婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

仲會唔會同阿嫲關係好呢?
阿嫲對自己神咁拜既 成日買玩具俾自己
俾好野自己食

最近越黎越討厭男家 係背後搞屎棍
講大話講到自己好偉大 搞到我媽信哂
仲因為我唔鍾意父家而喊

好憎佢地講大話 夾埋我媽俾壓力我
一定俾個孫99湊

點解自己個仔俾邊個湊 幾隻老人家咁多事
我而家先幾個月 心情已唔好 身邊差
咁快討論呢d野!!!!想激到我小產咩

一直以為我一個人單向討厭6299
今次佢地咁發功 我feel到佢地都唔妥我

我覺得一世都同佢地斷唔到關係
同老公講 佢就最好事不關己咁

珍珠宮

引用:仲會唔會同阿嫲關係好呢

原帖由 namnamnamlolo 於 15-10-07 發表
仲會唔會同阿嫲關係好呢?
阿嫲對自己神咁拜既 成日買玩具俾自己
俾好野自己食
我好怕小朋友keep住鍾意我最討厭既人
心情好難受

翡翠宮

多一個人錫小朋友係一件好事黎架喎

老公就梗係當無事, 你叫佢殺左佢屋企人?

水晶宮

一人做事一人當.
咁佢只係對你唔好,你可以唔鍾意佢地,甚至憎佢地,將無需將仇恨帶落下一代啊.
試想想,你的孩子從小就憎恨一個人,咁樣既心理狀況下成長,健康嗎?

大宅

我本身同自己啊嫲關係ok
但係大左就知佢幾難頂
一聽到佢講我媽壞話/見到佢鬧我媽,我會鬧番佢
佢之前因為D小事多次係我面前講我媽壞話,又講到好嬲
又管制我媽出街各項,我會嬲佢
你放心,小朋友點都係幫&錫自己媽咪多D

水晶宮

Sandyestelle 發表於 15-10-7 13:49
我本身同自己啊嫲關係ok
但係大左就知佢幾難頂
一聽到佢講我媽壞話/見到佢鬧我媽,我會鬧番佢
對,
由孩子自己觀察,自己感受,好過由媽媽係孩子面前講99壞話.
正如我同囡囡關係好好,任何人係我囡面前話我的不是,我囡都會唔鍾意佢,唔洗我教

男爵府

公爵府

你所講的事情正在發生系我阿仔身上...我99對我仔仔是真心的好.(我絕對同意)好到我妯娌向我姑仔哭訴話99偏心我的仔.....有關呢一點.我同阿仔傾過睇吓佢的想法...阿仔說: "其實嫲嫲對我確實唔錯.姑姐對我也不差.只系我根本無辦法對佢地好DD.因為佢地對媽咪實在太衰la.只要我對佢地好小小 ? 我都感覺自己對唔住媽咪".....有一段時間我姑仔是可以上到我阿仔的FB.無幾耐阿仔就封鎖左佢.(果段時間姑仔為左此事很激心的)但阿仔對我說:" 我只要媽咪開心就得了.我最愛媽咪"......其實男家如何對待心抱..做為孫仔的都看在眼內記在心中.....所以我會提醒自己將來一定要善待心抱的.

公爵府

方方媽媽 發表於 15-10-7 13:17
一人做事一人當.
咁佢只係對你唔好,你可以唔鍾意佢地,甚至憎佢地,將無需將仇恨帶落下一代啊.
試想想,你的孩 ...
你會跟一個想害你媽媽死的人做朋友嗎 ? 你會對一個想你做孤兒的人好嗎 ? 每個人都有自我保護的能力.無呢種能力的人...不代表健康....應叫白痴 ! 將來走出社會也會遇到壞人.分辨不到想害你的人?...危險呀

seelee    發表於 15-10-7 21:24

男爵府

睇完上面兩位JM分享, 完全明白"人在做天在看", "桃李無言, 下自成蹊" GE道理. 99點對自己呀媽, 小朋友會無意識地反映係自己點對呀麻度. 作為新抱根本冇必要同C6/ 個仔呻, 人地點對你, 佢地有眼睇.

但99見個仔同孫故意疏遠自己, 同自己唔親, 就一定會屈新抱話係佢教唆個仔同孫唔痴佢.....唔會反省自己作咩因, 出咩果

珍珠宮

引用:睇完上面兩位JM分享, 完全明白\"人在做天在

原帖由 kisani 於 15-10-07 發表
睇完上面兩位JM分享, 完全明白"人在做天在看", "桃李無言, 下自成蹊" GE道理. 99點對自己呀媽, 小朋友會無 ...
我老公極度唔識做
今次做節 佢自己唔想去 又無問我
之後得我個仔出席
但我覺得6299已入咗我數

因為細個太多表弟妹 兄弟姐妹
婆婆嫲嫲都無話特別錫邊個
所以我唔知特別錫 個孫係咪就一定鍾意嫲嫲呢

珍珠宮

引用:你所講的事情正在發生系我阿仔身上...我99

原帖由 美之選468 於 15-10-07 發表
你所講的事情正在發生系我阿仔身上...我99對我仔仔是真心的好.(我絕對同意)好到我妯娌向我姑仔哭訴話99偏心 ...
仔仔好錫媽媽
希望佢大d懂性d

佢而家咁細 見到我喊 都無反應架

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 namnamnamlolo 於 15-10-07

原帖由 namnamnamlolo 於 15-10-07 發表
我好怕小朋友keep住鍾意我最討厭既人
心情好難受
×2

水晶宮

美之選468 發表於 15-10-7 14:40
你會跟一個想害你媽媽死的人做朋友嗎 ? 你會對一個想你做孤兒的人好嗎 ? 每個人都有自我保護的能力.無呢種 ...
當然不會啦.這正正是我所說,孩子不是低能白痴的.他們自會分辨,無需自小灌輸仇恨的意識給他們,使他們小小的心靈充滿怨恨,不得安寧.

公爵府

方方媽媽 發表於 15-10-7 18:19
當然不會啦.這正正是我所說,孩子不是低能白痴的.他們自會分辨,無需自小灌輸仇恨的意識給他們,使他們小小的 ...
這個世界是相對論的.不懂得仇恨的人會懂得珍惜愛嗎 ?

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:方方媽媽 發表於 15-10-7 18:19 當然

原帖由 美之選468 於 15-10-07 發表
我覺得呢個post好對立,我只想講,當局者迷,旁觀者清,小朋友一定知點樣愛護家人第時最好識勸交。

公爵府

popomeow 發表於 15-10-7 20:04
我覺得呢個post好對立,我只想講,當局者迷,旁觀者清,小朋友一定知點樣愛護家人第時最好識勸交。

...
根本就無正面沖突.何來勸交 ? 佢地好精GA....自從阿仔開始長大....佢地不會再明刀明槍la...你估佢地蠢 ?

伯爵府

怎麼會這樣呢,以後也是別人的99冤冤相報可時了,好好相處吧!

水晶宮

美之選468 發表於 15-10-7 19:42
不懂仇恨,都可以懂得愛,珍惜愛呀.BB愛媽媽,無需仇恨吧.
反而,心裡充滿仇恨的人,久而久之,連愛的本能也會失去啊.

珍珠宮

回覆:如果自己媽咪好憎阿嫲

我媽都唔鍾意我嫲,但細個完全無係我地面提過半句,到我地大左,阿嫲又年紀大,阿媽都放開左,偶然會講笑咁講阿嫲以前d

首頁

尾頁

跳至