少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

tell-me-y 發表於 15-10-21 10:37
我個仔都系喪玩呢個game,
原来個rule系咁樣 怪吾知得一開局玩親都要玩咁耐啦!

昨天叫佢洗澡同洗頭,又咪10問9吾應,你再追問,就發脾氣,仲要大力掉個水樽落地下,水樽爛了,週地水,仲要掉埋我的USB,最後有幾隻看不到。好激心!

子爵府

heiB 發表於 15-10-23 10:36
昨天叫佢洗澡同洗頭,又咪10問9吾應,你再追問,就發脾氣,仲要大力掉個水樽落地下,水樽爛了,週地水,仲 ...
how old is your son ? study in S3?

男爵府

回覆 tell-me-y 的帖子

S4

水晶宮

引用:Quote:tell-me-y 發表於 15-10-21 10:37 我

原帖由 heiB 於 15-10-23 發表
昨天叫佢洗澡同洗頭,又咪10問9吾應,你再追問,就發脾氣,仲要大力掉個水樽落地下,水樽爛了,週地水,仲 ...
,好似吸毒上癮一樣

男爵府

回覆 MariaTsui 的帖子

之前不知這遊戲的規則,拔了線,佢發狂找將另一部手提電腦大力的掉在地上,harddisk掉了。

水晶宮

引用:回覆 MariaTsui 的帖子之前不知這遊戲的規

原帖由 heiB 於 15-10-23 發表
回覆 MariaTsui 的帖子

之前不知這遊戲的規則,拔了線,佢發狂找將另一部手提電腦大力的掉在地上,harddis ...
就算父母不清楚遊戲規則,做仔女的都不應該這樣做。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+heiB+於+15-10-23+發表回覆+M

原帖由 MariaTsui 於 15-10-23 發表
就算父母不清楚遊戲規則,做仔女的都不應該這樣做。
千祈唔好拔缐,比著我都會好嬲!睇新聞都見到會發生悲劇,我個仔都有玩,但一定要set 時間,返學冇得玩,放假最多3個鐘

複式洋房

回覆:濛查查 的帖子

我明白各位玩LOL的媽咪心態,我仔昨晚都有玩,玩了三小時,我哦佢佢就熄機,但繼續玩電話,你地中三,四經歷野我都試過,但真係千祈不要拔線,我就算幾嬲都從未做过。

大宅

手機累人不淺,我仔中二下學期開始也是沉迷手機,邊手机邊功課(睇小說, youtube, games, fb...),教又唔聽,鬧佢仲惡過你,功課倒退,以前的勤力專注冇晒,脾氣暴燥...是當你哦佢玩手機時) 現S3 14歲,也沒大改善,又晚晚12 點1點至訓,我好頭痛.鬧太多又傷母子感情,現成績一般,以前是中上的,有冇過來人分享下經驗? 難道真係等佢過青春期才開竅?

別墅

我覺得首先你要明白小朋友正在玩的是什麼遊戲,就好似你打緊馬吊,其他人可唔可以叫你離開?
我講下現時小朋友都玩緊咩遊戲等大家可以同小朋友更好更有效咁管理同溝通。

1。英雄聯盟(LOL)

遊戲玩法:LOL是一隻角色扮演和合作遊戲,每場遊戲為獨立場次(玩完1場,就會重新開始),玩家數為10人,5位玩家對5位玩家爭取勝利既遊戲,雖然每人控制1隻角色,但係每人都有自己既職責,缺少1位玩家會令其餘4位玩家做成不便。

每1場遊戲時間為:20分鐘﹣50分鐘不等。

如何分別待機狀態(最好既溝通時間):英雄聯盟待機狀態時,會有1格格資訊既畫面。而正在開始遊戲,畫面多為綠色,森林,河流,草。

這遊戲要花費金錢嗎?雖然LOL是線上遊戲,但是他使用的英雄角色可以使用遊戲幣去購買,所以基本上不用花費金錢。但是如果要使用角色特別造型是要花費金錢的(如果小朋友十分重視LOL可以利用獎勵英雄造型(每個造型有平有貴1X~5XHKD都可以有))。

注意事項:
1。小朋友正在玩LOL時,可能正在跟朋友一齊玩,就好似我地細個同其他人玩遊戲咁,唔可以話走就走,要講明幾點玩完。

2。如果正在開始遊戲,每場遊戲右上角都會有遊戲基本資料,(XX/XX/XX XX:XX)。
例子1:(1/9/8 17:21)意思就是已經殺死了1個敵人,已經死亡了9次,幫助隊友殺死了敵人8次,遊戲已經進行了17分鐘21秒。
例子2:(10/3/0 31:02)意思就是已經殺死了10個敵人,已經死亡了3次,幫助隊友殺死了敵人0次,遊戲已經進行了31分鐘02秒。

3。遊戲時間有快有慢,快就是投降了,遊戲可以俾玩家投降快快結束,但是要4位玩家同意。遊戲最少進行了20分鐘才可以使用投降。

4。這是最最最重要既一點,就是遊戲開始了,是沒有暫停,唔可以話停一陣咪得囉,就好似玩緊捉伊因係唔可以話暫停等我休息下再玩咁,要玩完1場先可以有暫停時間。

如何有其他人想了解小朋友正在玩什麼遊戲,可以留言我再講不同遊戲去大家去了解。

濛查查    發表於 15-10-28 20:02

大宅

睛靈勳章

我仔都係玩LOL, 由小六升F.1 SUMMER HOLIDAY 開始玩, 現在S2. 以前我都唔明, 點解唔可以話停就停, 我試過幾次迫佢要停, 佢就話之後再玩唔知要等幾多MINS 先可以. 噉我其實無咩太大理佢. 因覺得都係ONLINE GAME. 遲O的玩未遲O的LO. 有咩大不了.

