自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

回覆:學校內名列前茅的學生大多是國內人?

唔覺喎,反而好曳

子爵府

引用:有無同感

原帖由 小冬 於 15-09-24 發表
有無同感?有時好佩服佢地的媽媽,有些自己學歷不太好,有一個對住校長仲好巴辣!但又教到小朋友有上進心,考 ...
B6好勁

水晶宮

全級頭十名,有3名係b6 小朋友,佢地媽媽係有教養,有上進心有禮的國內人,極有質素,全部有返工,我好欣賞佢地

大宅

回覆:學校內名列前茅的學生大多是國內人

而家考第一冇用架。。將來出黎做野對人對事。人品各樣第一先有用囉。。均衡發展最重要。。

子爵府

引用:好多band 3中學入到大學的大多新移民的學生

原帖由 RoseRose1980 於 15-09-24 發表
好多band 3中學入到大學的大多新移民的學生,佢地小學英文唔好或中學剛黎港派左入b3,佢地好多好努力追番英文 ...
係,其實佢地都可以努力讀書,唔關父母事

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔關事啩!我係地道香港人,我仔無補習,佢考全級第二,第一名位同學仔,媽咪的確係國內落嚟,但佢仔都無補習喎!應該係關小朋友自己事嘅!

我要記得幸福......

伯爵府

回覆 小冬 的帖子

好多有問題,包尾,追不上也是新移民呢,我又吾覺特別多。

子爵府

我覺得係,係佢地英文差但佢地好勤力,背埋字典英文好快追得上

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我之前有朋友個囡係廣州讀書,佢個囡話啲同學傻𠺢⋯⋯周不時都攞住本書係咁讀,我諗國內讀書都好大壓力

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我以前中學排第1 第2 果個都係新移民黎

原帖由 口水包包 於 15-09-24 發表
我以前中學排第1 第2 果個都係新移民黎
人地冇咁多興趣班上,專心讀書。

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:有無同感

原帖由 小冬 於 15-09-24 發表
有無同感?有時好佩服佢地的媽媽,有些自己學歷不太好,有一個對住校長仲好巴辣!但又教到小朋友有上進心,考 ...
我仔女學校冇乜大陸人

珊瑚宮

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

豬囡個幼稚園同學,宜家同一個小學,佢阿媽話自己唔識教,英文識幾個字母而已,但個囡連續幾年考年級前三名,唯一殺手鐧係⋯打⋯

如果係真就真係棍棒底下出貴子了,孝不孝未知

水晶宮

以前讀書時,都有大陸同學,佢地真係讀書勤力d又成績好d。

珍珠宮

BK Milk勳章

大部份內地學生專注力強及用功

禁止訪問

珍珠宮

我小朋友學校,唔好話頭五名,全級頭三十,一係local,甚至有日本人、英國人

B6通常曳到爆,操行有問題,阿媽又唔識教

註: 津校

禁止訪問

珍珠宮

我識個男嘅係咁,基本上佢老婆黎左香港好耐,睇唔出係內地人。佢老婆真係軍訓式操兩個小朋友,忙到冇得夜晚一家人食飯都冇機會果隻。個阿爸睇唔順眼,自小一家人冇時間相處,阿爸返shift假日難得去玩都冇機會。小朋友真係考得好好但失去快樂童年,唔想再學琴比個阿媽問做咩唔上埋去,而家個阿爸一有時間就去左釣魚,廢事再閙交,個老婆仲話個老公咩都唔理睇唔起佢返shift工都唔去進修

大宅

回覆:小冬 的帖子

又唔係喎,9成係香港學生

不過我地呢區本身唔太多內地生

首頁

尾頁

跳至