婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

kisani 發表於 15-10-7 15:12
但99見個仔同孫故意疏遠自己, 同自己唔親, 就一定會屈新抱話係佢教唆個仔同孫唔痴佢.....唔會反省自己作咩因, 出咩果
對呀 !...現在就是呢種情況啊.姑仔佢地好希望同我仔的關系密切D...奈何佢地總是熱臉與上冷屁股好無癮je

所以佢地一定是認為我在教唆.在挑撥離間

公爵府

方方媽媽 發表於 15-10-7 21:33
不懂仇恨,都可以懂得愛,珍惜愛呀.BB愛媽媽,無需仇恨吧.
反而,心裡充滿仇恨的人,久而久之,連愛的本能也會失 ...
相對論不是由我發明的.

公爵府

gorky 發表於 15-10-7 20:35
怎麼會這樣呢,以後也是別人的99冤冤相報可時了,好好相處吧!
對呀 ! 所以我早已下定決心將來一定會善待心抱.(起碼不會故意挑剔心抱.不會故意講有骨的說話)我都要顧住自己收尾果幾年的呀 ? 系咪 ?

伯爵府

popomeow 發表於 15-10-7 20:04
我覺得呢個post好對立,我只想講,當局者迷,旁觀者清,小朋友一定知點樣愛護家人第時最好識勸交。

...
小朋友一定是站在媽媽這邊的,這是自我保護意識,在他沒有能力照顧自己同時無可奈何選擇,媽媽會説孩子懂事,從來沒有改變過!

公爵府

gorky 發表於 15-10-7 22:18
小朋友一定是站在媽媽這邊的,這是自我保護意識,在他沒有能力照顧自己同時無可奈何選擇,
就算孩子己長大成人.有足夠的能力獨立時.他(她)也是站在媽媽呢邊的....你不見姑仔佢地明知道99太多的大話(前後自相矛盾)也是選擇相信自己阿媽而不會相信心抱的話嗎 ? 所以孩子選擇相信媽媽是必然的.跟年齡毫無關系....

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:popomeow 發表於 15-10-7 20:04 我覺

原帖由 gorky 於 15-10-07 發表
小朋友一定是站在媽媽這邊的,這是自我保護意識,在他沒有能力照顧自己同時無可奈何選擇,媽媽會説孩子懂事 ...
唔一定,我老公就係幫嫲不幫老母例子。
世上唔係淨係得衰99,有時候新抱都可以唔啱,各執一詞永遠覺得自己啱晒,事實係旁觀者清,身邊人都可以分辨是非,響我眼中老公幫自己嫲嫲冇咩唔啱,只係道理響邊一邊咪企番個邊囉。嫲嫲已仙遊,當日做帛事時奶奶崩潰痛哭,相處超過半世紀,佢兩個相處咁耐總有喜有悲,作為孫,作為人子女,可以企硬一邊咩?
所以做99唔好自恃輩份而迫後輩跟隨,後輩亦唔應該恃寵生驕。

大宅

我呀嫲以前對我媽同家姐好差,雖然我出世後對我冇乜野,但我都唔會特別鐘意呢個人,因為知佢曾經點對過我屋企人,不過都會尊敬佢始終系長輩。

伯爵府

popomeow 發表於 15-10-7 22:40
唔一定,我老公就係幫嫲不幫老母例子。
世上唔係淨係得衰99,有時候新抱都可以唔啱,各執一詞永遠覺得自己 ...
因為你老公已是成年人了

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:popomeow 發表於 15-10-7 22:40 唔一

原帖由 gorky 於 15-10-08 發表
因為你老公已是成年人了
咁c6佢都有嬰兒期童年青春期同成長期先到依家中年嘅,婆媳糾紛又唔係只發生一次半次

伯爵府

回覆:如果自己媽咪好憎阿嫲

我都有咁嘅經驗,搞事嘅人系我姑仔,甚至乎我老公,62,大伯全都知佢搞事,99始終幫住自己個女先,佢地亦冇特別對我差,我又冇特別憎佢地,始終唔系住同一國家,好少見面!佢地都好錫我D子女,特別系我大女,我從冇阻止我女去探望佢地,孝順爺爺嫲嫲,大女細時同姑姐都幾好,後來佢daddy 我老公病重時,姑仔講咗D唔應該講既說話,咁我女就開始憎到佢死,以後就算我迫佢都唔肯去探爺爺嫲嫲,因姑仔冇嫁同6299住!

伯爵府

結論是代代相傳,當年今日歷史不斷重演,低頭不見抬頭見,皆因天敵難容,世情如此沒有辦法解決的,緊記家庭和諧是生活必要條件。

大宅

其實做媽媽只要真心放心機落仔女身上,仔女一定會感覺到,就算你嚴謹咁教佢,都唔會趕走自己仔女.

我女麻女麻對我媽媽好差,所以我唔鍾意佢,佢到死果一日仲係鬧緊我媽媽,我媽媽無講過女麻女麻壞話,但做仔女的一定會感受到媽媽受的委屈. 我曾經好憎我女麻女麻,亦因為咁,我更加敬佩媽媽.

首頁

尾頁

跳至