自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

今日見龍小菌都因高賣認罪,自簽守行為一年

唔知你今天的case是否也類似,你可參考

翡翠宮

applewingyi411 發表於 15-10-10 01:20
落左警戒詞,而家起訴我盜竊罪,排左下個星期五上庭答辯!

咁快?係咪要排左去區域法院?
每個區域法院均有註庭當席律師,協助某些案件的當事人,在上庭當日出席應訊。但只限某類案件,我唔太記得係邊類,請你盡快打去問問佢地,會唔會幫你上庭。如果會,問問可否早d比個法律意見你

以我記得當席律師通常只在上庭當日,接見你並study你個case,隋即和你一起應訊。但即管試試打過去法院問問,可否盡快比個意見你

翡翠宮

redhot 發表於 15-10-10 07:01
自簽守行為會唔會有案底架?如果冇案底,只是較輕刑罰咁比人罰就算啦,如果有案底就死都唔認罪呀!

...
不太清楚,因為係今天的新聞,佢相類似,比樓主參考下佢做法

翡翠宮

applewingyi411 發表於 15-10-10 09:00
冇承認任何野,果時淨係喊到扯晒蝦咁,警察仲話好少事架咋,我咪話好冤枉根本冇意欲要偷野!

...
最好攞埋警方既口供紙比註庭當庭律師睇,能更比適切意見你
星期一上午打去你上庭的法院問當值律師意見

法律係講証據,唔係你或惠康話唔告就唔告,現在經己排期,向前看唔好向後望或指責保安,始終係你自己拎件貨出超市,冇人知你背後動機,要勇於面對並承擔,問問律師啦,唔好擔心,應該有解決辦法的

翡翠宮

applewingyi411 發表於 15-10-16 13:30
岩岩上完庭,排左12月頭再審,上庭前見過律師,佢話如果我認罪可以申請自簽$1000守行為12個月,但我選擇左 ...

請問"認罪可以申請自簽$1000守行為12個月", 是否會沒有案底?

翡翠宮

zacc 發表於 15-10-16 16:41
據我所知,你真係有做就要認,唔認的意思係否認你有拎過件野出門口(不是指你有意定無意)。

不認罪好似仲大 ...

以我理解都係咁, 証據唔係講你動機, 即使你冇動機偷, 但CCTV影住你拎件貨出門口, 已經係証據明確表示左你係偷, 就不能不認罪. 希望認識法律的JM指正是否正確.

但當席律師應該會解釋比樓主聽, 認罪/不認罪的理據......

翡翠宮

ImaNewbie 發表於 15-10-16 18:21
唔記得俾$,如果個官信無罪的。

即使CCTV影到?都可以?
以往有案例嗎?怎樣在可以說明沒有意圖?必定要足夠理據嗎?
樓主呢個case,夠理據辯解嗎?若樓主講忘記了,要怎樣說服個官?

翡翠宮

ImaNewbie 發表於 15-10-16 18:38
我都覺得做到ONE/BO最好,避免風險。
我會同意案情自簽守行為

翡翠宮

howmuch 發表於 15-10-16 19:16
呢句真....
咁講,樓主的口供紙也是關鍵?

首頁

尾頁

跳至