自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

今日食完午餐推住bb車同細仔去惠康買野,我首先拎左3樣野,之後再去拎埋洗衣液,因為太重既關係我放左係bb車籃度,比錢果時細仔扭緊計,咁我就亂晒咁淨係張果3樣野拎去比錢,而忘記左個籃度仲有支洗衣液,出左門口行左幾步,惠康保安就出黎同我講話我有野未比錢,之後再叫我入經理房,位保安就報警,警察黎到就帶我返差館同我落口供,當時都喊左出黎因為真係冇諗過要去偷野,警察問惠康職員話我有小朋友係度應該係大意唔記得比錢,可唔可以比返錢就了結左件事,職員話唔可以,而家要等上庭....
其實bb車籃係網狀,裡面有咩都可以睇到晒,好唔開心,不過我知唔怪得任何人,只可以怪自己大意唔睇清楚就走人....
警察有叫我到時上庭認罪,話雖然我可能係唔小心拎走左,但事實真係捉到我冇比錢,如果唔認罪就要打官司....
真係好難決擇,認罪自己個心又好唔舒服,唔認罪又驚到時話我冇悔意加重刑罰,其實最內疚係今日要帶埋細仔去警處陪左我4個鐘,好自責.....

男爵府

好媽媽勳章

引用:哇,咁不近人情?如果比我係職員我真係會叫

原帖由 letty9626 於 15-10-09 發表
哇,咁不近人情?如果比我係職員我真係會叫你比番錢算呀!職員當時有冇幫手講說話証明小bb扭計中。。。

...
位保安叫停我之後話我做咩唔比錢,我話小朋友扭計亂到唔記得左,佢就叫我入經理房,原來佢已經報左警

男爵府

好媽媽勳章

引用:超市保安如果捉到有人「高買」,個保安係好

原帖由 c.vieri 於 15-10-09 發表
超市保安如果捉到有人「高買」,個保安係好似有獎金收,好多年前有親戚又係同樓主case差唔多,搵左律師打, ...
應該係有獎金,因為今日藍衫警察同我落緊口供既時候,有另一位白衫警察問佢比返錢解決件事唔得咩,藍衫話惠康果邊唔得,之後話佢地捉到人係有獎金!

男爵府

好媽媽勳章

引用:唔好咁擔心啦,正常人都知你冇心偷野。想偷

原帖由 MIYUKIFONG 於 15-10-09 發表
唔好咁擔心啦,正常人都知你冇心偷野。想偷野就唔會3樣野比錢,1樣野唔比錢啦。區議員同法援果邊可唔可以打 ...
星期一會去問下法援同區議員,不過警察就叫我考慮認罪,因為就算我真係一時大意都好,始終有證據我係冇比錢就拎左件貨走!

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+applewingyi411+於+15-10-09+

原帖由 mara 於 15-10-09 發表
如果佢地未叫停低已經一早報左警,如果以樓主所講係冇心,可能係之前做的動作似偷野,佢地在cctv見到,從樓 ...
個保安同警察講我買野周圍望,我都有解釋返買野點唔會唔望野,正常都要望下有咩貨岩用先會買啦,可能我呢個舉動令佢有懷疑啦

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+applewingyi411+於+15-10-09+

原帖由 淘寶 於 15-10-09 發表
邊一間惠x咁衰呀, 今次真係擺明唔小心, 咁都要報警?
屯門良景

男爵府

好媽媽勳章

引用:現在警方同你落咗警戒供詞未?警方正式起訴

原帖由 Mamamia 於 15-10-10 發表
現在警方同你落咗警戒供詞未?警方正式起訴了你?你如果初犯(即冇任何案底),你可選擇同意案情但不認罪,但 ...
落左警戒詞,而家起訴我盜竊罪,排左下個星期五上庭答辯!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Choby 於 15-10-10 發表
明白你的情況,我仔細時,我帶他出街都係「荒失失」咁,經常有忘記落車,漏東西咁。而家認罪,可能輕判,但 ...
唉,我就係最擔心呢樣野,我自己有案底唔緊要,最怕影響到小朋友!

