少年成長

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

回覆樓主:

之前係未管得佢太嚴?

別墅

引用:亞仔情況每況愈下,已經再無能為力了,放學每

原帖由 sman 於 15-10-09 發表
亞仔情況每況愈下,已經再無能為力了,放學每日都唔返,又逃學,最可怕就係呢兩星期內既轉變,揾過社工,學校,但 ...
我而家既情況都同您一樣,管又管唔到,話又話唔聽,唔理佢又只會變本加厲,好煩呀

複式洋房

回覆:智林媽 的帖子

你仔幾歲?

大宅

回覆 sman 的帖子

我個仔依加係馬鞍山寄宿中....今年中一..... 上年同佢參觀中學既 open day, 佢自己揀左呢間學校, 不過佢地只係寄宿一年, 之後要申請可唔可以寄宿.
其實就算佢讀寄宿學校,每個禮拜都會返屋企, 可能佢返嚟又會群返嗰d人, 不過我都好明白你既心情, 因為好似點做都唔係咁. 其實佢話因為刺激先咁做, 之後再做返好, 咁你有無佢到底想做到點先返轉頭呢? 如果你突然要佢去寄宿, 可能佢反叛既心理更加強,到每星期寄宿可以返屋企時就更加搵唔到人, 所以你要諗諗....
赤航我上年都有參觀過, 因為成班都係仔,所以會比較粗魯d, 但紀律性就會, 阿 sir 一叫就集合, 而我朋友仔有時行山見到佢地既學生都話幾有禮貌!
你可以同佢傾左睇下點先,佢咁既年紀都唔輪到我地迫佢想點就點!
呢排我有睇一個韓國綜藝節目"沒關係,同床異夢" 佢係講佢地呢d年紀小朋友同家長既矛盾, 佢地申請有時係父母或仔女申請上呢個節目,會影佢地24小時既相處,再係佢地問題中兩個人透過溝通去解決, 尋晚睇一集係一個初三既女仔成日唔返屋企, 我覺得大家都可以去睇下了解一下佢地小朋友呢個年紀既心態同行為..... 因為依加時代唔同左, 以前我地受父母教既依加用唔到. 雖然係韓國節目,但我覺得無論咩地區,小朋友既反叛期既行為都係差唔多!
加油呀!

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

智林媽 發表於 15-10-14 01:00
我而家既情況都同您一樣,管又管唔到,話又話唔聽,唔理佢又只會變本加厲,好煩呀

...
我仔都係,令我同c6煩到想死,我心諗而家佢食住我地,我冇佢辨法,我仲可以忍下,但再大D,佢唔肯面對社會,要我同c6養,咁点算好?所有朋友包括C6都叫我睇開D,唔好傷感情,但這一刻我真的放不下。

男爵府

回覆 eeyore_fy 的帖子

多謝你,我會睇下呢個節目,而家做家長真係好難.......

男爵府

回覆 142526 的帖子

我都放唔低呀,點會話變就變,令我情緒極大困擾,每次電話有訊息,我都勁驚,驚學校send過黎話佢無返學之類,唔知我係咪唔識教佢,由細到大,我都唔會迫佢,成績盡力就可以,分數唔重要,課外活動佢永遠三分鐘熱度,勸佢唔聽就唔迫佢,逢星期日係家庭日,但我地都無咩好做,都係行街食飯,睇戲咁,可能我培養唔到佢既專注同熱誠,最後變成咁

別墅

回覆:sman 的帖子

情緒的確幾困擾,都驚自己會抑鬱,有段時間訓得唔好,一訓著就扎醒,仲冇咩胃口,唯有多d同人傾,自己要睇開d,而家先好d,唉....其實佢地正在轉變成為大人,每個人既轉變都不同,有好有唔好,接受到既我都算,接受唔到就會「鵝」下佢,但基本上改變唔到佢諗法,怒氣咪激死自己,放鬆d

