婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

真心 嫁左後經常要對住99先知阿媽永遠最好。99只係對自己個女好 對個仔老公開口想飲湯 99只會話:你妹佢地今晚唔返 唔煲湯 就算煲湯 有我地系度就永遠煲番茄薯仔湯或者菜湯,一係直頭話你地自己煲。而每個星期就一定去佢囡煲湯比佢地飲 仲要係好多時都花膠湯 落足料煲(有add姑仔fb 所以知道 當然99永遠冇提過)之前送比99嘅花膠 佢一拎到手就大聲話:咁細隻 煲一次都用晒啦!但原來佢靜靜雞拎左去佢囡煲佢囡飲 我老公問佢d花膠煲左未 又話煲左又話飲晒啦 老公開口話點解冇煲埋比佢飲 佢竟然話煲左一次食晒啦(果包花膠成大包 點都唔會一次煲晒啦 後尾佢個寶女有晚食晚先話 呢排真係多花膠食)講晒大話。依家我唔會主動打電話比99亦唔會再送花膠比佢 。

男爵府

回覆:ting8503 的帖子

人是有感情和互動的。你應該興幸C6知道佢媽媽點對你們一家!

公爵府

你系FB講 "以後不會再送花膠" 不要指名道姓.

男爵府

畀面勳章

引用:人是有感情和互動的。你應該興幸C6知道佢媽

原帖由 Kate111 於 15-10-07 發表
人是有感情和互動的。你應該興幸C6知道佢媽媽點對你們一家!

男爵府

畀面勳章

回覆:Kate111 的帖子

我老公好孝順99 就算99點對我地 佢都有晒藉口 又話佢媽係永遠最好嘅 總之當面聽到佢都會話 老人家冇心咁講嘅或者老人家係咁架啦 你唔好小氣啦

男爵府

畀面勳章

回覆:美之選468 的帖子

我唔好意思出聲 我自己以後唔會再送就算

侯爵府

我的育兒心得勳章

回覆:自己阿媽永遠係最好嘅

好正常啫,我反而唔想佢對我咁好,當然我果個都無對我好過,唔咒我都算偷笑!!

珍珠宮

你送得禮比人, 理得人地煲比邊個jei...
怨就怨c6唔得99歡心, 所以花膠湯無你地份la

禁止訪問

侯爵府

嫁左之後,呀媽見我瘦左好心痛,但無怪我老公,燉成2000蚊野比我地兩公婆飲,其他人唔准飲,次次返去食飯一定係貴價湯,貴價魚。99都好ge知道我鐘意食生果買好多生果,但次次都係爛嫁lor,佢買返黎我又要丟。呀媽先捨得對自己好

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:你送得禮比人, 理得人地煲比邊個jei...怨就

原帖由 小歪仔 於 15-10-08 發表
你送得禮比人, 理得人地煲比邊個jei...
怨就怨c6唔得99歡心, 所以花膠湯無你地份la ...
認同!
當禮物送比99,就吾好理佢自己食定比個女食!
自己想食又吾想煲,就吾好咁要面 (去送禮),直接同奶奶講,問下99肯吾肯幫手煲呢包花膠比你地两公婆食!

男爵府

畀面勳章

引用:嫁左之後,呀媽見我瘦左好心痛,但無怪我老

原帖由 mwmyway 於 15-10-08 發表
嫁左之後,呀媽見我瘦左好心痛,但無怪我老公,燉成2000蚊野比我地兩公婆飲,其他人唔准飲,次次返去食飯一 ...
你講得岩 我只係上黎呻下都係自己阿媽對自己會好d 意思同你差唔多 唔明其他jm又咩唔自己煲係米上黎呻下都唔得。

伯爵府

係咁架啦!亞99永遠只會覺得自己和自己個女係女人,人地個女和新抱就係男人,唔駛食任何補品架。

我好記得小產後,我老公再3要求叫99煲花膠湯水比我補,點知99就煲一大煲全家人飲,即係佢自己和姑仔都一齊飲。
99當然頭尾都有比2碗湯比我飲,仲有夾2隻花膠比我食。
但99其餘時間,不停叫姑仔飲多2碗,仲要夾好多花膠比姑仔食。
外人唔知,以為姑仔小產囉!。。。最搞笑99夾最後一塊花膠比姑仔食時,咁啱同我對望,姑仔都識唔好意思,話留比我食囉!

珍珠宮

mwmyway 發表於 15-10-8 19:44
嫁左之後,呀媽見我瘦左好心痛,但無怪我老公,燉成2000蚊野比我地兩公婆飲,其他人唔准飲,次次返去食飯一 ...
咁咪同樓主個CASE一樣.
阿媽煲花膠湯, 指明只准個女同女婿飲, 其他人唔准飲=99煲花膠湯, 只係比自己個女飲, 其他人無份飲

可能分別在於D花膠邊個買LA, 但係樓主係送花膠比99做禮, 送左比人又點理得人地點處理呢

大宅

正常錫自己個女架喎 你咁都睇唔開咩
掉返轉你有一仔一女 你錫新抱定自己個女?

子爵府

算啦,都開到聲講明要飲老火湯自己煲落⋯
始終唔係親生囡實有差嫁。
花膠留番自己煲慢慢嘆仲好

男爵府

咁就緊喺自己吖媽喺最好嘅,對於人哋嚟講始終都喺外人。

子爵府

我一嫁入去就調較好自己係外人身份。有好野我自動會攞靚料最少果碗。因為知道一定係我嘅。老公有眼睇奶奶嘅刻薄心態,會自動帶我食好野。所以我從來唔覺得委屈。無期望就無失望。

大宅

正常既…人少咪滾下瓜瓜菜菜湯…人多先叫有豬展湯飲下,我有左六個月先飲過一次99煲既竹絲雞湯,仲要係c6生日先有得飲,平時返食飯都好清淡。自己亞媽點同,生果好餸靚湯唔開聲都有啦~

別墅

認同,每星期翻自己媽咪度佢都會問我同c6想吃咩飲咩湯,要吾要煲良茶比我地,關懷備至,對c6就好似對我哥一樣甘對待,但每次次翻6299屋企,99總會表現的好麻煩,我地打擾緊佢一樣,有次c6一個見甘耐沒翻去加上我又翻左娘家,c6打去比99話今晚翻去吃,點知佢同c6講甘麻煩,你自己出去食仲快(ps我地屋企相隔15分鐘路程$

Life is so beauty

首頁

尾頁

跳至