自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:Quote:海妮 發表於 15-9-29 09:17 2015年09

原帖由 Siuchoi 於 15-09-29 發表
年輕人, 做人唔係咁.....自以為好威, 咩温晒書去挑戰人地, 個個好似佢咁坐晒係度又叫又唱, 咁好咩 ...
最驚開左先例吸引埋啲閒雜人黎地鐵站口「唱歌」就大鑊

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:專登去挑機,想表達咩呢?喺地政署閑角一名

原帖由 MonsterREX 於 15-09-29 發表
專登去挑機,想表達咩呢?
喺地政署閑角一名,想藉此上位?被重用?
睇返前面post就清楚晒,佢參加過xx好聲音,依家辭職玩音樂呀

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆:地政署職員一嘢KO港鐵職員

唔欣賞呢種行為和態度

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

引用:特登去挑機, 去落人面就以為好得戚, 所謂公

原帖由 Gerard 於 15-09-29 發表
特登去挑機, 去落人面就以為好得戚, 所謂公理公義就係自我中心, 自己認為啱就人地一定係錯既, 又係為左拍野 ...
講中晒

珍珠宮

美味 發表於 15-9-29 12:34
最驚開左先例吸引埋啲閒雜人黎地鐵站口「唱歌」就大鑊
真係有咁可能......衣家d人咁有性格.....

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

專登去挑機難為人,有幾型?
人地都係打工,
佢自己做地政,識得多過人係應該,
但專登搵漏洞去玩人,好低能囉

禁止訪問

引用:特登去挑機, 去落人面就以為好得戚, 所謂公

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:如果喺同一地點唱歌既係強國大媽, 啲人既c

原帖由 RelaxHippo 於 15-09-29 發表
如果喺同一地點唱歌既係強國大媽, 啲人既comments就會一面倒去另一邊 ...
雙重標準

珍珠宮

係fb見有人share出嚟讚,真心唔想comment!

將一件社會議題,無限放大!再將呢d事,去公開羞辱無辜前缐員工,跟手再上網分享,除咗教壞細路之外,睇唔到對社會大眾有咩意義?

公爵府

點解唔會有人話個地鐵職員濫權?個男人話自己係地政署做唔係重點,重點係佢真係查過紀錄嗰度係公共空間,唔屬於地鐵管轄範圍,佢係有權响嗰度唱歌,而個職員真係冇權去趕人走。個男人都講埋佢知,佢可以投訴佢阻街,噪音,報警由差人趕走,但地鐵附例係唔賦予個職員管理公共空間,所以第二個職員一出黎即刻拉佢走。根本係第一個職員唔知自己工作範圍,侵他人使用公共空間既權利。你話佢挑機?係,但佢有理有據,挑得啱!
有啲人自以為著住件制服就大晒,乜都有權管;相對地有啲人對住著制服既職員既指示不問因由順服,唔會諗下佢有冇權管。

方方媽媽    發表於 15-9-29 18:10

大宅

何必呢

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:點解唔會有人話個地鐵職員濫權?個男人話自

原帖由 milk323 於 15-09-29 發表
點解唔會有人話個地鐵職員濫權?個男人話自己係地政署做唔係重點,重點係佢真係查過紀錄嗰度係公共空間,唔 ...
在沒有特別許可之下在公眾地方玩樂器係違法 所以依個並不是佢個人使用公共空間既權利 充其量只可以話職員處理得唔好

《簡易程序治罪條例》 妨擾罪及雜項罪行 (15) 在公眾街道或道路上奏玩任何樂器;但根據及按照警務處處長運用絕對酌情決定權發出的一般或特別許可證的條件奏玩者,則屬例外;

翡翠宮

簡直不知所謂,以為好有型

maymaymama2405    發表於 15-9-29 18:52

侯爵府

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 cheese08 於 15-09-29 發表佢

地政署見到圍村佬咪又🐢🐢縮,有幾英雄?
咪係

總有離別的時候

伯爵府

引用:特登去挑機,+去落人面就以為好得戚,+所謂公

特登去挑機, 去落人面就以為好得戚, 所謂公理公義就係自我中心, 自己認為啱就人地一定係錯既, 又係為左拍野 ...
而家香港好多人都係咁。以挑機行為而覺得自己維持到公義。何苦難為小職員

男爵府

好幼稚, 佢同佢d和應者仲以為好型。

禁止訪問

引用:點解唔會有人話個地鐵職員濫權?個男人話自

珍珠宮

好威咩。

禁止訪問

首頁
34567...13

尾頁

跳至