚小朋友喊
更加唔怕人眼望望
你做錯嘢,媽咪要教好你
你食飯曳,媽咪就會鬧

厚多士們立刻繼續飲茶
我個仔三秒後
媽咪sorry 我以後唔敢la
我老公o 咀扮唔識我地

Tuscany    發表於 15-9-24 03:22
T_123    發表於 15-9-23 23:31
IamDirector    發表於 15-9-23 18:35
siu05    發表於 15-9-23 16:56
費安娜    發表於 15-9-23 16:03
wynnehung    發表於 15-9-23 15:11

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

TobiMom 發表於 15-9-23 14:34
我細女4歲半,就係你講個種小朋友

唔係我唔想教,但佢好識睇場合黎發癲想得到某d野,我會唔出聲,唔 ...
加油.... 唔好就範.... 一定要堅持到底...

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

Joball 發表於 15-9-23 14:58
大喊
掂呀~~
不過你C6就...........

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

Joball 發表於 15-9-23 14:58
大喊
正確態度!!JM好野!!
願身邊人皆有所歸

公爵府

引用:Quote:Joball+發表於+15-9-23+14:58+有日飲

原帖由 catjeffcat 於 15-09-23 發表
掂呀~~
不過你C6就...........
D男人剩係睇戲

cat20203    發表於 15-9-24 11:21

男爵府

回覆:rose-mag 的帖子

係。。。我女18歲,仔5歲,佢地一向都知我唔怕佢地喊,我要佢地明白喊解決唔到問題,我住村屋,我直頭叫仔企出門口喊

大宅

我都好憎阿女扭計,發脾氣喊,我唔理佢,由佢喊果陣,條街勁多人望住哂,又話小朋友好可憐,又話就一就佢唔緊要

大宅

其實我想講,有時係地鐵或者等緊𨋢,聽到小朋友大叫大喊,作為路人嘅我,都好尷尬,因為望住佢又驚俾人覺得眼望望,特登唔望又好尷尬。因為我都試過咁,我望住個小朋友其實唔係怪佢地嘈,但正常人聽到叫喊係會望嘅⋯我明白父母要教仔,但有時人地望可能都唔係負面意思不過我一定唔會多事做炸两

大宅

同意,我發覺自己做左阿媽後,面皮都厚左,小朋友真係要即時教佢,哪怕人眼望望!!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

小朋友細個比佢試過一次得,以後咪止意可以拒絕。

由細到大,我都唔比我個囝扭我買玩具,玩手機,抱。 我一句話唔得,佢就唔敢再講。

子爵府

係. 通當佢地做錯野. 扭計, 大叫.大喊.
D三姑六婆開始眼望望.

我就會大聲DD 先講: 拿, 唔係咁架.! 唔係喊就有用, 你喊我都唔會比你. 你睇下, 全街既人望住你. 你醜咋.!

首頁

尾頁

跳至