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+applewingyi411+於+15-10-10+

原帖由 db7mu23 於 15-10-10 發表
咁警誡後,你有冇講嘢?
冇承認任何野,果時淨係喊到扯晒蝦咁,警察仲話好少事架咋,我咪話好冤枉根本冇意欲要偷野!

男爵府

好媽媽勳章

引用:我家人經驗,佢當時做保安.係7仔,拎左本書,

原帖由 姑婆 於 15-10-10 發表
我家人經驗,佢當時做保安.係7仔,拎左本書,忘記俾錢.
唔駛咁擔心,搵免費法律諮詢幫手,搵定人同你寫人格証明 ...
係咪即係認左罪就一定有案底?

男爵府

好媽媽勳章

引用:要睇個法官信唔信妳,cctv係有力証據,妳自

原帖由 吉茄 於 15-10-10 發表
要睇個法官信唔信妳,cctv係有力証據,妳自己有冇錢打官司,同埋自己本身有冇案底。

...
冇案底,搵律師都係搵法援,因為睇過律師行收費一堂要萬幾至兩萬蚊

男爵府

好媽媽勳章

引用:樓主,你如果真係冇心偷野,就一定唔可以認

原帖由 catb1016 於 15-10-11 發表
樓主,你如果真係冇心偷野,就一定唔可以認罪。
簽守行為多數留埋案底,唔係好似d jm話齋罰錢了事。 樓主 ...
我聽日約左區議員問意見,不過我應該唔會認罪,家人都支持我唔認罪,因為自己真係冇諗過去偷件貨,同埋我當時有個袋係身,我真係要偷都放入袋,而唔係放係BB車籃!
部BB車籃係咁樣架,裡面有咩都可以清楚睇晒!

男爵府

好媽媽勳章

引用:如果你沒有不誠實意圖,係唔會構成盗竊罪的

原帖由 yiqiyihui 於 15-10-12 發表
如果你沒有不誠實意圖,係唔會構成盗竊罪的。
至於證明你有呢個意圖嘅責任係控方.
明白,經過呢幾日考慮,決定唔認罪,我真心冇諗過要去偷野,如果只為左唔想煩而去認罪,個心真係好難受,希望可以還自己一個清白!

男爵府

好媽媽勳章

引用:記得如果法庭個主控不批ONE+bindover,要求

原帖由 ImaNewbie 於 15-10-15 發表
記得如果法庭個主控不批ONE bindover,要求押後寫信去金鐘試多次,你單case值得的,而呢樣不是所有律師識, ...
明白!
聽日就上庭喇,呢一個星期個心都好掙扎

男爵府

好媽媽勳章

引用:邊個裁判署?

原帖由 ImaNewbie 於 15-10-15 發表
邊個裁判署?
屯門法院第一庭

男爵府

好媽媽勳章

引用:唔知現在樓主如何?希望她無事 +

原帖由 JJ2005 於 15-10-16 發表
唔知現在樓主如何?希望她無事
岩岩上完庭,排左12月頭再審,上庭前見過律師,佢話如果我認罪可以申請自簽$1000守行為12個月,但我選擇左唔認罪,而家等再見律師!

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:applewingyi411+發表於+15-10-16+13:

原帖由 tester5 於 15-10-16 發表
請問"認罪可以申請自簽$1000守行為12個月", 是否會沒有案底?
冇案底,但會有個紀錄係警局!

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+applewingyi411+於+15-10-16+

原帖由 heilok 於 15-10-16 發表
自簽守行為有無案底?
冇案底,但會有個紀錄係警局!

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+applewingyi411+於+15-10-16+

原帖由 lgchk 於 15-10-16 發表
樓主 可否叫 惠康俾番當時的 CCTV,見到當時小朋友扭計,所以忘了俾$。
到時控方會有cctv呈堂

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+howmuch+於+15-10-16+發表冇

原帖由 Potato001 於 15-10-16 發表
盜竊罪: 如任何人不誠實地挪佔屬於另一人的財產,意圖永久地剝奪該另一人的財產,即屬犯盜竊罪,而“竊賊” ...
我係咪都可以叫律師拎cctv黎睇架?

首頁

尾頁

跳至