母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB未滿月食緊3安,有時都差少少仲想食多1安左右,冇埋身,因為乳頭大,BB咀仔啜到好痛,現在係全泵每次30分鐘,3個鐘泵一次會有3安,如4個鐘有4安,如相隔最多5個鐘有5安,但我盡量都會3-4個鐘就泵一次,有飲魚湯,但奶量完全冇增加,初初出院一星期剛上奶時有谷胸痛,但依家我就算遲泵奶既話一D谷胸既感覺都冇,BB一路長大,食既份量會多左,想知道最work可以增加奶量既方法係點,power bump試過,冇咩分別...希望有用既答案可以幫到我!謝謝!

子爵府

認識瑞士牛牛第二回

回覆 nikylo 的帖子

我飲鈣思寶/黑豆粉ok

大宅

引用:回覆 nikylo 的帖子我飲鈣思寶/黑豆粉ok

原帖由 小生命 於 15-10-04 發表

我飲鈣思寶/黑豆粉ok
一日飲一盒?

子爵府

認識瑞士牛牛第二回

無特別set,想飲就飲

大宅

回覆:nikylo 的帖子

我初初追奶係餐餐一定食碗半飯,除左湯,仲會飲豆漿,鮮奶,每晚埋完身再泵清,半夜也起身泵,食 more milk plus, 個時係全埋身追,因為個個都話埋身易啲追奶,雖然辛苦,但追到夠BB 食係好開心架。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

食多D飯,定時泵奶,尤其半夜起碼要泵-次,就會多奶

別墅

食多D飯同發奶食物,我試過番薯苗會谷奶。
我一邊乳頭大一邊細,初時BB唔識啜大個邊,但經過一直俾BB學習,最后兩邊都可以埋身。
用雙泵會多D奶,不過我自己用泵容易塞同有硬塊,最后要靠bb啜走D硬塊。

子爵府

牛年勳章

回覆:點樣可以增加人奶量?

我發覺最基本嘅係飲多d水份~~~湯又好多奶茶又好清水又好,而家無咩時間煲湯,去超市買1L椰青水分兩日飲都幾ok(我熱底唔怕涼)

大宅

引用:我發覺最基本嘅係飲多d水份~~~湯又好多

原帖由 BeAhappyC9 於 15-10-05 發表
我發覺最基本嘅係飲多d水份~~~湯又好多奶茶又好清水又好,而家無咩時間煲湯,去超市買1L椰青水分兩日飲 ...
咩奶茶?

大宅

引用:食多D飯,定時泵奶,尤其半夜起碼要泵-次

原帖由 yokisum 於 15-10-04 發表
食多D飯,定時泵奶,尤其半夜起碼要泵-次,就會多奶
我半夜有泵咖啦...我用緊medela,唔知係咪唔岩我用定係點呢

子爵府

牛年勳章

引用:Quote:原帖由 BeAhappyC9 於 15-10-05 發表

原帖由 nikylo 於 15-10-05 發表
咩奶茶?
西方多奶茶(茶包),下圖呢d, 我用一個茶包沖一大樽水當水飲

大宅

引用:Quote:原帖由 nikylo 於 15-10-05 發表咩奶

原帖由 BeAhappyC9 於 15-10-05 發表
西方多奶茶(茶包),下圖呢d, 我用一個茶包沖一大樽水當水飲
係邊度買呀?係咪飲左佢會多奶呀?

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

BeAhappyC9 發表於 15-10-5 09:15
請問呢2個牌子, 功效有冇分別?

大宅

認識瑞士牛牛第一回

不要比咁大壓力自己,應該抱住餵得幾多得幾多,唔夠奶就比奶粉,放鬆心情...比太多壓力自己只會更加冇奶架咋.
有得瞓就瞓多D,食多D,木瓜魚湯,黑豆,白飯...
希望幫到你. 另外點解你覺得Medela唔啱自己呢?

大宅

引用:回覆 nikylo 的帖子不要比咁大壓力自己,應

原帖由 yokisum 於 15-10-05 發表

不要比咁大壓力自己,應該抱住餵得幾多得幾多,唔夠奶就比奶粉,放鬆心情...比太多壓力自 ...
我覺得medela好慢..

子爵府

牛年勳章

引用:Quote:原帖由 BeAhappyC9 於 15-10-05 發表

原帖由 nikylo 於 15-10-05 發表
係邊度買呀?係咪飲左佢會多奶呀?
我響網店vitacost買(係響bk呢度search增奶方法時search到),飲左唔會有好明顯多好多奶,但有d幫助

子爵府

牛年勳章

引用:Quote:BeAhappyC9 發表於 15-10-5 09:15 西

原帖由 cyh0425 於 15-10-05 發表
請問呢2個牌子, 功效有冇分別?
功效一樣,見bk呢度d媽媽買嗰盒Mother\'s Milk多,嗰時去網購,見有另一隻牌子,買埋嚟試,覺得另一隻(Milkmaid Tea)飲左多奶d (for me).

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

BeAhappyC9 發表於 15-10-6 02:08
功效一樣,見bk呢度d媽媽買嗰盒Mother\'s Milk多,嗰時去網購,見有另一隻牌子,買埋嚟試,覺得另一隻(Milk ...
Thanks. 我而家都係飲mother's milk, 下次試下另一隻先!

大宅

我的育兒心得勳章

魚肉、雞肉、雞湯、雞精~或者飲增奶湯水

別墅

引用:BB未滿月食緊3安,有時都差少少仲想食多1安

原帖由 nikylo 於 15-10-04 發表
BB未滿月食緊3安,有時都差少少仲想食多1安左右,冇埋身,因為乳頭大,BB咀仔啜到好痛,現在係全泵每次30分 ...
有冇興趣試下葫蘆芭 fenugreek?我食過覺得幾好,冇副作用,又方便,唔洗搞一大輪㷛上奶湯,我食個隻係澳洲製造。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