3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女二歲半,要餵(仲要手玩野/看DV D),我知是縱佢,playgroup導師教我要狠心,但不用惡,只是告诉她現在是食飯時間,專心食飯,其他什么東西也没有,30-40分钟時間食,未食哂照收碗。
我就是忍心不了,例如:lunch我忍心了,她只食了三分一,但下午茶她也可以只吃很小,晚饭我真的輸了,忍不住餵她,因她自己食只吃半碗,到第二天又觉得她前一天吃那么小,不餵她怎么辦?
我小朋友由細到大不是胃食的小朋友,好似食唔食都冇所谓甘,所以屬於瘦。我有時又諗餵下冇所谓啦,反正到某年龄一定会自己食飯(好似魔鬼同天使对話)。
呢个狠心要狠心幾天(甚至更長),有冇媽媽真的狠心而成功令小朋友自己食飯?

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

仲要冇人左住先可以成功

水晶宮

真係要規定時間內食,唔係一餐飯食幾個鐘咩,冬天就冇益啦

別墅

回覆:餓下佢,成功自己食飯?

我囝三歲半,都要餵先肯食,真是救命,一餓就大叫發老脾,叫他自己食都不肯,有日,daddy見到他要我餵,仲要餵幾個鐘,daddy就限他自己食同係daddy去完廁所之前就要食完,否則收碗,當然他係咁玩,無食,daddy一野收左,他喊到拆天,。之後我都不理他了,我都好攰,他又是不食無所謂咁,我就強調他係我做完xx之前一定要自己食完,否則收野。開頭試過幾次,他都不理我,我照收,可能餓了幾日,之後乖乖食,雖然好慢,但成功,好感動!

子爵府

回覆:babymamaloveyou 的帖子

我女試過,唔成功。佢晚餐冇食晒,只食咗幾啖飯,夜晚罰佢冇奶飲(佢好鍾意飲奶)、冇水果食,之後去瞓,結果半夜三四點喊,要起身食奶,嘈醒晒啲人。之後佢改善咗一輪,好咗少少。

我幫佢定咗個「食飯守則」,用圖畫表示食飯時要坐好、唔玩玩具或睇電視,要自己食,貼在佢座位前面,一唔跟就提佢。由錄咗果段守則,放喺佢啲兒歌mp3中間,每次聽到佢都會笑,食飯時話自己今日好乖,自己食。

不過只有效一兩個月,之後又會唔記得

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我仔仔反正唔食我就唔理佢既,到晚頭既時候佢想煮麵俾佢食,我狠心唔煮俾佢食,佢下次就知道,如果唔使飯,我都唔會煮其他嘢俾佢食既,咁就乖乖地食飯喇

翡翠宮

一定要狠心,過時就冇嘢食,就會餓

別墅

其實如果小朋友胃口細, 又慣左俾人餵, 你唔餵佢可以食好小野, 我大女都係甘, 我狠心唔餵佢, 佢唔食就算, 佢有排係瘦左, 但唔知點解之後突然有一日, 佢知道咩叫肚餓, 會主動食飯, 到而家都無餵過, 我真係煩小好多野. 你唔好問個過渡期要幾耐, 總之你佢食野小個排俾d維他命丸佢食, 佢一定唔會餓死, 佢會自然調節自己個胃口.

前提, 奶樽一定要全戒, 唔會無倀飯, 但有奶飲. 你愈早下決心, 佢愈早調節反

大宅

我仔兩歲八個月,之前一直都係我餵,餵都要食一個鐘,上個月我要佢自己食飯,堅持唔餵,但佢都只食幾啖,就係到玩飯同餸,我連奶,零食都無俾,佢可以坐係到一個半鐘都令願唔食,我試左半個月,我投降,宜家就開頭佢自己食,一玩飯就我餵

禁止訪問

大宅

兩歲半時我都遇到呢個問題,同你擔心嘅嘢一模一樣,唔食收飯對我小朋友唔work ,佢好似唔洗食咁………… 就算餓左成八九個鐘,大喊求我比野佢食,我偷偷提早全家人食,諗住會好順利。 冇錯,結果係好順利……咁食左半碗……一唔覺餓又玩飯,重要啲記性仲差過腦退化……第日又故態復盟…………
如是此,由兩歲半搏鬥到而家三歲半,打鬧氹勸獎勵罰,咩都試齊,呢一年都係半食半餵咁,睇佢心情,我都叫做放棄,自己睇開啲算數…………
今年三歲半,唔知係咪大個左,明得多啲我地講野,我用左半個月時間去用獎勵呢個方法,每日午餐前問佢,食飽想去邊? 佢好鐘意去街玩,佢會話去某公園,去玩沙,去廸士尼之類,咁我話好,專心自己食,唔玩飯,食飽就即刻去,食得唔乖就冇得去,齊齊留喺屋企。 頭兩日唔達標,我堅留喺屋企鬥悶,邊度都唔去,第三日開始達標,我遵守成諾,食飽即刻出發,如是者食飯真係有改善。 我暫時都仲係用緊呢個方法,你試下有冇效,但兩歲半時我都用過,可能佢未明晒,嗰時唔work .

大宅

兩歲半呢個年紀似懂非懂,確實好難攪。 我當時試過惡,但結果好似仲令佢驚左食嘢,所以我即轉方法,jm 你都要留意呢點

公爵府

叻叻勳章

有其他小朋友會好d

公爵府

叻叻勳章

咩都試ga ja

大宅

多謝回覆。得到大家的意見,希望得到更多支持鼓勵!做媽媽真不易!加油!

別墅

我想講唔好諗住大個d會自己識食飯就算⋯⋯我識得有個「小朋友」六年級仲要阿媽餵先食飯⋯⋯屋企人就係因為怕佢餓親所以一路餵。要求佢自己食,初時會食少咗係必經階段,正正常常嘅人係唔會監生餓死自己的⋯⋯

侯爵府

畀面勳章

第一日正常的,第二日開始會肚餓,帶佢做運動先再食

男爵府

要有決心先得

珍珠宮

唔怕,佢肚餓會自己搵嘢食嘅!一定要話佢知,下次要定時食飯

別墅

回覆樓主:

我都好頭痕依個問題, 阿囡次次食飯都要我地勞氣, 啖啖都要叫先食。。 佢勁無飯引個類人, 仲要女仔鐘意扭扭擰擰, 嚇過, 罰過, 鬧過, 夠鐘收飯無奶飲都試過, 佢就寧願坐係度發呆都唔食。。我都搞佢唔掂

首頁

尾頁

跳至