噉後來見佢玩時仲咩噉大聲講野, 又會激動, 又要帶HEADPHONE. 再叫佢停時佢開始發脾氣. 噉我覺得有些不妥. 噉我就再問下佢. 你玩GAMES 唔係要另自己開心咩 ? 仲咩玩時會噉激動, 會另自己噉大脾氣. 如果係噉, 我唔會再比你玩. 噉我叫佢講下咩原因會噉. 噉佢有講返KEN KEN FONG 所講O既野我知, 即唔可以話走就走, 同埋又話要約埋其他人一齊玩. 要夾好多野. 先可以玩到. 所以玩玩下如果我叫佢要離開, 佢會好忟. 噉打比賽輸佐又會好激動. 噉我話, 我理解輸係會好嬲. 但你唔可發洩在其他人身上. 輸佐未等下次WIN 返LO. 噉佢聽完OK O既. 佢知衰的. 噉講返玩玩下要走O既問題. 我有問佢, 一場大約要打幾耐, 佢都係話最少20MINS. 平均一場30-45MINS. 噉我同佢講, 因佢每日只可以打一舖或1小時, 就唔可以再打. 噉我同仔講, 你開始之前, 你要自己睇下之後會唔會有野要做. 時間許唔許可你打完一局. 如果你明知30MINS 之後你要外出. 噉你就要自己心理有數, 如果30MINS 要外出時你仲未打完, 你都要離開. 唔可以發脾氣. 但如果之後係無野做的話, 我唔會你停的. 因我知返完一日學都好想RELAX 下. 有人會用唔同方法去RELAX. 噉你打機(最多1小時). 我唔反對. 噉大家傾好佐之後. 噉真係會嘈少佐O既. 噉當然有時佢打完1小時. 做功課, 食飯, 溫完書. 仲未係太夜, 或我地食緊飯, 而佢又好快食完, 佢都會問我可唔可以打多一舖, 噉我多數都比的, 不過只限打20MINS. 佢自己要預. 因我明, 有時佢真係在LOL 上先可以搵返O的小學同學玩, 又可以傾下計.

其實真係要溝通同理解. 硬踫真係攪唔掂

別墅

qkhui 發表於 15-10-30 11:00
我仔都係玩LOL, 由小六升F.1 SUMMER HOLIDAY 開始玩, 現在S2. 以前我都唔明, 點解唔可以話停就停, 我試過幾 ...
係架,依家小朋友玩既遊戲已經唔似我地細個玩果D咁話停就停。
以前80年代同朋友玩可以行開一陣,或者90年代自己玩電玩遊戲有得暫停,但係依家D遊戲就好似我地同一班朋友去睇戲咁,你唔可以行開陣,如果1套戲1小時30分鐘,你睇左45分鐘先記得約左屋企人食飯。咁你會選擇去同屋企人食飯定同一班朋友睇埋可以討論下劇情咁,如果你今次走左下次果班朋友就會唔搵你一齊去玩。

所以有時要佢地離開電腦前面既感覺就係咁,到底我要揀屋企人定朋友,年青人當然都以朋友為先。

大宅

睛靈勳章

所以盡量做到, 朋友同家人佢都可以同時揀到.

大宅

回覆:qkhui 的帖子

我個仔都係六年級開始玩,宜家中一,日日玩,嘈到死!有時我真係想買多部電腦同佢一齊玩,睇下係咪真係咁好玩

大宅

睛靈勳章

yuiyui82, 我之前都有叫仔教我玩, 但我學唔識. 睇到眼花...hahaha
不過我相信, 如果可以同佢一齊玩, 我相信都係一件開心事. 我都try 下, 叫佢再教下我, 睇下有無機會可以一齊玩

大宅

回覆 qkhui 的帖子

好認同你的做法.
你的方法在我仔身上應該用得著. 謝你的分享.

大宅

睛靈勳章

大家互勉學習. 因子女係我地最愛的. 大家都唔想關係唔好. 所以當自己好嬲好嬲O既時候, 真係TRY 下先冷靜. 想返佢地細個時幾可愛, 點解依家我地可以噉去罵佢地. 噉慢慢就會過佐啖氣, 噉再同佢地講, 我深信一定可以的.

加油 !

洋房

回覆:有無仔女玩緊LOL(英雄聯盟)on-line game

我個仔一樣,玩到發晒癲。

複式洋房

actually i dont know why it is so attracting -_-

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:有無仔女玩緊LOL(英雄聯盟)on-line game

唔俾中途離場, 離譜的game

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

首頁

尾頁

跳至