論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人黎左2個星期,我囡3歲好抗拒,原因1)亞囡好痴舊印姐(廣東話溝通),2)新賓姐只講英文,所以佢兩個溝通唔到,我下星期就要返工,亞囡仍然要瞓晏覺(要人拍),而家好擔心,大家有咩高見?

別墅

向無辦法之下要請工人幫手 唯有船到頭自然正既心態
我工人黎左就四個月 只要有父母向度 佢就唔肯跟工人 會推開佢
但我裝左cam 見日頭得佢2個 就成日會懶cute咁對住工人笑 又同佢玩

珍珠宮

引用:向無辦法之下要請工人幫手+唯有船到頭自然

原帖由 wingchan515 於 15-10-08 發表
向無辦法之下要請工人幫手 唯有船到頭自然正既心態
我工人黎左就四個月 只要有父母向度 佢就唔肯跟工人 會 ...
新工人來了快三個月,兩個囝都唔鐘意佢餵,又唔識同小朋友玩,只好自己湊

子爵府

回覆:3歲小朋友唔接受新工人

我仔半年都唔接受工人

大宅

引用:我仔半年都唔接受工人+ +

原帖由 MYSONPY 於 15-10-08 發表
我仔半年都唔接受工人
半年?😱😱😱

大宅

引用:我仔半年都唔接受工人+ +

原帖由 MYSONPY 於 15-10-08 發表
我仔半年都唔接受工人
半年...... 你是working mum 嗎?咁日常生活點安排呀?求指教

子爵府

引用:Quote:原帖由+MYSONPY+於+15-10-08+發表我

原帖由 Dior8 於 15-10-09 發表
半年...... 你是working mum 嗎?咁日常生活點安排呀?求指教
我係ftm

大宅

引用:Quote:原帖由+Dior8+於+15-10-09+發表半年.

原帖由 MYSONPY 於 15-10-09 發表
我係ftm
Ftm 好好多,最多自己辛苦啲

複式洋房

我仔又系,姐姐泥左3個幾月,仔仔都吾鍾意佢。。依家考慮抄啦

子爵府

阿仔返學都有學英文架? 簡單嘅都應該講到呱? 再加動作囉! 唔洗擔心啦,返學3個鐘,午睡又兩個鐘,實際單對單得3、4個鐘,最緊要整到餐飯出黎食,其他小問題

男爵府

I m facing the same problem....

大宅

引用:阿仔返學都有學英文架?+簡單嘅都應該講到呱

原帖由 ^GGmami^ 於 15-10-10 發表
阿仔返學都有學英文架? 簡單嘅都應該講到呱? 再加動作囉! 唔洗擔心啦,返學3個鐘,午睡又兩個鐘,實際單對 ...
簡單對答係可以,問題係我囡唔願意同新工人溝通,另外我囡是好難入睡既人,瞓晏都都要拍好耐,但唔夠瞓又會發癲,所以我先咁心煩

大宅

回覆:Dior8 的帖子

要比d時間,你姐姐只剛黎2weeks
我個姐姐已黎8個月,我3歲仔都唔多跟她
所以我已經準備會炒她。

大宅

引用:工人黎左2個星期,我囡3歲好抗拒,原因1)

原帖由 Dior8 於 15-10-08 發表
工人黎左2個星期,我囡3歲好抗拒,原因1)亞囡好痴舊印姐(廣東話溝通),2)新賓姐只講英文,所以佢兩個溝 ...
可以的話,多D跟新工人分享你囡囡的喜好,幫佢快D上手。

我也是由印轉菲,仔仔三歲半,好喜歡印尼工人,始終有感情。
仔仔吾肯跟新姐姐,我不斷告訴新工人這是必經過程,只要新姐姐有心愛護仔仔,佢會慢慢接受她。
最近終於見到轉變,新工人發現仔仔愛唱英文兒歌,所以投其所好,跟他一起唱歌,
仔仔發現新姐姐識跟他唱歌,也佷開心。

最重要是我們要評估是姐姐肯吾肯學習花心思跟小朋友相處。

大宅

我也是第一次請工人,囡囡也4歲、溝通有問題,我是ftm媽咪囡痴我多,不過現在多數俾D時間距地相處(接送返學),因准備有NB下次想唔回家食飯,等距地多D獨處,也希望個菲姐主動啲,那麼距地可以早D適應

大宅

引用:我也是第一次請工人,囡囡也4歲、溝通有問

原帖由 shirley2014 於 15-10-13 發表
我也是第一次請工人,囡囡也4歲、溝通有問題,我是ftm媽咪囡痴我多,不過現在多數俾D時間距地相處(接送返學) ...
係,真係要時間,大家努力

首頁

尾頁

跳至