自由講場

跳至

首頁

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

頭五名, 有香港人, 有B6

大宅

回覆:學校內名列前茅的學生大多是國內人

我識對b6孖女,父母在内地有學歷,有經濟能力,佢地鐘意香港學習文化,賣咗層樓,媽全職操兩個女,成績操行都好好,又成日Law奬,但佢地會有D睇唔起成績差既人

伯爵府

回覆:學校內名列前茅的學生大多是國內人?

又5覺係咁喎~

男爵府

回覆:學校內名列前茅的學生大多是國內人?

讀書係好睇資質,媽咪既角色只係輔助下!

禁止訪問

畀面勳章

回覆:小冬 的帖子

子爵府

阿仔學校每班頭三名多是港媽子女喎
不過新港人子女好多都在中上游位置
同埋阿仔話好多同學都話默書測驗低分回家會俾父母打(低分係指80分左右…)
考第一個個話做唔到最高分就要俾打…
宜家小朋友讀書真係好辛苦。

totoro    發表於 15-9-24 18:36

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有國內人, 也有本地人.

wcpcelia    發表於 15-9-24 15:25

伯爵府

環保接龍勳章

引用:阿仔學校每班頭三名多是港媽子女喎不過新港

原帖由 ren 於 15-09-24 發表
阿仔學校每班頭三名多是港媽子女喎
不過新港人子女好多都在中上游位置
同埋阿仔話好多同學都話默書測驗低分 ...
唔怪得我女數考得80喊晒口對住我,我又覺得ok喎。跟住有個B6同學同我講:xxx數學得80分咋,你打佢啦!我話:80分好ok呀,同埋我都唔打佢嘅。做乜要打?
B6: 媽咪低分就要打囉

禁止訪問

洋房

讀書講天資加努力
天資,人人都有唔同嘅長處
努力,自己付出就是了

所以唔需要羨慕其他人

公爵府

係大陸,咩都要同十幾億人爭,上唔到位就要捱苦,邊似香港嘈兩嘈就有政府養,佢地特別有上進心

水晶宮

我個年代屋村小學,4年級有個新移民女生插班,佢比同班小朋友大2歲。起初d小朋友笑佢大6妹,但到下學期,呢個女生已經做咗班長兼考第一,同學當佢係大姐姐,好倚賴佢。呢個女生父母係要返工,亦冇多餘錢比佢補習。呢個女生後來入了英中,港大畢業。

我年代的小孩讀書靠自己,而不是靠補習

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ren 於 15-09-24 發表阿仔學

原帖由 chingcging 於 15-09-24 發表
唔怪得我女數考得80喊晒口對住我,我又覺得ok喎。跟住有個B6同學同我講:xxx數學得80分咋,你打佢啦!我話 ...
係好慘

其實我地細個嘅時候有部份父母都好似而家d b6 父母咁:唔係點教,但要求成績好,唔好就打(當然唔係每個父母都係,我已經唔係,但我好多fd都係咁嘅環境成長), 只是近呢1x多年香港父母都教育仔囡方便變左,又想成績好,又要愉快學習,又要學得多。

禁止訪問

回覆:薯圈 的帖子

男爵府

覺得佢地好有野心,唔係都唔會來香港,反而香港媽媽明白有時開心重要D,無咁迫D小朋友。

男爵府

育兒性格勳章

會唔會係虎媽?

公爵府

情況有少少似香港學生半途去外國讀書...
大陸語文同數學都比香港深, 而且有啲累積左既教法係香港未摸索到...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我女一年班時 ,全年全級頭5名2種學生都有。

珍珠宮

由小打到大,我地細個真係咁,但當時一家成棚兄弟姊妹,跳咗一個,父母無咁傷。

家下人人一個半個,輸得起,無所謂。
但用体罸一係得一係仲曳多幾倍,父母子女感情一定有損失,一個细路童年快樂有幾多時光?

留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

珍珠宮

引用:由小打到大,我地細個真係咁,但當時一家成棚

原帖由 nz 於 15-09-24 發表
由小打到大,我地細個真係咁,但當時一家成棚兄弟姊妹,跳咗一個,父母無咁傷。

家下人人一個半個,輸得起,無所 ...
結果係好極端,我d朋友當中,由細打到大嘅大把,有入左黑社會,欠貴利數,亦有好多好多有孝順,亦好有承擔力,有責任心,有成就。

結論係每種教育方法都有利弊,做父母嘅,自己取平衡最好

首頁

尾頁

跳至