論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇左幾間agent...好多個菲,終於睇岩左一個之前喺台灣做過3年既姐姐,因照顧老人家,老人家走左,所以完約。。我想問下係咪可叫agent拎啲証明睇佢係因為老人家走左所以完約?可以叫佢拎咩証明?

因第一次請姐姐,好多嘢唔識,請指教

子爵府

我會選擇信佢
如果我係佢前僱主,屋企老人家走咗
唔通我會俾張死亡證個工人去揾工咩

人同此心
我請人,如果對方話轉工原因係前公司執咗笠
我都唔會叫佢俾張清盤令我證明
佢亦唔會有
頂多有前公司 reference letter
但如果公司係執笠,佢都唔荒會有

伯爵府

引用:睇左幾間agent...好多個菲,終於睇岩左一個

原帖由 JoyceChoi 於 15-09-24 發表
睇左幾間agent...好多個菲,終於睇岩左一個之前喺台灣做過3年既姐姐,因照顧老人家,老人家走左,所以完約 ...
用gut feeling 吧
你覺得岩,就hire, 唔係左睇右睇最後比人hire咗。

子爵府

agent一般都唔多願意做這些工作,況且前僱主在台灣更加難,你如何查核證明是由前僱主簽名?

大宅

要姐姐證明前顧主走咗就比較難,你可以試下問agent攞個passport copy查下佢係咪真係响台灣做完一張約

水晶宮

引用:睇左幾間agent...好多個菲,終於睇岩左一個

原帖由 JoyceChoi 於 15-09-24 發表
睇左幾間agent...好多個菲,終於睇岩左一個之前喺台灣做過3年既姐姐,因照顧老人家,老人家走左,所以完約 ...
你若然是前僱主,舊工人走來要求幫忙發出“死亡證明”,你会帮個舊工人或覺得新僱主的要求不合情理?

你作為僱員,又如何去找前僱主證明公司倒閉令你冇咗份工?

好多時“理想” 與現實有段距離,提出要求前要諗下對家是否能履行。

首頁

尾頁

跳至