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

sman 發表於 15-10-14 14:35
回覆 142526 的帖子

我都放唔低呀,點會話變就變,令我情緒極大困擾,每次電話有訊息,我都勁驚,驚學校send過 ...
我現在是見步行步。

大宅

回覆 智林媽 的帖子

其實你身邊有無咩親戚或者朋友同佢本身關係好同傾得埋架? 可以叫佢同阿仔傾下, 問下佢既諗法! 其實自己都有細過既時候, 都明白呢個階段會覺得朋友係比親人重要, 屋企人淨係煩我, 朋友就唔會, 所以會鐘意同朋友一齊.
依加我個仔啱啱升中一, 睇完你寫既野我都開始擔心, 過多2年會點? 雖然佢今年去寄宿, 當佢返嚟時要再好好咁對佢同傾多d計, 依加佢有時都會講學校既野比我知, 但係就好鐘意講大話, 我都要同佢傾下! 依加做父母真係好大學問, 以前我地邊有人理架, 依加出面同網上世界太大誘惑, 所以都要睇緊d. 不過我覺得溝通真係好緊要! 唔講其實大家都唔知對方諗乜, 鬧都無用!
呢個節目真係幾好睇, 我都成日睇到好感動同埋會反省下自己既行為!

別墅

回覆:eeyore_fy 的帖子

找誰同佢傾都冇用,心目中朋友講咩都係啱,朋友講一句好過我地講千千萬萬句,總之頭痕啦,希望您小朋友唔會咁樣啦

別墅

引用:回覆+智林媽+的帖子其實你身邊有無咩親戚或

原帖由 eeyore_fy 於 15-10-15 發表
回覆 智林媽 的帖子

其實你身邊有無咩親戚或者朋友同佢本身關係好同傾得埋架? 可以叫佢同阿仔傾下, 問下佢 ...
想問下節目可以係邊度搵到,唔該

大宅

回覆 智林媽 的帖子

http://2015.vslovetv.com/search/label/韓國綜藝節目-同床異夢%20沒關係沒關係

智林媽    發表於 15-10-16 00:19

大宅

回覆 智林媽 的帖子

唉。。。。佢呢幾日都係學校發生左d事,原本以為解決左,但點知?可能仲攪得更大!

別墅

回覆:eeyore_fy 的帖子

您仔間寄宿學校紀律嚴唔嚴架?

男爵府

回覆:其實香港有無地方可以寄宿呢

我個仔呢個星期,改善咗少少,我每日去接佢放學,看似平靜,佢話我要佢做乖乖仔,佢做到喇喎,直至昨日,六點幾,佢果衰同學打我電話揾佢,我行開左,佢就攞黎聽,衰同學同佢講,而家即刻出黎,佢答,哦,佢就要出去,我唔俾,佢話一定要出,(事源,係fb,佢地唔妥條仔,我個仔鬧佢,衰同學話要打佢,條仔話如果俾人打,實會將我個仔之前俾人放上網既不雅相片出黎)昨日出去係衰同學係附近同條仔傾緊,所以叫埋亞仔出去,我反對都無用,好啦,俾佢出一陣,我係後面跟住佢,點知跟甩左,俾佢發現左,我見到佢地幾個係電話嘈緊,我行開咗少少,見收線,我問佢走未,衰同學約左仔星期六出黎傾,我同亞仔話唔得,衰同學亦扮晒野叫亞仔唔駛去,但亞仔係咁講,佢唔可以唔去,條仔放佢張相上fb點算?我話出去都無用,佢要登都無符(果時話左佢,要小心,而家瀨野),所以唔俾佢出去,佢就發難,大佬,邊有亞媽會俾你出去講數架,唯有見步行步啦……

大宅

回覆 智林媽 的帖子

無赤航咁嚴!同堆只係F.1 寄宿,之後想寄宿要申請!

大宅

回覆 sman 的帖子

其實係咪可以報警備案呢?佢依加恐嚇和?佢咁樣對你個仔,件事永遠都解決唔到!可能會去到好壞既情況,你不如去警局問下啦!之前都成日d人上網比人屈錢,最後都要報警!

首頁

尾頁

跳至