自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

DHA勳章

回覆:alik 的帖子

超同意,無黑面個日已經超開心

男爵府

DHA勳章

回覆:rainszesze 的帖子

我都係咁。我唔開心,佢問我、我都唔會想講,講完都係咁

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:對住一個咁既呀媽,壓力爆燈

舊式老一輩係咁,唔會讚人,我媽都係咁!就算我見仔女做啱,讚自己仔女,我媽都會罵我讚壞哂,有乜好讚

水晶宮

溝通要直接!
同阿媽講,你有時間問我點解唔做呢樣,點解唔做果樣,不如幫下我手啦.
如果唔方便幫忙,就講下支持我既說話啦.
你下下質疑我做得唔啱,我會好大壓力架.
洗唔洗我寫份檢討報告,話比你知我今日又做錯咩呀?

以上既說話,可以分開來,每次講一D,重重複複咁講.預左你講左,佢會嬲你,但唔緊要,由得佢嬲,大家仲可以有D空間冷靜下.

水晶宮

我阿媽都係好鍾意講負面野架,
我學識左直接向佢提出要求"阿媽,你講D好聽D/正面D/有建設性/讚賞人既說話啦."

大宅

其實我阿媽都係,我做咩都好似應該應份嘅,但出面啲人只要做少少就已經不停讚

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

引用:我媽唔係唔好,但可對佢報喜不報憂。由細到

原帖由 Leeleelau 於 15-10-04 發表
我媽唔係唔好,但可對佢報喜不報憂。
由細到大,我每次病,佢只會話我,
例如我胃痛,會話我食無定時,
同我爸一樣
永冇讚賞

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章

我99對我老公都係咁, 自細都唔會讚我老公, 只會打擊佢,
所以我老公永遠都唔會同佢講心底話,
但99又怪老公唔同佢溝通, 其實好多事都係雙向, 無得怨。一日99唔改善, 一日老公都唔會同佢有良好溝通

男爵府

熱血金章 畀面勳章

+1

對我有彈無讚
但係就讚到佢個心抱曉飛
可能我係外嫁女啦。。

侯爵府

舊式女人係咁,我媽唔會讚,每次再她報喜,佢就會提出呀邊個邊個朋友仲叻仲勁啦,對啲孫都係咁,都幾掃慶,日子耐咗,就無咩嘢想同佢講明白她從少教我希望越大失望越大,所以我睇所有嘢都由灰色睇起,諗左最壞最差先。

題外話:樓主你c6發燒,有機會都係手足口,因我之前都係比小朋友傳染的,留意

男爵府

DHA勳章

回覆:fionakong2008 的帖子

me too,我個人都比佢搞到好負面,我都驚老公係手足口

複式洋房

大宅

你完完全全講緊我亞媽.

早幾年結婚搬左出去, 我揸車離開緊娘家既一刻, 我真係激動到喊出嚟, 一路揸一路喊.

侯爵府

引用:me+too,我個人都比佢搞到好負面,我都驚老

原帖由 Leeleelau 於 15-10-05 發表
me too,我個人都比佢搞到好負面,我都驚老公係手足口
仲有多口一提,上次係我18歲大女喺學校傳返黎,但我同佢無太多病徵,只有發燒和喉痛,無水泡無盛,去睇兩次e生,e生都以為普通過濾性病毒之類,比止痛消炎我地,直至細女有明顯病徵後大家先知係手足口

男爵府

我阿媽也是一樣!原來你媽也是!

首頁

尾頁

跳至