少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

珍珠宮

引用:十一歲仔經常上課唔留心、唔聽書、跟同學玩

原帖由 PacoMum 於 15-10-06 發表
十一歲仔經常上課唔留心、唔聽書、跟同學玩。比老師罸得多,就好嬲話唔返學。同佢傾過,佢唔覺得係自己問題 ...
有補習,成績唔差,嫌學校老師上堂悶,係咪科科都悶?會否因為補習有預先教左,上堂再教會悶? 試下唔補習,淨係係靠上堂教會否好d?

複式洋房

回覆:薯圈 的帖子

你個仔其實可能是姿優兒童,看你的陳述,試下去做評估

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:係咪無書緣?唔知點算

你囝應同我囝同年。男仔比較慢熱遲熟,貪玩唔定性,我囝都係咁。上到中學定性d會好d......

其實成績中中地都唔錯啦………入到 band 1 學校當然好,入唔到讀 band 2 都無問題架。我覺得最緊要入到間校風好既學校,唔好學壞就得,成績可以慢慢追。

小朋友青春期反叛,千祈唔好因為成績影響親子關係。我之前都好緊張架,但我囝有日叫我聽 shall we talk, 我就知佢唔開心壓力大。諗深一層,我地十月懷胎時只希望生個健康小寶寶,慢慢長大就附加好多期望喺佢地身上。其實我地只想佢地健健康康開心過每一日啫,係咪?

我覺得真係唔鍾意讀書都無辦法,佢地咁大個好難迫到啦。你同囝囝傾下,解釋佢知利弊,上到band 1/2學校既分別。可能上到中學會開竅呢?

伯爵府

伯爵府

回覆 N.Y.P 的帖子

是的嗎?知唔知那裡可評估?

伯爵府

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆 YuYuMother 的帖子多謝你的意見!都知

原帖由 PacoMum 於 15-10-07 發表
回覆 YuYuMother 的帖子

多謝你的意見!都知道佢地而家讀書壓力大,都應該大家都放鬆啲,但自己的擔心又控 ...
唔駛客氣。我明白你既憂慮架。

明明醒目聰明應該讀到書架,硬係成績唔上唔落,明明可以更好架? 我囝都一樣! 有興趣既不知幾專心幾熟,打機打到邊個位有咩出現要點打都不知記得幾清楚!! 我同佢講,讀書有咁叻就好囉~

之前為左成績我好緊張,真係控制唔到情緒。但佢有日同我講鍾意爸爸多d,因為我日鬧夜鬧。我即時叮一聲醒左.....明白唔係迫就得,我唔想個囝同我距離越黎越遠。而家我都會督促佢功課,但就輕鬆d,同佢講盡力就得。間中同佢捉下棋,大家都開心左。

至於係咪資優,我覺得你可以去驗下。個人經驗,驗左只為幫佢搵適合增潤課程上。學校要睇下有無資源配合,未必間間學校有。另一方面,亦要事先同小朋友溝通,做做心理輔導,唔係驗完就算呢…

複式洋房

回覆:PacoMum 的帖子

你可上網查資優評估

首頁

尾頁

跳至