少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

15歲仔,日日問我可唔可以用電腦打機,最少個半鐘至兩個鐘,最怕佢玩開有心隱,但成日煩住我又話呢個同學有得玩,又話個果同學阿媽唔哦佢,拒絕佢呢又黑我面。點樣處理先唔會傷大家感情

伯爵府

引用:15歲仔,日日問我可唔可以用電腦打機,最少

原帖由 cy.muimui 於 15-10-04 發表
15歲仔,日日問我可唔可以用電腦打機,最少個半鐘至兩個鐘,最怕佢玩開有心隱,但成日煩住我又話呢個同學有 ...
我放假先比佢玩大約3個鐘,半個鐘邊夠時間玩吖!如果唔影響佢學業,我覺得冇問題,男仔話題通常都係打機,但大家立定多了約章,乜情況之下冇得玩!但其實佢地唔打機,未又係對住個手機

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

我仔都係日日打.因佢要規定留學校做功課.番黎少功課既我都唔理佢.比佢玩一陣.一個鐘到.其實番左一日學唔比佢玩又好似對佢太殘忍.大人都要放鬆休息.佢地打機都係放鬆娛樂.唔通番到屋企仲要佢即刻溫書再做功課.如果佢係一個好學不倦自動波勤奮向上既人我當然唔會阻止佢繼續溫習.可惜佢唔係呢!

但如果佢默書唔理想同欠交功課.我就一星期唔比佢玩.佢會驚.就會做好d.

有d人覺得我太放縱個仔架.但我自己覺得讀書固然重要但唔係一切.我都想佢開心.我個仔讀書唔太叻.但盡力就算.當然要我係旁邊bin 策佢啦.

複式洋房

回覆:kit2004 的帖子

你地不比佢打,佢咪偷偷地落網吧打囉,放左學去左邊,你地都不知道啦!藉口是佢講,可以話補習或去左同學倒温書。

男爵府

N.Y.P 發表於 15-10-5 07:56
你地不比佢打,佢咪偷偷地落網吧打囉,放左學去左邊,你地都不知道啦!藉口是佢講,可以話補習或去左同學倒 ...
其實我都驚佢落網吧……

水晶宮

引用:15歲仔,日日問我可唔可以用電腦打機,最少

原帖由 cy.muimui 於 15-10-04 發表
15歲仔,日日問我可唔可以用電腦打機,最少個半鐘至兩個鐘,最怕佢玩開有心隱,但成日煩住我又話呢個同學有 ...
15歲仔仲肯問你攞批准先至打機,已算不上是反叛1族。你唯有同佢解釋時間分配的重要性

大宅

birdbird 發表於 15-10-5 13:27
15歲仔仲肯問你攞批准先至打機,已算不上是反叛1族。你唯有同佢解釋時間分配的重要性

...
我同意BIRDBIRD的說法. 你仔算乖. 問準你打機. 最重要你與你仔約法三章, 什麼時間和情況可以打.

男爵府

多謝大家意見,或者我真係要放鬆少少,同佢約法三章。現在週圍環境遶都係電子用品,真係好難避免呢d透惑。只希望唔好太沈迷就好!

複式洋房

我個仔都日日打,我都好擔心

男爵府

cy.muimui 發表於 15-10-4 22:19
其實以而家D 15歲男仔來講, 日日一兩個鐘都係基本數咯, 大人玩手機GAME都唔止呢個時間啦。而且打機係男仔溝通的一個常見話題, 冇打機難埋堆好多。
當然, 要佢收機好多時都會搞到雙方唔開心, 不過最重要係互相專重, 妳表現得專重佢打機呢個活動, 佢回應妳收機的要求都會樂意D。

複式洋房

引用:Quote:N.Y.P 發表於 15-10-5 07:56 你地不

原帖由 cy.muimui 於 15-10-05 發表
其實我都驚佢落網吧……
我仔中二下學期已經落網吧,最瘋狂時間是中三,四,可以打到晚上12:00,跟著冇晒錢,行路返屋企,屋企當然都有机,但勝能當然網吧勁d啦!

男爵府

N.Y.P 發表於 15-10-6 12:41
我仔中二下學期已經落網吧,最瘋狂時間是中三,四,可以打到晚上12:00,跟著冇晒錢,行路返屋企,屋企當然 ...
唉,我就係驚太絕情會令佢去左網吧,所以睇吓有乜其他辦法。不過尋日比佢玩一陣,佢好似已經好滿足,希望佢唔好以為奉指要比佢玩。

複式洋房

回覆:cy.muimui 的帖子

咁你就比佢屋企打啦!費事佢落左網吧,到時你就煩,好似我果陣咁日日望住個鐘,都未見佢返,whatspp又不覆,電話又不聽,心又非常急,咁就死嗱!

男爵府

N.Y.P 發表於 15-10-7 08:01
咁你就比佢屋企打啦!費事佢落左網吧,到時你就煩,好似我果陣咁日日望住個鐘,都未見佢返,whatspp又不覆 ...
明白了,多謝你既意見同分享經驗,的確係屋企都叫望到,外面就擔心好多……

複式洋房

回覆 cy.muimui 的帖子

距都好好ha la.會問你.約法三章做完功課溫好書先好玩.我寧願仔係屋企打機都唔好出去同d唔3唔4既人玩.

子爵府

好媽媽勳章

kit2004 發表於 15-10-5 00:05
我仔都係日日打.因佢要規定留學校做功課.番黎少功課既我都唔理佢.比佢玩一陣.一個鐘到.其實番左一日學唔比 ...
係呀,返左全日學真係好累,所以放學後至食飯前都可以玩一陣,只可以星期六打電腦2-3小時,總之每日7點後都要關電話!星期日、假期都一樣,要CHECK WHATSAPP ,睇MSG 都要留番第日早上先睇!你唔CHECK 唔睇各下自理!一關機無得再開!唉!算係咁啦,中二
不過,今次因為掛住打機,令到測驗太差,我已罰2日無電話用︳一日無電腦打

複式洋房

我果隻都係咁,唯有收左佢

別墅

回覆:成日掛住電腦打機,點算好?

我無仔女既,但見到d朋友既仔仔多數都沈迷打機,俾佢玩咩,飯都唔食,十問九唔應,成績差要留班。唔俾佢玩就落網吧。我估學校都無佢地符!鄧你地辛苦!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 cy.muimui 於 15-10-05 發表

原帖由 N.Y.P 於 15-10-06 發表
我仔中二下學期已經落網吧,最瘋狂時間是中三,四,可以打到晚上12:00,跟著冇晒錢,行路返屋企,屋企當然 ...
咁夜先返到屋企. 想知你用甚麼態度?

我真喺唔容許晚飯時人都未見.

複式洋房

回覆:pooh仔 的帖子

你問我用乜態度,鬧是人之常情,但不可过火,只可以話其實亞媽好擔心你,動之以情,你仔幾歲?景然晚飯時間,一定要返。

首頁

尾頁

跳至